НОВО ИЗНЕНАЂЕЊЕ! Макрон из Кине поново шокирао! РЕКАО ИСТИНУ АМЕРИКАНЦИМА

НОВО ИЗНЕНАЂЕЊЕ! Макрон из Кине поново шокирао! РЕКАО ИСТИНУ АМЕРИКАНЦИМА

11 новембра 2019

Када је француски председник Емануел Макрон кренуо у посету Кини ове недеље, званичник Јелисејске палате открио је: расте страх да ће Европа бити „колатерална жртва“ примирја у трговинском рату између Кине и САД — јер ће тада она постати мета број 1 трговинских мера свог савезника. Француска зато жури да односе са Кином подигне на што виши ниво.

И заиста, током свог боравка у Шангају и Пекингу, француски председник уздржао се од коментарисања догађаја у Хонгконгу и осталих унутрашњих питања Кине – јер би то Кина сматрала непристојним задирањем у њен суверенитет — а одатле се вратио са потписаним споразумима вредним 15 милијарди долара.И не само то. Макрон и његов домаћин, председник Кине Си Ђинпинг, како сумира „Саут Чајна морнинг пост“, сагласни су у оцени да су „заштита слободне трговине, као и борба против климатских промена, неопходни“ — и једно и друго, упркос председнику САД Доналду Трампу, који је, уз трговинске ратове, сад формално започео и процес иступања из Париског климатског споразума. Са тим у вези, поручио је Макрон, „уз Европску унију, Кину и Русију, које подржавају споразум, нечији изоловани став није довољан да промени курс којим иде свет. То га само води маргинализацији“.

Овакве Макронове поруке Америци, притом упућене из Кине, нису потпуно изненађење. Јер, признао је француски председник крајем августа, „доживљавамо крај западне хегемоније (…) због избора које су САД начиниле током протеклих неколико година, и то не само актуелна администрација“. Истовремено, додао је тада, на глобалној сцени све више расте утицај Русије и Кине.

Да ли је Макронова посета Кини, уз поруке које је одатле упутио, показатељ његове намере да преиспита стратешке односе Европе са Америком, Кином и Русијом? Дели ли његове ставове и немачка канцеларка Ангела Меркел, за коју „Форин полиси“ тврди да је „изабрала Кину насупрот Запада“ поводом спора око „Хуавеја“? Или, пак, Кина остаје „економски супарник“ и „системски ривал“, како ју је почетком ове године дефинисала Европска комисија у документу под називом „Стратешки поглед на односе ЕУ и Кине“?

У „Новом Спутњик поретку“ о овим су питањима разговарали бивши министар иностраних послова СРЈ Живадин Јовановић и аналитичар Бранко Павловић.

„Макрон сад покушава да надокнади изгубљено време у развоју односа са Кином“, каже Живадин Јовановић и додаје:

„Француска је била једна од ретких земаља Запада која је била веома резервисана према кинеском мегапројекту ’Појас и пут‘, међутим, у међувремену је Макрон схватио да Кину ништа не може да задржи у економском и технолошком развоју, те је и дошао до закључка да му је, кад не може да је победи, боље да јој се придружи. Прошлонедељна посета француског председника показатељ је одлуке да се иде на шири развој односа са Кином, који коинцидира са погоршањем односа на линији трансатлантског савезништва ЕУ и САД; оно је видљиво и на другим пољима, о чему говори и одлука Данске да уклони последње преостале препреке за изградњу гасовода ’Северни ток 2‘“.

Даља дестабилизација осовине Брисел-Вашингтон

„Француска има исувише сопствених проблема — константно бележи ниске стопе привредног раста — да би могла себи да дозволи да жртвује сопствени интерес за сарадњу с Кином, зарад интереса Сједињених Држава, које се тој сарадњи противе“, објашњава Бранко Павловић и додаје:

„Ово су процеси које, једноставно, није могуће зауставити јер, с једне стране, Кина има непрегледно унутрашње тржиште које је примамљиво, а са друге стране имамо и ’Појас и пут‘, који интегрише глобалне привредне токове, уз спремност Кине да сопствена технолошка достигнућа подели са другима и тако им пружи основу за развој“.

„И Кина и Европска унија налазе се под претњом америчких трговинских мера и та околност додатно упућује и Макрона и Европу уопште на сарадњу с Кином. А последица тога је даља дестабилизација осовине Брисел-Вашингтон“, наглашава Јовановић.

„Ни Француска ни Немачка више не желе да заоштравају своје односе с остатком света зарад америчких интереса, јер тиме само спречавају сопствени развој“, тумачи Бранко Павловић њихове мотиве.

„Све је ово део порођајних мука мултиполарног света. Досадашњи центри моћи и њихове окоштале структуре тешко могу добровољно да се одрекну привилегија које су стицали током протеклих деценија, међутим, на сајму у Шангају прошле недеље учествовало је 155 земаља и 2.890 компанија из читавог света. То говори да је Си Ђинпинг у праву када каже да се центар економског, технолошког и трговинског развоја сели са Запада у Азију, али и да је процес мултиполаризације света незадржив“, наглашава Живадин Јовановић.

„Ако се гледа бруто друштвени производ по паритету куповне моћи уместо по номиналној вредности, што је поузданији параметар, долазимо до податка да земље БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) већ четири године имају већи укупни БДП од Сједињених Држава и Европске уније заједно. Дакле, време у коме ће их они престићи није будуће — то се већ догодило“, указује Бранко Павловић.„И због тога, да би избегла маргинализацију на коју је Макрон упозорава, Америци преостаје могућност да се и сама прикључи кинеском ’Појасу и путу‘. Отворени позив за то они имају, и то без политичких условљавања каква су карактеристична за западне моделе интеграција“, примећује Живадин Јовановић.

„У супротном, пак, стратешко повезивање Париза и Белина са Москвом и Пекингом, Америку у извесном смислу заиста избацује из игре. А својим садашњим ставом она сама убрзава такав процес и само је питање времена када ће је напустити и њени традиционални савезници“, закључује Бранко Павловић.

(Спутњик)

KOMENTARI11 коментара

 1. Jura iz Samobora says:

  Kak je ovaj Macron glup, pa to je za poludit. Prića gluposti, Amerika će još dugo bit najjača

  • Sasulja says:

   Alo Jura slusaj,dosta je bilo "zapadne demokratije" sa amerima na celu. Vidi Makron,nije lud,da se vise nema sta "demokratisat" po Svetu,( citaj opljackat),a svestan da se evrici i zelembaci ne mogu stancat vecno bez pokrica.Ameri vise ni sami ne znaju na koji nacin da pokusaju spreciti multipolarnost,koja je vise nego izvesna,svesni su oni cinjenice da su ne mocni,ali zato ima ona stara narodna,(mozes kako hoces,ali ne i dokle hoces".

  • Beli Orao says:

   Ајде полуди већ једном У… и да нестанеш са портала и завршиш у Поповачи!!!

  • Vlada says:

   A tek što je pismen, još malo pa u istj ravni sa pameću! hrvacki prostak...

 2. Branicevac says:

  Nije kad si pametan nego LICEMERJE bez kraja.Nasa razvlace ko zvaku 30 godina i pricaju LAZI LAZI I LAZI kad vidi sad ovo!Ljigavost bez granica! SRBI U PAMET SAMO GO INTERES!

 3. Filip says:

  Pametan čovek, ne da da ga amerikanci prave majmunom stalno na isti štos! Kad se osnaži trgovina sa dalekim istokom amerikanci će da iseku vene!

 4. petrovgrad says:

  Ameriku će uništiti njihovi Šiptari. Svako ima svoje Šiptare. Meksiko sa 150.000.000 može tu jako Ameriku da pocepa, kao svinja mastan džak.

