Нова Олуја прети нашем благу!

Nova Oluja preti našem blagu!

21 decembra 2016

kul-nova-oluja-1_620x0

LICEMERJE je da Hrvatska, gde je u 20. veku sistematski uništavana srpska baština, sad ucenjuje Srbiju potraživanjem naših ikona i druge baštine spasene od uništenja u ratu devedesetih, poručio je istoričar Nikola Kusovac na jučerašnjoj konferenciji za medije u organizaciji Udruženja Srba iz Hrvatske.

On je svedočio kao tadašnji kustos Narodnog muzeja i neposredni učesnik spasavanja srpskog kulturnog blaga kako su ga hrvatske oružane snage nemilosrdno i smišljeno uništavale. Podsetio je na sudbinu Vladičanskog dvora i crkve u Pakracu, koje su hrvatski vojnici minirali i spalili bogoslužbene predmete, kompletnu biblioteku i arhivu, sva svedočanstva o srpskom postojanju na tom području.

– Posle NDH i građanskog rata devedestih od izuzetno bogate srpske baštine ostalo je 500-600 ikona koje su u Narodnom muzeju restaurirane, konzervirane i vraćene vlasniku, Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Hrvatska licemerno traži taj poslednji preostali deo srpske baštine da bi je konačno izbrisala s lica zemlje. Jer ikone nisu samo umetnička dela već poslednja svedočanstva o postojanju Srba na prostoru današnje Hrvatske. Ako ovde popustimo, sledeći zahtev biće da se odreknemo baštine na Kosovu – rekao je Kusovac.

Svi predmeti hrvatske provenijencije su brižljivo sačuvani i vraćeni za razliku od srpskih, istakao je Milojko Budimir, koji je tokom rata bio direktor muzeja u Kninu, a sad je predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske.

– Kulturno blago Srba svedoči da su oni duže od milenijuma bili autohton narod na prostorima gde su živeli. Nije reč samo o ikonama već i o drugim materijalnim i arheološkim dokazima. Nažalost, sve ono što nije spaseno donošenjem u Srbiju uništeno je. Čak se i zgrade srednjovekovnih srpskih crkava sad „prekrštavaju“ i proglašavaju hrvatskim – rekao je Budimir.

Nikola Cerovac iz Srpskog kulturnog udruženja „Zora“ Knin – Beograd naglasio je da su Srbi iz Hrvatske, u čijim su hramovima stajale sporne ikone odlučno protiv njihovog davanja Hrvatskoj.

– Bojim se da bi se desilo isto ono što je zadesilo crkvu Lazaricu na Dalmatinskom Kosovu tokom „Oluje“, čemu sam neposredno svedočio. Naime na Vidovdan 1995. bio sam u Lazarici čiji me je sveštenik molio da odnesem ikone u Srbiju, jer im preti opasnost. Odbio sam ga jer nisam imao formalna ovlašćenja da to uradim. Nažalost, i crkva i sva baština koju je čuvala nekoliko meseci kasnije nepovratno su nestali u „Oluji“. Ko može da garantuje da se tako nešto ne bi ponovilo s našom baštinom koju sad traže – upitao se Cerovac.

IKONE NISU ZA DEPOE

ZAGREB ne poštuje nijedan od sporazuma koji se odnose na prognane Srbe, istakao je Milojko Budimir. Posledica je da se prognanici ne vraćaju, a da se od ono malo Srba što ih je ostalo posle devedesetih u Hrvatskoj sad sve se više seli u Srbiju.

– Hrvatska kao rešenje predlaže da se ikone drže u depoima dok se ne steknu uslovi da se one vrate u devastirane crkve u pustim selima. Naroda kome ikone služe nema i neće ga ni biti, pa je pitanje kome bi one bile vraćene – ističe Budimir.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. kuka says:

    Ne treba se obazirati na hrvatske zahteve. Pretpostavljam da za njihovo ispostavljanje postoje dva razloga. Prvi dolazi sa zapada. Treba nastaviti pritiske na Srbiju svim sredstvima. Hrvati s jedne strane pritisnu, a EU i SAD na drugoj dočekaju i ošamare. To smo prošli već mnogo puta i znamo kako ide. Drugi razlog je lukrativne prirode. Tokom gradjanskog rata u SFRJ Hrvati su, zaslepljeni mržnjom, spaljivali i uništavali sve srpsko. Sad su se setili da su na tome mogli dobro profitirati, ali sad je kasno za ono što su uništili. Pa se setili da negde van njihovog domašaja stoji ono malo preostale baštine što su Srbi odneli sa sobom u toku "oluje". Nemaju prava na te predmete, jer ti predmeti nisu vlasništvo hrvatske države, jer su počinili genocid nad Srbima u toku 2. svetskog rata i dovršili ga devedesetih u "bljesku" i "oluji". Uništavanje tragova postojanja je jedna od genocidnih radnji po definiciji, te su stoga oni poslednji koji bi smeli da i da pomisle da pretenduju na predmete srpske kulture i religije. Kako se samo usudjuju!?

  2. gaga says:

    Hrvati nikad nisu vratili 9 vagona blaga opljackanog o manastirima Fruske gore! tada je odnet u Zagreb i Nomokanon Svetog Save! To je prvo zakonopravilo ili ustav Srbije!Niko pazite niko od nasih amatera politicara nije digao glas da se to blago vrati!Licemerju nigde kraja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *