НОВО ИЗНЕНАЂЕЊЕ! Макрон из Кине поново шокирао! РЕКАО ИСТИНУ АМЕРИКАНЦИМА

NOVO IZNENAĐENJE! Makron iz Kine ponovo šokirao! REKAO ISTINU AMERIKANCIMA

11 novembra 2019

Kada je francuski predsednik Emanuel Makron krenuo u posetu Kini ove nedelje, zvaničnik Jelisejske palate otkrio je: raste strah da će Evropa biti „kolateralna žrtva“ primirja u trgovinskom ratu između Kine i SAD — jer će tada ona postati meta broj 1 trgovinskih mera svog saveznika. Francuska zato žuri da odnose sa Kinom podigne na što viši nivo.

I zaista, tokom svog boravka u Šangaju i Pekingu, francuski predsednik uzdržao se od komentarisanja događaja u Hongkongu i ostalih unutrašnjih pitanja Kine – jer bi to Kina smatrala nepristojnim zadiranjem u njen suverenitet — a odatle se vratio sa potpisanim sporazumima vrednim 15 milijardi dolara.I ne samo to. Makron i njegov domaćin, predsednik Kine Si Đinping, kako sumira „Saut Čajna morning post“, saglasni su u oceni da su „zaštita slobodne trgovine, kao i borba protiv klimatskih promena, neophodni“ — i jedno i drugo, uprkos predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji je, uz trgovinske ratove, sad formalno započeo i proces istupanja iz Pariskog klimatskog sporazuma. Sa tim u vezi, poručio je Makron, „uz Evropsku uniju, Kinu i Rusiju, koje podržavaju sporazum, nečiji izolovani stav nije dovoljan da promeni kurs kojim ide svet. To ga samo vodi marginalizaciji“.

Ovakve Makronove poruke Americi, pritom upućene iz Kine, nisu potpuno iznenađenje. Jer, priznao je francuski predsednik krajem avgusta, „doživljavamo kraj zapadne hegemonije (…) zbog izbora koje su SAD načinile tokom proteklih nekoliko godina, i to ne samo aktuelna administracija“. Istovremeno, dodao je tada, na globalnoj sceni sve više raste uticaj Rusije i Kine.

Da li je Makronova poseta Kini, uz poruke koje je odatle uputio, pokazatelj njegove namere da preispita strateške odnose Evrope sa Amerikom, Kinom i Rusijom? Deli li njegove stavove i nemačka kancelarka Angela Merkel, za koju „Forin polisi“ tvrdi da je „izabrala Kinu nasuprot Zapada“ povodom spora oko „Huaveja“? Ili, pak, Kina ostaje „ekonomski suparnik“ i „sistemski rival“, kako ju je početkom ove godine definisala Evropska komisija u dokumentu pod nazivom „Strateški pogled na odnose EU i Kine“?

U „Novom Sputnjik poretku“ o ovim su pitanjima razgovarali bivši ministar inostranih poslova SRJ Živadin Jovanović i analitičar Branko Pavlović.

„Makron sad pokušava da nadoknadi izgubljeno vreme u razvoju odnosa sa Kinom“, kaže Živadin Jovanović i dodaje:

„Francuska je bila jedna od retkih zemalja Zapada koja je bila veoma rezervisana prema kineskom megaprojektu ’Pojas i put‘, međutim, u međuvremenu je Makron shvatio da Kinu ništa ne može da zadrži u ekonomskom i tehnološkom razvoju, te je i došao do zaključka da mu je, kad ne može da je pobedi, bolje da joj se pridruži. Prošlonedeljna poseta francuskog predsednika pokazatelj je odluke da se ide na širi razvoj odnosa sa Kinom, koji koincidira sa pogoršanjem odnosa na liniji transatlantskog savezništva EU i SAD; ono je vidljivo i na drugim poljima, o čemu govori i odluka Danske da ukloni poslednje preostale prepreke za izgradnju gasovoda ’Severni tok 2‘“.

Dalja destabilizacija osovine Brisel-Vašington

„Francuska ima isuviše sopstvenih problema — konstantno beleži niske stope privrednog rasta — da bi mogla sebi da dozvoli da žrtvuje sopstveni interes za saradnju s Kinom, zarad interesa Sjedinjenih Država, koje se toj saradnji protive“, objašnjava Branko Pavlović i dodaje:

„Ovo su procesi koje, jednostavno, nije moguće zaustaviti jer, s jedne strane, Kina ima nepregledno unutrašnje tržište koje je primamljivo, a sa druge strane imamo i ’Pojas i put‘, koji integriše globalne privredne tokove, uz spremnost Kine da sopstvena tehnološka dostignuća podeli sa drugima i tako im pruži osnovu za razvoj“.

