Niko ne kupuje kuće ni za jedan dolar

Niko ne kupuje kuće ni za jedan dolar

1 августа 2013

Fallen-leaves-blow-past-a-001Finansijska situacija u američkom gradu Detroitu je toliko teška da se neke kuće ne mogu prodati čak ni za dolar.

Tako, recimo, jedna porodična kuća iz 1915. godine, čija je početna cijena u maju 2011. godine bila 900 dolara, već godinu dana se prodaje po ceni od jednog dolara, ali bezuspešno. Zainteresovanih kupaca jednostavno nema, piše „Dejli mejl“.

Većinu zgrada prodaju banke koje su ih oduzele vlasnicima zbog dugova, a sada pokušavaju da ih se što prije riješe kako ne bi plaćale porez. Porez na imovinu u Detroitu jedan je od najviših u Sjedinjenim Državama.

Detroit je u julu zbog duga od 18 milijardi dolara podneo zahtev za proglašenje bankrotstva, ali je on odbačen na sudu u saveznoj državi Mičigen.

Guverner Mičigena Rik Snajder najavio je da će od federalnih vlasti zatražiti pomoć za rušenje određenog broja zgrada, od 78.000 napuštenih objekata i kuća u Detroitu.

Bankrot Detroita je rezultat dugogodišnjeg propadanja, smanjenja broja stanovnika i slabljenja industrije automobila, koja je nekada bila okosnica razvoja grada.

Grad je u poslednjih 10 godina izgubio četvrt miliona stanovnika, pa ih sada ima skoro dva i po puta manje nego pedesetih godina prošlog veka.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u