НОВА – ВЕЛИКА ПРОВОКАЦИЈА: Американци испоручују Пољацима крстареће ракете

NOVA – VELIKA PROVOKACIJA: Amerikanci isporučuju Poljacima krstareće rakete

28 decembra 2016

polish-f16-fighter-aircraft

Poljska i SAD su potpisale sporazum o isporukama Varšavi 70 krstarećih raketa klase vazduh-zemlja, koje su namenjene za avione F-16.

Ruski ambasador u NATO-u Aleksandar Gruško je izjavio da će to negativno uticati na bezbednost u Evropi, a da će Moskva sigurno uzeti u obzir i ovu nabavku kada bude planirala vojnu strategiju.

To je visokoprecizna američka raketa sa dometom od oko 1.000 kilometara. Vojni analitičar Mihail Hodarenok kaže da su ovim raketama opremljeni avioni strateške avijacije SAD i da je nabavka raketa od strane Poljske „prilično veliki izazov za Rusiju“. Prema njegovim rečima, Rusija će verovatno reagovati tako što će jačati sistem PVO i usavršavati sredstva napada na aerodrome potencijalnog neprijatelja, kao i vojne magacine u kojima se nalaze rakete.

Vojni analitičar, pukovnik u penziji Viktor Baranec kaže da su pojedini stručnjaci, dok je trajalo testiranje te rakete, tvrdili  da je to „ubica sovjetskog PVO“, jer je raketa van dometa S-400. Prema njegovim rečima, Rusija ipak ima sisteme koje mogu da je obore, samo, kako kaže, trebalo bi „napraviti što više ovakvih sistema“.

Međutim, analitičar upozorava da bi u slučaju realne pretnje ili agresije Rusija delovala preventivno, pa poljske rakete ne bi ni stigle do teritorije Rusije. Poljski vice-admiral u penziji Marek Toček kaže da su trenutno rusko-poljski odnosi u najgorem stanju do sada i da će nabavka američkih raketa samo pojačati međusobno nepoverenje i povećati tenzije u regionu.

– Nažalost, stranka na vlasti, „Pravo i pravda“, sprovodi politiku koja ne vodi ka poboljšanju odnosa sa Moskvom. Nema ništa čudno u tome da je Rusija reagovala i najavila uzvratne mere – kaže on. Toček dodaje da mu nije jasno čemu ovi troškovi u trenutnim uslovima, kada analitičari jednoglasno ukazuju na spori tempo razvoja poljske ekonomije, kao i na manjak stranih investicija.

Komentarišući izjavu poljskog ministra odbrane Antonija Mačereviča da će 2017. u istoriji ostati kao godina kada su se na poljskoj teritoriji ponovo pojavile strane jedinice, sagovornik ističe da tu nema šta da se slavi i kaže da zbog razmeštanja stranih vojnika na sopstvenoj teritoriji, poput američke tenkovske brigade i bataljona NATO-a, gubi osećaj da živi u suverenoj zemlji.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI4 komentara

 1. Beli Orao says:

  Nije samo da se gubi osećaj neutralnosti i slobode ,nego i niste ni slobodni ni nezavisni nego ste okupirani i potlačeni !!! Testujte Andre pa ćete da vidite na bilo čemu pa ćete se uveriti Poljaci !!!!

 2. Barakuda says:

  Rusi bi poljacima, koji postaju sve agresivniji trebali dati po zubima i to što prije, tim bolje !

  • watkins says:

   Dace im, nista ne brini.

 3. Dont mess with Russia says:

  Kako S-400 ne moze srusiti krstarecu raketu? Ko to kaze? S-400 moze rusiti hipersonicne rakete, a kamo li krstarece koje su puno sporije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *