Nikad manja podrška Amerikancima za rat u Avganistanu

Nikad manja podrška Amerikancima za rat u Avganistanu

28 jula 2013

us-army-men-and-woman - CopyPodrška Amerikanaca za rat koji je vođen u Avganistanu na najnižem je nivou u poslednjih deset godina, pokazuje istraživanje „Vašington posta“ i „ABC njuza“.

Samo 28 odsto ispitanika smatra da je taj rat bio vredan vođenja, što je niža podrška nego što je imao i rat u Iraku. Istovremeno, čak 67 odsto Amerikanaca kaže da njihova zemlja nije trebalo da učestvuje u ratu.

Relativna podrška učešću u avganistanskom sukobu i dalje daju republikanci (42 odsto), ali i među ispitanicima koji se izjašnjavaju kao glasači te partije većina (51 odsto), navodi da nije vredelo angažovanje Sjedinjenih Američkih Država.

Kod demokrata su ti brojevi još drastičniji u korist onih koji ne daju podršku ratu (22-74 odsto).

Na pitanje da li je rat u Avganistanu doprineo dugoročnoj bezbednosti Amerike, 43 odsto ispitanika je reklo da u većoj ili manjoj meri jeste, 50 odsto smatra da nije, a šest odsto nema stav.

Povodom najave povlačenja najvećeg dela američkih trupa iz Avganistana do kraja sledeće godine, 43 odsto kaže da one treba u potpunosti da se povuku, dok 53 odsto ocenjuje da bi trebalo da ostane deo trupa za trening avganistanskih snaga i za antiterorističke operacije.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *