ОБАВЕШТАЈЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Шиптари спремају напад на Србију!

OBAVEŠTAJCI UPOZORAVAJU: Šiptari spremaju napad na Srbiju!

14 maja 2015

0513-Teroristi-Presevo _630Srbiji preti opasnost od terorističkih akcija u narednih dvadeset dana. Oko 50 albanskih terorista sprema se da pređe sa Kosova i Metohije na teritoriju opštine Preševo i da odatle deluje!

Kako „Novosti“ saznaju, ovo su poverljivi obaveštajni podaci do kojih je operativnim radom stigao štab za koordinaciju bezbednosnih službi Srbije.

Sa ovom dramatičnom procenom, prema našim informacijama, upoznate su i državne institucije Srbije i primenjuju se sve potrebne mere kako bi se sprečila teroristička zlodela na teritoriji naše zemlje.

Procene su da nije isključena opasnost da naoružani ekstremisti pokušaju da u centralanoj Srbiji otvore žarišta poput Kumanova. Pretpostavlja se da bi prvi ciljevi mogli da budu vojni i policijski objekti.

Prema podacima operativaca, među potencijalnim napadačima su dobro obučeni borci terorističke OVK, koji imaju veliko iskustvo iz prethodnih ratova. Njihovo jezgro bi, kako se pretpostvalja, trebalo da budu u Gnjilanu, Drenici i na Bajgori.

Naše službe dugo razmatraju sve opcije pa i taj najgori scenario koji uključuje terorističke napade. Zbog toga će svih ovih dana biti povećan stepen borbene gotovosti vojnih, policijskih i obaveštajnih snaga. U osetljive zone štab je već poslao združene snage svih bezbednosnih službi.

Samim tim što na Kosmetu postoje snažne baze radikalnog islama, prema oceni Milovana Drecuna, šefa skupštinskog Odbora za KiM, postoje i mogućnost njihovih akcija na teritoriji centralne Srbije. On dodaje da na KiM ima povratnika sa ratišta koji su bili u Islamskoj državi i imaju veze sa međunarodnim džihadističkim organizacijama, što govori da postoje kapaciteti za izvođenje terorističkih akcija.

– Na drugoj strani, srpska država kontroliše ekstremiste i to pokazuje činjenica da do sada nije bilo nikakvih napada. Naše službe mogu da prate kretanje ovih mreža i po tom pitanju treba da sarađuju sa privremenim institucijama u Prištini i međunarodnom zajednicom – kaže Drecun.

Što se tiče područja na KiM u kojima bi teroristi mogli da „zbiju redove“, Drecun navodi da su uslovno rečeno njihove „baze“ ona mesta u kojima su koncentrisani radikalni islamisti, a da se „logori za obuku“ organizuju ad hok, obično u zabačenim selima. Te obuke traju deset do 20 dana.

General u penziji Radovan Radinović spušta loptu.

– Nije velika verovatnoća da albanski teroristi sa KiM izvedu napad u centralnoj Srbiji. Ali, naše službe bezbednosti moraju biti na oprezu. One su apsolutno sposobne da preduprede svaku potencijalnu opasnost. Ne verujem da bi meta mogućih napada bile državne institucije, već bi akcije bile u funkciji izazivanja straha, skretanja pažnje i homogenizovanja albanske populacije oko projekta „velike Albanije“.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi odbacuje mogućnost da dođe do eskalacije sukoba na jugu Srbije – u Preševu, Bujanovcu ili Medveđi. I, po njegovom mišljenju, preterane su priče da je počela borba za „veliku Albaniju“, koje on podvodi pod senzacionalizam:

– Ima problema u Preševskoj dolini, ali najbitnije je da su nosioci političkog života i stranke do kraja opredeljeni za političko rešavanje problema i za dijalog. Nesrećna epizoda u Makedoniji je odraz jedne zastarele i prevaziđene logike, koja nije uspela ozbiljno da destabilizuje tu zemlju i bilo koju susednu oblast.

Sasvim drugačijeg viđenja je Stiven Mejer, američki ekspert za Balkan, po čijem mišljenju smrtonosni napadi radikalnih islamista u RS i Makedoniji predstavljaju težnju balkanskih islamista, posebno Albanaca, da se spoje u jednu državu i koji smatra da će u našem regionu biti još sličnih akcija:

– Ovi napadi znače da na Balkanu nisu rešena pitanja granica i njihovih daljih promena u regionu će biti. Vrlo je verovatno da će biti povećan kontakt između balkanskih ekstremista i šireg radikalnog islamskog pokreta na Bliskom istoku.

KLJUČNA POSETA PREMIJERA AMERICI

DOGAĐAJI u Makedoniji, po mišljenju Drecuna, moraju se posmatrati kroz geopolitičku prizmu, pa on podseća na izjavu američkog državnog sekretara Džona Kerija iz februara da se niz evropskih zemalja, među kojima i Srbija, Kosovo, Crna Gora, Makedonija…, nalaze na „liniji vatre“ kada je reč o odnosima Vašingtona i Moskve: – Gruevski je očito okrenut ka Moskvi, zbog čega se previranja u Makedoniji, bez sumnje, mogu podvesti pod koncept „obojenih revolucija“. Hoće li se nestabilnost preliti dalje, zavisiće od posete premijera Vučića Vašingtonu. On će biti suočen sa teškim pitanjem gde vodi Srbiju – ka evroatlantskom ili evroazijskom prostoru, i ako bude dao ubedljive odgovore to će biti ključ za zaključavanje destabilizacije regiona.

STEFANOVIĆ: IMAĆEMO ŽESTOK ODGOVOR

Naša država u stanju je da se odupre svakom mogućem terorističkom napadu – izjavio je za „Novosti“ Nebojša Stefanović, ministar policije.

– Posle incidenata u Kumanovu u najosetljivije zone uputili smo najelitnije pripadnike policije i pratimo situaciju na terenu. Nećemo dozvoliti ugrožavanje bezbednosti stanovništva ali i pripadnika policije i vojske. Žestoko ćemo odgovoriti na svaki teroristički napad.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Nikola says:

  Ajde bre,lupate k'o otvoren prozor. Ajd procitajte ponovo sta ste napisali,al sa razumevanjem. Cak i za panicara ispod svakog nivoa. Pomesaste jaja i krajnike. Bedno.

 2. Aleks says:

  U Vašingtonu če VUčića sačekati sa klasičnom ucenom več poznati scenari odricanje suradnje s Rusijom oko plinovoda itd uvođenje sankcija Rusiji postepeno priznavanje KiM itd ili ponovo eskalacija na granici sa KiM i osuđivanje Srbije kao agresora. A naši političari mlakonje neče imati kičme da kažu ne i da se okrenu BRIC-su i aziji gde ima bar tržište EU tone a švabe su sebi napravile da je njima dobro a ostalim ograničili proizvodnju. Od Rusa se bar nešto može očekivat neka podrška to se videlo kad su bile poplave a od ovih kita još bi vode dosuli. Trba nam vojna baza sa Rusima i Kinezima na jugu Srbije da bar oni štite nebo kako valja ako se nama za S300. Pa onda dalje jačanje vojske podrška Srbima na severu kosova na svim nivojima..pa kontra teroristički napadi na KiM i Albaniju nek i oni malo ginu svaki dan po kojeg da se skine..kao oni naše godinama sve se jih štedi ..

 3. Mila says:

  "Novosti" Sonja Liht,ajde oladi,.Sada nam je lakse obracunati se sa teroristima (eufemizam za jadne Siptare),ma i oni beze nece vise da ginu za tude interese.Imaju satro KiM a nemaju leba da jedu. Ta Sonja me stvarno nervira,KOJU PLACA ako je to Vucic nece dobro proci,jer se ona zali da joj je malo para dao zadnji mesec,novi zakon o radu,hahahahaha.

 4. MickoNY says:

  Eh da Sam samo mesec Dana umesto Vucica.Ne bi Im palo na pamper nikad vise no da po misle na te njihove igranke.Nema toga na planeti ko bi I'm pomogao.A celom svetu bi pokazali da smo beskpromisni u odbrani svoje teritorije

 5. Zoran Pavičić says:

  Bila ova vijest istinita ili ne činjenica je da Šiptari ne miruju, pogotovo onaj islamistički dio i da će kad-tad doći do eskalacije sukoba. Amerikanci uvjek ostavljaju prostor za obnovu sukoba i nove ucjene u cilju destabilizacije regiona ukoliko lokalni politički akteri ne postupaju po njihovom diktatu. Šiptari dobro znaju da je Srbija sada najslabija, vojno dezorganizovana i razoružana. Narod se nalazi u apatiji moralnom rasulu trenutno bez političke snage koja bi ga organizovala i povela u odbranu državnog suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i srpskih nacionalnih interesa. Srbija se od oktobarskog puča 2000 godine nalazi u fazi u kojoj se nalazila Rusija pod Jeljcinom s tim da su Srbi mali i slabo naoružan narod za razliku od Rusije koja je i rada bila sila.

 6. Enky says:

  Ako Drecun pravi priču,onda smo naj..ali.

 7. marko says:

  Meni se najpre cini da je ovo prepadanje naroda...siptari nemogu ugeoxiti srbiju jer je srbija mnogo veca od albanije isrba ima duplo vise od siptara i u albaniji i kosovu i makedoniji...ljudi pa albanci nemogu nista makedoniji ajamoli srbiji...ovo je sve propaganda...srbija je i dalje najaca balkanaka vojna sila...oni nisu ni uz ponoc nata da nas poraze a kamoli sada kada je rusija jaka...da je 1999 rusija bila kao sada nebi smijeli da pomisle da nas bombarduju

 8. Slavko Nikic says:

  Prelazak Siptara sa KiM, radi vrsenja teroristickih akata, je nerealno. Takve izjave su posledica neznanja ili zle namere. To rade "spavaci", koji su vec tu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *