НОВИ СУКОБИ РУСКЕ И ТУРСКЕ ВОЈСКЕ?! НАТО одустаје од подршке џихадистима! Севале варнице на састанку у Москви!

NOVI SUKOBI RUSKE I TURSKE VOJSKE?! NATO odustaje od podrške džihadistima! Sevale varnice na sastanku u Moskvi!

17 februara 2020

17. februara, turska delegacija, kojom će predsedavati zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal, sastaće se sa ruskom delegacijom u Moskvi da bi se bavila situacijom u demilitarizovanoj zoni Idliba u Siriji.

Tokom sastanka, koji je zatvoren za štampu u zgradi ruskog Ministarstva spoljnih poslova, turske i ruske delegacije su uključivale diplomate, kao i vojne zvaničnike i obaveštajne službenike.Pre sastanka, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu dao je intervju ruskoj agenciji Izvestija i ocenio nedavna dešavanja u Idlibu.

„Mnogo posla ostaje da se uradi, mi i dalje aktivno sarađujemo sa Rusijom po ovim pitanjima. Konačni odgovor saznaćete u ponedeljak, posle sastanka naših delegacija u Moskvi… Nismo smeli dozvoliti da sirijski problem umanji našu saradnju i utiče na naše odnose,“ rekao je Čavušoglu.

Diplomata je naglasio da nakon predstojećeg sastanka u glavnom gradu Rusije ostaje da se vidi da li je Rusiji i Turskoj potreban još jedan sastanak. Izjava Čavušoglu-a usledila je usred pretnji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana 15. februara protiv Damaska.

Prema njegovim rečima, ako Sirijska arapska vojska ne povuče svoje trupe van granica definisanih sporazumom iz Sočija, „mi ćemo to obaviti bez čekanja na kraj februara“, zavetovao se Erdogan.

Nakon što je sirijska vojska došla do Sarakiba i stigla na strateški važne rute M4 – M5 (Alepo – Latakija, Alepo – Damask), Erdogan je pozvao Damask da zaustavi ofanzivu i povuče trupe s turskih osmatračkih mesta do kraja februara. U suprotnom, Ankara će odgovoriti silom.

Čavušoglu je rekao da će nakon sastanka 17. februara postati jasno da li će se Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin trebati još jednom sastati i razgovarati o situaciji i daljnjim potezima.

Godine 2020. Putin i Erdogan sastali su se dva puta – jednom 7. januara u Istanbulu kada je pokrenut “Turski tok” i jednom 19. januara tokom konferencije o Libiji. Još je nepoznato kada i gde će se održati sledeći samit trojke u Astani, rekao je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj.

Erdogan je ranije nagovestio da bi ovaj sastanak mogao biti održan u martu. U međuvremenu, Ankara je poslala još jedan konvoj s teškim naoružanjem u sirijski Idlib, javlja agencija Anadolija. Prema vojnim izvorima, 150 kamiona natovarenih samohodnim haubicama, borbenim tenkovima i oklopnim transporterima stiglo je u region Rejhanli u turskoj provinciji Hataj na granici sa Sirijom radi daljeg prebacivanja u područje posmatračkih mesta u Idlibu.

15. februara, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je ruskom ministaru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da napadi u regionu Sirije na severozapadu Idliba moraju odmah prestati i da treba postići trajni prekid vatre. „Sreo sam se sa Sergejem Lavrovim i rekao da agresija na Idlib mora prestati“, rekao je Mevlut Čavušoglu novinarima nakon 56. Minhenske bezbednosne konferencije.

Turska to pokušava predstaviti kao humanitarnu krizu, potpuno negirajući da je Idlib ispunjen militantima povezanim sa Al-Kaidom, pa čak i toliko daleko da oglašava svoj pretpostavljeni „uspeh“ u ubistvu sirijskog osoblja.

Nakon sastanka s Čavušogluom, ruski ministar spoljnih poslova rekao je na konferenciji u Minhenu da delovi Idliba i dalje ostaju „jedno od poslednjih žarišta terorizma, barem jedini na zapadnoj obali Eufrata“.

Lavrov je rekao da sporazumi između Moskve i Ankare „podrazumevaju i prekid vatre i demilitarizovanu zonu, ali što je najvažnije crtanje granice između normalne opozicije i terorista“.

„Ovi sporazumi ne znače žestoku borbu protiv terorizma koja će pretnju prestati“, rekao je.

„Ruska strana imaće dubinske sadržajne pregovore. Nadamo se, naravno, da će i oni biti produktivni“, rekao je za Izvestije zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.U međuvremenu, neimenovani izvor NATO-a rekao je ruskoj novinskoj agenciji TASS da ukoliko Turska započne vojnu operaciju u Idlibu protiv Sirijske arapske vojske neće dobiti vojnu podršku NATO-a.

Zemlje NATO-a neće podržati aktiviranje člana 5 zbog smrti turske vojske u Idlibu početkom februara“, naglasio je. „NATO ne razmatra mogućnost da pruži vojnu pomoć Turskoj u slučaju operacije u ovom regionu.“

„Smrt turskog vojnog osoblja u Idlibu je tragična činjenica, ali to se dogodilo tokom jednostrane vojne operacije na stranoj teritoriji, ona nadilazi tumačenje člana 5. Turska strana to takođe razume, pa nije pokušala pokrenuti konsultacije. u NATO-u na ovu temu”, objasnio je neimenovani diplomatski izvor.

Što se tiče mogućnosti da Ankara pokrene vojnu operaciju u Idlibu, čija bi svrha mogla biti pokušaj zaustavljanja napredovanja sirijske vojske i zadržavanja dela sirijske pokrajine pod kontrolom ilegalnih oružanih grupa, istakao je da je Turska, kao član NATO „uživa opštu političku podršku alijanse“, ali mere vojne podrške ne dolazi u obzir.

„Ne dele sve evropske zemlje NATO-a ciljeve Turske u Siriji, a da ne spominjemo situaciju u susednim zemljama (poput Libije). Na poslednjem sastanku ministara odbrane NATO (12. i 13. februara), pitanje vojne podrške (Turske) nije postavljeno“, dodao je.

U međuvremenu, Sirijska arapska vojska ostvaruje značajne koristi, pošto je oslobodila čitavu zapadnu oblast grada Alepa od Hadžat Tahrir al-Šam a (ranije sirijske grane Al-Kaide) i drugih militantnih grupa koje podržava turska vojska.

Ljudi su slavili na ulicama.

Stoga se operacije nastavljaju i samo će vreme pokazati šta će se Rusija i Turska složiti u razgovorima u Moskvi.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pera says:

    Pa kako bi bilo da Sirija dodje malo do ankare ? Godinama su seldzuci pljackali Siriju, pa malo da im se vrati ? Meni su malo Rusi cudni ? Kako oni pregovaraju sa dzukelama o drugoj zemlji ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *