НИШТА ОД ПРИМИРЈА! Хафтар одбио руско-турски предлог

НИШТА ОД ПРИМИРЈА! Хафтар одбио руско-турски предлог

10 јануара 2020

Либијска национална армија (ЛНА) Халифе Хафтара поздравља инцијативу Русије и Турске о примирју у Либији, али ће наставити борбе за Триполи, наводи се у изјави команде ЛНА.

„Команда ЛНА поздравља иницијативу председника Русије Владимира Путина, председника пријатељске руске државе, усмерену на успостављање мира, и изјављује да ће се напори оружаних снага у рату против терористичких група наставити“, наводи се у саопштењу.Председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган договорили су се 8. јануара око заједничког става о Либији и позвали све стране да прекину ватру од поноћи у недељу 12. јануара и хитно седну за преговарачки сто.

Влада у Триполију раније је затражила војну помоћ од Турске, усред напредовања снага маршала Халифе Хафтара ка либијској престоници. Саопштено је да се ради о копненој, поморској и ваздушној војној подршци, како би се одбила офанзива. Турски парламент је 2. јануара већином гласова одобрио слање турске војске у Либију. Већина арапских земаља снажно се противи могућој војној интервенцији Турске у либијском сукобу.

Криза у Либији

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године, у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства, на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са милитантима. Уједињене нације предлажу да се на пролеће 2020. године у Либији одрже општи избори, чији би резултати требало да доведу до формирања легитимних и општепризнатих органа власти.

(Спутњик)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u