Нова Олуја прети нашем благу!

Нова Олуја прети нашем благу!

21 децембра 2016

kul-nova-oluja-1_620x0

ЛИЦЕМЕРЈЕ је да Хрватска, где је у 20. веку систематски уништавана српска баштина, сад уцењује Србију потраживањем наших икона и друге баштине спасене од уништења у рату деведесетих, поручио је историчар Никола Кусовац на јучерашњој конференцији за медије у организацији Удружења Срба из Хрватске.

Он је сведочио као тадашњи кустос Народног музеја и непосредни учесник спасавања српског културног блага како су га хрватске оружане снаге немилосрдно и смишљено уништавале. Подсетио је на судбину Владичанског двора и цркве у Пакрацу, које су хрватски војници минирали и спалили богослужбене предмете, комплетну библиотеку и архиву, сва сведочанства о српском постојању на том подручју.

– После НДХ и грађанског рата деведестих од изузетно богате српске баштине остало је 500-600 икона које су у Народном музеју рестауриране, конзервиране и враћене власнику, Српској православној цркви. Хрватска лицемерно тражи тај последњи преостали део српске баштине да би је коначно избрисала с лица земље. Јер иконе нису само уметничка дела већ последња сведочанства о постојању Срба на простору данашње Хрватске. Ако овде попустимо, следећи захтев биће да се одрекнемо баштине на Косову – рекао је Кусовац.

Сви предмети хрватске провенијенције су брижљиво сачувани и враћени за разлику од српских, истакао је Милојко Будимир, који је током рата био директор музеја у Книну, а сад је председник Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске.

– Културно благо Срба сведочи да су они дуже од миленијума били аутохтон народ на просторима где су живели. Није реч само о иконама већ и о другим материјалним и археолошким доказима. Нажалост, све оно што није спасено доношењем у Србију уништено је. Чак се и зграде средњовековних српских цркава сад „прекрштавају“ и проглашавају хрватским – рекао је Будимир.

Никола Церовац из Српског културног удружења „Зора“ Книн – Београд нагласио је да су Срби из Хрватске, у чијим су храмовима стајале спорне иконе одлучно против њиховог давања Хрватској.

– Бојим се да би се десило исто оно што је задесило цркву Лазарицу на Далматинском Косову током „Олује“, чему сам непосредно сведочио. Наиме на Видовдан 1995. био сам у Лазарици чији ме је свештеник молио да однесем иконе у Србију, јер им прети опасност. Одбио сам га јер нисам имао формална овлашћења да то урадим. Нажалост, и црква и сва баштина коју је чувала неколико месеци касније неповратно су нестали у „Олуји“. Ко може да гарантује да се тако нешто не би поновило с нашом баштином коју сад траже – упитао се Церовац.

ИКОНЕ НИСУ ЗА ДЕПОЕ

ЗАГРЕБ не поштује ниједан од споразума који се односе на прогнане Србе, истакао је Милојко Будимир. Последица је да се прогнаници не враћају, а да се од оно мало Срба што их је остало после деведесетих у Хрватској сад све се више сели у Србију.

– Хрватска као решење предлаже да се иконе држе у депоима док се не стекну услови да се оне врате у девастиране цркве у пустим селима. Народа коме иконе служе нема и неће га ни бити, па је питање коме би оне биле враћене – истиче Будимир.

(Вечерње новости)

KOMENTARI2 коментара

  1. kuka says:

    Ne treba se obazirati na hrvatske zahteve. Pretpostavljam da za njihovo ispostavljanje postoje dva razloga. Prvi dolazi sa zapada. Treba nastaviti pritiske na Srbiju svim sredstvima. Hrvati s jedne strane pritisnu, a EU i SAD na drugoj dočekaju i ošamare. To smo prošli već mnogo puta i znamo kako ide. Drugi razlog je lukrativne prirode. Tokom gradjanskog rata u SFRJ Hrvati su, zaslepljeni mržnjom, spaljivali i uništavali sve srpsko. Sad su se setili da su na tome mogli dobro profitirati, ali sad je kasno za ono što su uništili. Pa se setili da negde van njihovog domašaja stoji ono malo preostale baštine što su Srbi odneli sa sobom u toku "oluje". Nemaju prava na te predmete, jer ti predmeti nisu vlasništvo hrvatske države, jer su počinili genocid nad Srbima u toku 2. svetskog rata i dovršili ga devedesetih u "bljesku" i "oluji". Uništavanje tragova postojanja je jedna od genocidnih radnji po definiciji, te su stoga oni poslednji koji bi smeli da i da pomisle da pretenduju na predmete srpske kulture i religije. Kako se samo usudjuju!?

  2. gaga says:

    Hrvati nikad nisu vratili 9 vagona blaga opljackanog o manastirima Fruske gore! tada je odnet u Zagreb i Nomokanon Svetog Save! To je prvo zakonopravilo ili ustav Srbije!Niko pazite niko od nasih amatera politicara nije digao glas da se to blago vrati!Licemerju nigde kraja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u