„I Kina i Evropska unija nalaze se pod pretnjom američkih trgovinskih mera i ta okolnost dodatno upućuje i Makrona i Evropu uopšte na saradnju s Kinom. A posledica toga je dalja destabilizacija osovine Brisel-Vašington“, naglašava Jovanović.

„Ni Francuska ni Nemačka više ne žele da zaoštravaju svoje odnose s ostatkom sveta zarad američkih interesa, jer time samo sprečavaju sopstveni razvoj“, tumači Branko Pavlović njihove motive.

„Sve je ovo deo porođajnih muka multipolarnog sveta. Dosadašnji centri moći i njihove okoštale strukture teško mogu dobrovoljno da se odreknu privilegija koje su sticali tokom proteklih decenija, međutim, na sajmu u Šangaju prošle nedelje učestvovalo je 155 zemalja i 2.890 kompanija iz čitavog sveta. To govori da je Si Đinping u pravu kada kaže da se centar ekonomskog, tehnološkog i trgovinskog razvoja seli sa Zapada u Aziju, ali i da je proces multipolarizacije sveta nezadrživ“, naglašava Živadin Jovanović.

„Ako se gleda bruto društveni proizvod po paritetu kupovne moći umesto po nominalnoj vrednosti, što je pouzdaniji parametar, dolazimo do podatka da zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) već četiri godine imaju veći ukupni BDP od Sjedinjenih Država i Evropske unije zajedno. Dakle, vreme u kome će ih oni prestići nije buduće — to se već dogodilo“, ukazuje Branko Pavlović.„I zbog toga, da bi izbegla marginalizaciju na koju je Makron upozorava, Americi preostaje mogućnost da se i sama priključi kineskom ’Pojasu i putu‘. Otvoreni poziv za to oni imaju, i to bez političkih uslovljavanja kakva su karakteristična za zapadne modele integracija“, primećuje Živadin Jovanović.

„U suprotnom, pak, strateško povezivanje Pariza i Belina sa Moskvom i Pekingom, Ameriku u izvesnom smislu zaista izbacuje iz igre. A svojim sadašnjim stavom ona sama ubrzava takav proces i samo je pitanje vremena kada će je napustiti i njeni tradicionalni saveznici“, zaključuje Branko Pavlović.

(Sputnjik)

KOMENTARI11 komentara

 1. Jura iz Samobora says:

  Kak je ovaj Macron glup, pa to je za poludit. Prića gluposti, Amerika će još dugo bit najjača

  • Sasulja says:

   Alo Jura slusaj,dosta je bilo "zapadne demokratije" sa amerima na celu. Vidi Makron,nije lud,da se vise nema sta "demokratisat" po Svetu,( citaj opljackat),a svestan da se evrici i zelembaci ne mogu stancat vecno bez pokrica.Ameri vise ni sami ne znaju na koji nacin da pokusaju spreciti multipolarnost,koja je vise nego izvesna,svesni su oni cinjenice da su ne mocni,ali zato ima ona stara narodna,(mozes kako hoces,ali ne i dokle hoces".

  • Beli Orao says:

   Ajde poludi već jednom U… i da nestaneš sa portala i završiš u Popovači!!!

 2. slobo says:

  Kak si ti pametan

  • Vlada says:

   A tek što je pismen, još malo pa u istj ravni sa pameću! hrvacki prostak...

 3. Branicevac says:

  Nije kad si pametan nego LICEMERJE bez kraja.Nasa razvlace ko zvaku 30 godina i pricaju LAZI LAZI I LAZI kad vidi sad ovo!Ljigavost bez granica! SRBI U PAMET SAMO GO INTERES!

 4. Filip says:

  Pametan čovek, ne da da ga amerikanci prave majmunom stalno na isti štos! Kad se osnaži trgovina sa dalekim istokom amerikanci će da iseku vene!

 5. petrovgrad says:

  Ameriku će uništiti njihovi Šiptari. Svako ima svoje Šiptare. Meksiko sa 150.000.000 može tu jako Ameriku da pocepa, kao svinja mastan džak.

