Obama obećao Evropi američki gas

Obama obećao Evropi američki gas

26 марта 2014

2-7-12-Barack-Obama_full_600Američke vlasti su spremne da izvoze prirodni gas u količinama koje su neophodne za svakodnevne potrebe Evrope, izjavio je u sredu predsednik SAD Barak Obama posle samita SAD-EU.

U te svrhe će SAD i Evropa morati da potroše desetine milijardi dolara. Amerika će izgraditi infrastrukturu i flotu za eksport gasa u Evropu, a sama Evropa mora da ima infrastrukturu da primi tankere sa gasom.

Ipak, čak i da se zapadni partneri odluče na takav trošak, cena američkog gasa neće biti manja od ruskog.

Ukrajina diže cenu gasa za preko 50 odsto

Ukrajina će od 1. maja podići cenu gasa za domaće potrošače za preko 50 odsto, a do 2018. će nastaviti sa daljim poskupljenjem gasa prema vremenskom okviru.

Ovaj potez, koji će očigledno izazvati veliko negodovanje kod običnih građana Ukrajine, preduzet je na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je neimenovani zvaničnik ukrajinske energetske kompanije Naftogas, javlja Rojters.

Privremena ukrajinska vlada, na čelu sa premijerom Arsenijem Jacenjukom, trenutno je u poslednjoj fazi pregovora sa MMF-o o dobijanju paketa pomoći u iznosu od 15-20 milijardi dolara.

Obama: Spremamo kaznene mere za Rusiju

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da se rukovodstvo Rusije preračunalo ako je mislilo da svet neće zanimati ruski potezi u Ukrajini i da bi izolacija Moskve mogla biti produbljena.

Obama je izjavio na konferenciji za novinare sa liderima EU u Briselu da Rusija greši ako misli da može da poremeti odnose SAD i EU.

Prema njegovim rečima, Rusija je sama u UN i drugim međunarodnim organizacijama u odbrani svojih poteza Ukrajini.
Obama je najavio dodatne sankcije i dublju izolaciju Moskve, ako Rusija nastavi sadašnjim kursom.

Predsednik SAD rekao je da treba obezbediti stalno prisustvo NATO-a u zemljama koje su „ranjive na prisustvo Rusije“, ali da u ovom trenutku nije planirano proširenje Alijanse.

Obama je rekao da je koordinacija između SAD i Evrope u vezi sa ekonomskim sankcijama protiv Rusije izvrsna i da je u toku razmatranje kaznenih mera u oblasti energetike, ukoliko Rusija nastavi dublji prodor u Ukrajinu.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u