NIKO NE SME NIŠTA DA KAŽE – Izrael pojačao ofanzivu, mnogo poginule dece

NIKO NE SME NIŠTA DA KAŽE – Izrael pojačao ofanzivu, mnogo poginule dece

20 јула 2014

BOS2b6920_30kav_valkaU pojačanoj izraelskoj vazdušnoj ofanzivi na pojas Gaze, poginulo je najmanje 14 Plaestinaca, pri čemu su žrtve napada sve više deca.

U sukobima je poginulo više od 350 Palestinaca i sedmoro Izraelaca.

Stanovnici tog palestinskog područja na obali Sredozemnog mora tvrde da su to bili najžešći udari iz vazduha i granatiranje otkako je sukob počeo. Hiljade stanovnika pokušava da pobegne, dok se na ulicama gradova može videti veliki broj poginulih i povređenih, javlja agencija Frans pres.

Bombradovanje pojasa Gaze danas je gotovo dvostruko intenzivinje nego prethodnih dana.

Izraelska vojska noćas je saopštila da će intenzivirati i kopnenu ofanzivu, koja je počela u četvrtak.

„Kopnena faza nastavlja se sa dodatnim snagama, u cilju iskorenjivanja terorizma u pojasu Gaze i da bi se omogućilo da Izraelci žive bezbedno“, navela je izraelska vojska u svom saopštenju. Izraelska strana ističe da je kopnena operacija neophodna kako bi se uništila mreža tunela Hamasa iskopanih ispod granice s Izraelom koji se nisu mogli uništiti iz vazduha.Od početka kopnene ofanzive uništeno je 13 tunela.

Izraelska armija je navela u saopštenju da su se „dodatne snage “ pridružile „naporima za borbu protiv terora“ u Gazi.

Najmanje 14 Palestinaca jutros je poginulo u pojačanoj izraelskoj kopnenoj ofanzivi na pojas Gaze, čime je broj palestinskih žrtava dostigao 357.

Osude naročito izaziva činjenica da je veliki broj dece poginuo u sukobu, koji je počeo pre 13 dana. UNICEF je naveo da je najmanje 73 dece poginulo do sada, a u zajedničkom saopštenju nevladinih orgnizacija Ratrno dete i Medjunarodna odbrana za decu navedeno da je ubijeno više dece nego militanata.

Trinaestog dana izraelske operacije Zaštitna ivica protiv Hamasa, koji vlada tom palestinskom teritorijom, ukupan broj poginulih Palestinca dostigao je 357.

Na izraelskoj strani poginulo je sedmoro ljudi ,uključujući dva civila.

Generalni sekretar Ban Ki- mun stiže danas u Katar, gde će se sastati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, u okviru posete regionu, čiji je cilj da pomogne Izraelcima i Palestincima da „okončaju nasilje“, saopštile su UN.

Kopnena ofanziva počela je u četvrtak uveče, nakon 10 dana jakih udara iz vazduha i sa ratnih brodova koji nisu uspeli da zaustave raketiranje iz Gaze.

Izraelska vojska navodi da su hamasovci pojačali napade na vojnike koji traže ulaze u tunele kraj granice.

Hamas je navodno naredio svojim borcima da nastave da se ubacuju kroz tunele i napadaju i vojnike i civile.

Portparol izraelske armije Peter Lerner rekao je da se kopnena ofanziva širi „kako bi se povratila bezbednost i stabilnost izraelskim stanovnicima“.

Žitelji Gaze rekli su da su cele noći čuli eksplozije, preneo je Bi- Bi- Si (BBC).

U udaru na kvart Šedjaije gadjana je kuća zvaničnika Hamasa Kalila al – Haje. Ubijeno je četvoro ljudi, uključujući sina i zeta, rekli su palestinski lekari.

UN su u medjuvremenu upozorile da im ponestaju zalihe za pomoć koju pružaju.

Preko 50.000 Palestinaca je raseljeno i oni su pobegli u skloništa u školama UN. Jedan zvaničnik UN je rekao da je broj raseljenih mnogo veći nego što se očekivalo, a i izraelska i egipatska granica su zatvorene za stanovnike Gaze.

Diplomatski napori da se postigne prekid vatre nisu urodili plodom. U te napore uključceni su Egipat, Katar, Francuska i UN.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus sastao se u subotu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali je rekao da su pokušaji da se izdejstvuje prekid vatre propali.

Generalni sekretar UN će posle Katara otputovati u Kuvajt, Egipat, Izrael, na palestinske teritorije i u Jordan.

U Kataru će se Abas sastati i sa liderom Hamasa Kaledom Mešalom, u pokušaju da ga ubedi da prihvati egipatske napore da se borbe okončaju.

Hamas je prošle nedelje odbacio egipatsku inicijatavu za prekid vatre, tražeći da Izrael najpre pristane na ukidanje blokade pojasa Gaze.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Сербон says:

    Што,овде нема санкција,ултиматума и претњи Израелу?! Ционистима нико ни"А"не сме да каже!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u