 6. teoretičar says:

  Da budem iskren, meni je sve to nekako sumnjivo i ne miriše na dobro. Prva stvar koja me nervira je Kina i njen globalizam. Globalizam znači ja proizvodim i radim u mojoj zemlji i investiram i u tvoju državu ali tako da proizvodim i radim ili sa svojim radnicima ili sa mojim kompanijama i tvojim radnicima ali samo ako rade jeftinije od mojih radnika. To samo izgleda komplikovan opis, a u stvari pretstavlja pljačku. Sve siromašne zemlje u koje uđe globalizam, automatski pretvaraju svoje radnike u robove sa pelenama jer niko ne može jeftinije da radi od Kine. Ulaganja kine u Srbiju nisu investicije u parama, nego izgradnja sa kineskim kompanijama i kineskim radnicima a Srbija plaća rudama, jer nema para i neće ni dobiti. Ulaganja J Koreje u Srbiju su otvaranje robovske firme gde srpski radnik kleči i peva J Korejske junačke pesme pred korejskim šefom i radi za crkavicu. To su samo dva primera koja su više nego dobar pokazatelj da je Kina sjaši murta da uzjaše kurta. Ali ni to nije sve. Kina ulaže ogromne finansije samo u Britaniji i Americi i tamo plaća radnike daleko više nego u Kini ili bilo kojoj drugoj državi a trgovački rat Amerike je ustvari naterao Kinu da prihvati ono što nije htela, a to je i da jake američke kompanije otvaraju fabrike u Kini da bi proizvodili jeftino kao i Kina. Kina je to morala da potpiše Merici ali Srbija nema šanse da otvori fabriku u Kini gde ima na stotine miliona radnika jeftinijih nego srpskih. To je taj trgovački rat u jednom segmentu a Kina ga je izgubila i morala da prihvati američke kompanije. Do danas nije bilo mnogo američkih kompanija u Kini jer Kina nije to dozvoljavala, ali od danas se slika menja. Posledice ćemo videti. Nisu nama važne te posledice, ali nam je važna činjenica da svejedno da li radimo sa Rusijom, Nemačkom, Amerikom ili Kinom mi ne zarađujemo nego bivamo pljačkani. To je ta globalna ekonomija koja je pogubna za najveći broj država sveta. Kina je trgovačkim ratom delimično prihvaćena kao globalna ekonomska sila a to Srbiji znači samo još jedan pljačkaš više. Ne samo Srbiji. To što će Amerika i Kina da se glođu na tom globalnom polju, nama donosi samo bedu. Drugo, ne verujem da će sve ovo proći bez batina a verujem da je među onima koji će dobiti batina i Francuska. Kada je Merkelova učestala sa kontaktima sa Putinom, Obama je pozvao u Belu Kuću a kada se vratila u Nemačku, stranice Bele nemačke knjige su se promenile preko noći i Rusija je pretvorena iz neke vrste saradnika u neprijatelja. Ne nasedajte da je sve tako kako izgleda. Ne nasedajte da su Ameri odjednom osiromašili i onemoćali. Ameri su samleli Kinu i naterali je da potpiše sporazume koji su gori od srpskih briselskih sporazuma, a kao što znamo, čak ni tako loši sporazumi za Srbiju sa Zapadom nisu zaživeli jer spremaju nam još gore. Neko će sigurno dobiti batina na visokom nivou a mi Srbi treba da gledamo da jednom izbegnemo batine. Evo, otvoreno ću napisati. Srbi, manite se Kine. Kina je trenutno globalna sila gde Srbija nema šta da traži osim da nastavi sa urušavanjem svoje proizvodnje i to ubrzano. I da uvozi beli lukac. Zajebte i Kinu i Ameriku. Globalizam je savremeno ropstvo a Srbija je već do guše porobljena.

 7. petrovgrad says:

  Kineski oblik poslovanja u Africi je daleko, daleko na humanijim osnovama od kapitalizma sa zapada. Kina za deceniju dve uz pomoć Rusa proteraće sve zapadne kompanije iz Afričkih zemalja. Kinaska ekonomija je humanija i nije eksploatatorska, naravno oni imaju svoje interese. U našem gradu Kinezima je dodeljeno ili ustupljeno 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. To zemljište unazad dvadeset godina bezplatno ili na korupciji su koristili bahati seljaci ko kolko može da uzore. E više nema. Za njih su Kinezi veliki problem, uzeli su im sisu. Znate kako sada vrište, kao Damjanov zelenko. Znate kad neko dobija neko gubi. To je zakon fizike.

 8. CikaKure says:

  Bravo Majstore (((THEORETICAR)))na komentaru. Poprilicno precizan komentar koji svodi na tacan opis situacije. Sto kazes THEORETICARU i amerika i kina su za nas iceo ostali svet i kuga, i tifus. Moje misljenje je da treba ponovo pokusavati kroz razvoj svoj interes gledati u lokalnom pogledu i tako polako pokusavati da se dodje do stabilizacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *