NOVA UCENA IZ EVROPE: Ako Srbija želi u EU, mora uvesti sankcije Rusiji

NOVA UCENA IZ EVROPE: Ako Srbija želi u EU, mora uvesti sankcije Rusiji

30 septembra 2014

z16730329Q,Johannes-HahnKomesar EU za regionalnu politiku Johanes Han izjavio da ukoliko želi da postane članica EU, Srbija mora da razmotri odluku da ne podrži sankcije protiv Rusije.

Han je u obraćanju Evropskom parlamentu takođe rekao da ako Beograd želi da „napreduje ka članstvu, moraće da pošalje pravi signal“ kad je reč o sankcijama protiv Rusije.

Han je istakao i da neće biti nikakvog proširenja Unije narednih pet godina, koliko traje njegov mandat.

Na sednici Evropskog parlamenta, novoizabrani predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je ponovio da se nijedna zemlja neće pridružiti EU u ovoj deceniji.

Han, s druge stane, nije rekao da će proces proširenja biti u zastoju, već je dodao da će pregovori u procesu proširenja biti nastavljeni sa zemljama kao što su Srbija i Crna Gora.

Govoreći o pitanju Kosova i nastavku dijaloga, Han je kazao da Srbija mora da nastavi sa svojim naporima u pregovorima, i da je u rukama obe strane to koliko brzo će pregovori ići i kad će biti nastavljeni.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, Han je rekao da region ne može da bude „crna rupa“ u Evropi, naročito kada su u pitanju transport i infrastruktura, i naglasio je da će EU uraditi sve da zemlje regiona u tom smislu budu povezane. Zapadni Balkan mora da bude povezan prugom, putevima i energetskom mrežom, rekao je Han.

Han je, komentarišući situaciju u BiH, rekao da naredni koraci treba da budu napuštanje „dejtonske logike“ i prelazak na „briselsku logiku“, ne precizirajući danas šta to znači.

Dodao je da je Makedonija jedan od njegovih najvećih izazova, da situacija sada tamo nije zadovoljavajuća, ali da planira da počne pregovore s tom zemljom.

Evropska unija je odlučila da sankcije Rusiji ostavi na snazi, uz opasku da se dogovor o miru u Ukrajini ne primenjuje u potpunosti.

Ukrajinska kriza mora biti rešena, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje, naveo je Han.

„Važan kvalitet, a ne brzina“

Izabrani komesar za proširenje i istočno susedstvo Evropske unije Johanes Han je izjavio da je za buduće članice ključan „kvalitet a ne brzina“ promena.

Ključno je da buduće članice dostignu merila pravne države, demokratije i temeljnih prava i ekonomije koje valjano deluju, rekao je Han obrazlažući budući rad u svojstvu komesara za proširenje.

Han je naglasio da „ima veliko poverenje u Srbiju“, jer se nova srpska vlada veoma angažovala u dijalogu s Prištinom. „Uvereni smo“, dodao je, „da će kad na Kosovu bude stvorena delatna vlada, taj dijalog biti nastavljen na političkoj ravni“.

Tehnički pregovori traju, rekao je Han, ukazavši da je važan okvir za celokupno sređivanje odnosa i poglavlje 35 pregovora o članstvu Srbije u EU, koje obuhvata i odnose s Kosovom.

Izabrani komesar je poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP naveo da je bitno da u zemljama na putu u EU radi sposobna državna uprava.

On je takođe predočio da pravosuđe mora biti profesionalno i nezavisno, kao i da je diskriminacija neprihvatljiva. Prema njegovim rečima, to sve, i bitka protiv korupcije su osnovna polazišta „oko kojih neće biti nagodbe“.

Izabrani komesar za proširenje je podvukao da će EU uložiti velike napore za sređivanje ekonomija i posticanje privrednog rasta i konkurentnosti u zemljama na putu ka Uniji, uz valjano korišćenje pripremnog finansijskog IPA II fonda EU.

Han je ukazao da je tu od velike važnosti izgradnja i povezivanje transportnih i energetskih mreža u regionu.

On je naglasio da želi da radi s građanskim društvom i podvukao da slobodni mediji moraju biti jedna od okosnica delujuće demokratije u zemljama koje streme članstvu u EU.

Han je rekao da će se snažno založiti za to da se pospeši regionalna saradnja i rešavanje sporova, predočivši da „partneri ne mogu napredovati ka EU ako najpre ne reše nasleđe prošlosti“.

„Sve nužne napore ćemo uložiti“, dodao je, „da stabilizujemo region, prevashodno podstičući dijalog Beograd-Priština“.

