НОВИ НАЗИВ ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ – ЗАПАДНА СРБИЈА: Оштар одговор сарајевској иницијативи

НОВИ НАЗИВ ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ – ЗАПАДНА СРБИЈА: Оштар одговор сарајевској иницијативи

17 фебруара 2019

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да се међународна ситуација променила и да је у свету схваћено и препознато да БиХ не може да преживи уколико не пронађе било какав кохезиони елемент.

У случају успостављања минимума заједничког између три народа и два ентитета, то би требало преточити у базни консензус, бар у нечему, јер у супротном, каже Додик за „Политику“, БиХ нема шансу.Таквом договору се, додаје, испречило погрешно уверење оних који су се заиграли причом да ће међународни фактор уместо њих нешто да решава.

„Бошњачка елита своју улогу види у томе да они измисле шта би било добро, па да онда машинерија међународног фактора крене са притисцима. Мислим да су се ствари у свету битно промениле. Свет своје проблеме и пројекције дислоцира. Међународни интервенционизам је при крају, шта год неко мислио о томе“, казао је он.

Додик каже да и даље постоје они из света који „контаминирају овдашњи простор“ тиме што се, нудећи наводна решења, упорно држе стереотипа на којима су направили каријере пре 20 година.

Све је то део трагичне политике која не дозвољава да Срби, Бошњаци и Хрвати нађу нека решења и крену напред, наводи он.

Поводом покушаја оспорава имена Републике Српске, Додик каже да су такви захтеви немогући, али да забрињава прегласавање у Уставном суду БиХ где, објашњава, седе троје страних судија и још двоје који су бивши потпредседници СДА.

„Покрену ли они ту иницијативу ми ћемо покренути иницијативу да се поред назива Република Српска стави цртица и допише – западна Србија. Не да мењамо назив, већ да га допунимо, ако већ хоће да допуњавају. Ако хоће да идемо, ићи ћемо до краја. Синоним за РС може да буде само западна Србија“, рекао је Додик.

Говорећи о Комисији за Сребреницу на челу са израелским историчарем Гидеоном Грајфом, Додик каже да је претходан извештај био наметнута прича високог представника настала под озбиљним притиском.

„Како је могуће да је тај извештај из 2004. обухватио седам дана јула 1995. године, без иједног страдалог Србина. То је ексклузивистички документ направљен само да покрије политике тог времена. Да би се разумела дешавања у Сребреници у целини, мора да се сагледа шири период. Лажни и нетачни извештај коришћен је као чињеница за међународне судове који нису имали других доказа“, казао је Додик.

(Танјуг/Политика)

KOMENTARI4 коментара

  1. Буба says:

    Наравно Западна Србија🇷🇸🇷🇸🇷🇸😂😂

  2. pravda says:

    BRAVO. REPUBLIKA SRPSKA-ZAPADNA SRBIJA. PODRZAVAM

  3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Dodik kao i uvek u pravu, ovo je adekvatan odgovor Feder-bosanskoj zatucanoj i prevaziđenoj islamističkoj ideologiji. Posebno je pozitivno postavljanje neutralnog stručnjaka Gideona Grajfa na čelo Komisije za Srebrenicu,R.Srpska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u