 5. теоретичар says:

  Да будем искрен, мени је све то некако сумњиво и не мирише на добро. Прва ствар која ме нервира је Кина и њен глобализам. Глобализам значи ја производим и радим у мојој земљи и инвестирам и у твоју државу али тако да производим и радим или са својим радницима или са мојим компанијама и твојим радницима али само ако раде јефтиније од мојих радника. То само изгледа компликован опис, а у ствари претставља пљачку. Све сиромашне земље у које уђе глобализам, аутоматски претварају своје раднике у робове са пеленама јер нико не може јефтиније да ради од Кине. Улагања кине у Србију нису инвестиције у парама, него изградња са кинеским компанијама и кинеским радницима а Србија плаћа рудама, јер нема пара и неће ни добити. Улагања Ј Кореје у Србију су отварање робовске фирме где српски радник клечи и пева Ј Корејске јуначке песме пред корејским шефом и ради за цркавицу. То су само два примера која су више него добар показатељ да је Кина сјаши мурта да узјаше курта. Али ни то није све. Кина улаже огромне финансије само у Британији и Америци и тамо плаћа раднике далеко више него у Кини или било којој другој држави а трговачки рат Америке је уствари натерао Кину да прихвати оно што није хтела, а то је и да јаке америчке компаније отварају фабрике у Кини да би производили јефтино као и Кина. Кина је то морала да потпише Мерици али Србија нема шансе да отвори фабрику у Кини где има на стотине милиона радника јефтинијих него српских. То је тај трговачки рат у једном сегменту а Кина га је изгубила и морала да прихвати америчке компаније. До данас није било много америчких компанија у Кини јер Кина није то дозвољавала, али од данас се слика мења. Последице ћемо видети. Нису нама важне те последице, али нам је важна чињеница да свеједно да ли радимо са Русијом, Немачком, Америком или Кином ми не зарађујемо него бивамо пљачкани. То је та глобална економија која је погубна за највећи број држава света. Кина је трговачким ратом делимично прихваћена као глобална економска сила а то Србији значи само још један пљачкаш више. Не само Србији. То што ће Америка и Кина да се глођу на том глобалном пољу, нама доноси само беду. Друго, не верујем да ће све ово проћи без батина а верујем да је међу онима који ће добити батина и Француска. Када је Меркелова учестала са контактима са Путином, Обама је позвао у Белу Кућу а када се вратила у Немачку, странице Беле немачке књиге су се промениле преко ноћи и Русија је претворена из неке врсте сарадника у непријатеља. Не наседајте да је све тако како изгледа. Не наседајте да су Амери одједном осиромашили и онемоћали. Амери су самлели Кину и натерали је да потпише споразуме који су гори од српских бриселских споразума, а као што знамо, чак ни тако лоши споразуми за Србију са Западом нису заживели јер спремају нам још горе. Неко ће сигурно добити батина на високом нивоу а ми Срби треба да гледамо да једном избегнемо батине. Ево, отворено ћу написати. Срби, маните се Кине. Кина је тренутно глобална сила где Србија нема шта да тражи осим да настави са урушавањем своје производње и то убрзано. И да увози бели лукац. Зајебте и Кину и Америку. Глобализам је савремено ропство а Србија је већ до гуше поробљена.

 6. petrovgrad says:

  Kineski oblik poslovanja u Africi je daleko, daleko na humanijim osnovama od kapitalizma sa zapada. Kina za deceniju dve uz pomoć Rusa proteraće sve zapadne kompanije iz Afričkih zemalja. Kinaska ekonomija je humanija i nije eksploatatorska, naravno oni imaju svoje interese. U našem gradu Kinezima je dodeljeno ili ustupljeno 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. To zemljište unazad dvadeset godina bezplatno ili na korupciji su koristili bahati seljaci ko kolko može da uzore. E više nema. Za njih su Kinezi veliki problem, uzeli su im sisu. Znate kako sada vrište, kao Damjanov zelenko. Znate kad neko dobija neko gubi. To je zakon fizike.

 7. CikaKure says:

  Bravo Majstore (((THEORETICAR)))na komentaru. Poprilicno precizan komentar koji svodi na tacan opis situacije. Sto kazes THEORETICARU i amerika i kina su za nas iceo ostali svet i kuga, i tifus. Moje misljenje je da treba ponovo pokusavati kroz razvoj svoj interes gledati u lokalnom pogledu i tako polako pokusavati da se dodje do stabilizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u