U raspravi je jedino slovenačka poslanica Tanja Fajon zapitala Hana kako će ubediti srpsku vladu da se priključi sankcijama EU protiv Rusije, a on je odgovorio da „to što se Srbija nije uskladila sa stavom Unije oko sankcija Rusiji predstavlja predmet rasprave“.

„Potrebno je tu izvesno vreme i ne može se doći preko noći do trajnog rešenja, mada je to pitanje kojim se besumnje mora pozabaviti srpska vlada, jer ako idemo ka članstvu, mora zemlja kandidat uputiti takodje izvestan broj znakova koji dokazuju da pregovori mogu brzo odmaći“, rekao je Johanes Han.

„Ne govorimo o članstvu Kosova u EU“

Han je danas, u Briselu, izjavio da će i s članicama EU koje ne priznaju Kosovo razmotriti kako da se „savitljivije i bez teških prepreka“ Priština približava Uniji.

Naglasio je da u tom procesu „ne govorimo o članstvu Kosova u Evropskoj uniji“.

Han je to novinarima izjavio posle razgovora s poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o načinu i ciljevima svog rada kao komesara, istakavši u raspravi da je „pokrenut zamah za koji verujem da neće biti zakočen od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo“.

„Smatram, štaviše, da je tu došlo do određenog kretanja i ja ću učiniti da se neke linije pomere“, dodao je izabrani evropski komesar za proširivanje i susedstvo EU.

Na pitanje da li će se prema Kosovu postaviti kao prema entitetima koji nisu suverene države, ili će nastojati da pet članica EU usmeri ka priznavanju Kosova, Han je uzvratio da će se raditi na daljoj stabilizaciji regiona i Kosova.

U tome mu je, dodao je, „potrebna podrška Evropskog parlamenta, susednih zemalja i članica EU, s ciljem da se vidi kako se situacija može popraviti, ali zasad ne govorimo o bilo kakvom članstvu, već o daljem poboljšanju stanja na Kosovu, ekonomski i kad je reč o uvreženju demokratije“.

KOMENTARI7 komentara

 1. mudrijaš says:

  ko je ovde lud, čovek došao da kaže da nema ništa od članstva, a posle priča da je uslov članstva uvođenje sankcija Rusiji?????? predviđam da ćemo u narednom periodu ispunjavati uslove za članstvo iako je prijem ukinut...i to najžešće, da prodamo eps, telekom, crno ispod nokata, naravno nemcima, da nas lakše eksploatišu. jebena EU tiranija!!!!

 2. dusan says:

  SRBIJA RUSIJA BRACA I VASOJEVICI I SEVER CRNE GORE MOZE SVI DA PUSITE ALIDAT CE BOG 25.10. u pazaru da v idite da mi nismo marijonete iz bg nego ponositi pravoslavci jebem vam zito germ ansko

 3. Marko says:

  Treba odjebati ove fašiste,prekinuti sve kontakte i pregovore sa njima i okrenuti se samo Rusiji.

 4. Max says:

  Ako ste, i vjerujem da jeste, nemojte nikada, NIKADA, ulaiti u EU!!!!

 5. Pingback: Johanes Han – Ako Srbija želi u EU moraće da „razmotri svoju odluku“ o sankcijama prema Rusiji | SRBski FBReporter

 6. vitez says:

  ja ponosni srbin pravoslavac i svi moji prijatelji koje znam a i šire nisu za ulazak Srbije u eu ili ti uniju sodome i gomore.tražimo da vlada raspise referendum u ulasku u eu i da konacno okrenemo kormilo ka EVROAZISKOM SAVEZU

 7. Radomir Stanivukovic says:

  Ne znam dali je ovo komentar ili odgovor,ali daj neka bude nesto izmedju ! Ja kao posteni Srbin koji voli svoju Drzavu Srbiju i svoj Srpski narod ne mogu da nadjem ni najmanji razlog da spocitavam ista braci Rusima ! Pomagali su nam uvek kao Rusija za razliku od "saveznika" iz IIsvetskog rata koji su osim sto su pripremili bombardovanje Srbije u istom itekko i ucestvovali ! Prema tome sve dok se moze o pristupanju razgovarati bez te i takve ucene svaka cast a ako se pojaca onda zbogom unijo i clanstvo jer mi mozemo i bez vas a vama vec pomalo okrecu ledja mnogi mnogi pametni i mocni ljudi ! Moj stav je da moja vlada dok god postupa ovako ima moju podrsku i vecine Srba a okrene li protiv Rusije sankcijama i sl,bolje da pokupi jer ce narod da je pokupi tj. da je obrise!A sto se Slovenaca tice oni su jos 1990 rekli stq nama i o nama misle pa ne treba da brinu o nama i hvala im na brizi mislim da cemo sami mnogo bolje !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *