ОБАВЕШТАЈЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Шиптари спремају напад на Србију!

ОБАВЕШТАЈЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Шиптари спремају напад на Србију!

14 маја 2015

0513-Teroristi-Presevo _630Србији прети опасност од терористичких акција у наредних двадесет дана. Око 50 албанских терориста спрема се да пређе са Косова и Метохије на територију општине Прешево и да одатле делује!

Како „Новости“ сазнају, ово су поверљиви обавештајни подаци до којих је оперативним радом стигао штаб за координацију безбедносних служби Србије.

Са овом драматичном проценом, према нашим информацијама, упознате су и државне институције Србије и примењују се све потребне мере како би се спречила терористичка злодела на територији наше земље.

Процене су да није искључена опасност да наоружани екстремисти покушају да у централаној Србији отворе жаришта попут Куманова. Претпоставља се да би први циљеви могли да буду војни и полицијски објекти.

Према подацима оперативаца, међу потенцијалним нападачима су добро обучени борци терористичке ОВК, који имају велико искуство из претходних ратова. Њихово језгро би, како се претпостваља, требало да буду у Гњилану, Дреници и на Бајгори.

Наше службе дуго разматрају све опције па и тај најгори сценарио који укључује терористичке нападе. Због тога ће свих ових дана бити повећан степен борбене готовости војних, полицијских и обавештајних снага. У осетљиве зоне штаб је већ послао здружене снаге свих безбедносних служби.

Самим тим што на Космету постоје снажне базе радикалног ислама, према оцени Милована Дрецуна, шефа скупштинског Одбора за КиМ, постоје и могућност њихових акција на територији централне Србије. Он додаје да на КиМ има повратника са ратишта који су били у Исламској држави и имају везе са међународним џихадистичким организацијама, што говори да постоје капацитети за извођење терористичких акција.

– На другој страни, српска држава контролише екстремисте и то показује чињеница да до сада није било никаквих напада. Наше службе могу да прате кретање ових мрежа и по том питању треба да сарађују са привременим институцијама у Приштини и међународном заједницом – каже Дрецун.

Што се тиче подручја на КиМ у којима би терористи могли да „збију редове“, Дрецун наводи да су условно речено њихове „базе“ она места у којима су концентрисани радикални исламисти, а да се „логори за обуку“ организују ад хок, обично у забаченим селима. Те обуке трају десет до 20 дана.

Генерал у пензији Радован Радиновић спушта лопту.

– Није велика вероватноћа да албански терористи са КиМ изведу напад у централној Србији. Али, наше службе безбедности морају бити на опрезу. Оне су апсолутно способне да предупреде сваку потенцијалну опасност. Не верујем да би мета могућих напада биле државне институције, већ би акције биле у функцији изазивања страха, скретања пажње и хомогенизовања албанске популације око пројекта „велике Албаније“.

Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими одбацује могућност да дође до ескалације сукоба на југу Србије – у Прешеву, Бујановцу или Медвеђи. И, по његовом мишљењу, претеране су приче да је почела борба за „велику Албанију“, које он подводи под сензационализам:

– Има проблема у Прешевској долини, али најбитније је да су носиоци политичког живота и странке до краја опредељени за политичко решавање проблема и за дијалог. Несрећна епизода у Македонији је одраз једне застареле и превазиђене логике, која није успела озбиљно да дестабилизује ту земљу и било коју суседну област.

Сасвим другачијег виђења је Стивен Мејер, амерички експерт за Балкан, по чијем мишљењу смртоносни напади радикалних исламиста у РС и Македонији представљају тежњу балканских исламиста, посебно Албанаца, да се споје у једну државу и који сматра да ће у нашем региону бити још сличних акција:

– Ови напади значе да на Балкану нису решена питања граница и њихових даљих промена у региону ће бити. Врло је вероватно да ће бити повећан контакт између балканских екстремиста и ширег радикалног исламског покрета на Блиском истоку.

КЉУЧНА ПОСЕТА ПРЕМИЈЕРА АМЕРИЦИ

ДОГАЂАЈИ у Македонији, по мишљењу Дрецуна, морају се посматрати кроз геополитичку призму, па он подсећа на изјаву америчког државног секретара Џона Керија из фебруара да се низ европских земаља, међу којима и Србија, Косово, Црна Гора, Македонија…, налазе на „линији ватре“ када је реч о односима Вашингтона и Москве: – Груевски је очито окренут ка Москви, због чега се превирања у Македонији, без сумње, могу подвести под концепт „обојених револуција“. Хоће ли се нестабилност прелити даље, зависиће од посете премијера Вучића Вашингтону. Он ће бити суочен са тешким питањем где води Србију – ка евроатлантском или евроазијском простору, и ако буде дао убедљиве одговоре то ће бити кључ за закључавање дестабилизације региона.

СТЕФАНОВИЋ: ИМАЋЕМО ЖЕСТОК ОДГОВОР

Наша држава у стању је да се одупре сваком могућем терористичком нападу – изјавио је за „Новости“ Небојша Стефановић, министар полиције.

– После инцидената у Куманову у најосетљивије зоне упутили смо најелитније припаднике полиције и пратимо ситуацију на терену. Нећемо дозволити угрожавање безбедности становништва али и припадника полиције и војске. Жестоко ћемо одговорити на сваки терористички напад.

(Вечерње новости)

KOMENTARI8 коментара

 1. Nikola says:

  Ajde bre,lupate k'o otvoren prozor. Ajd procitajte ponovo sta ste napisali,al sa razumevanjem. Cak i za panicara ispod svakog nivoa. Pomesaste jaja i krajnike. Bedno.

 2. Aleks says:

  U Vašingtonu če VUčića sačekati sa klasičnom ucenom več poznati scenari odricanje suradnje s Rusijom oko plinovoda itd uvođenje sankcija Rusiji postepeno priznavanje KiM itd ili ponovo eskalacija na granici sa KiM i osuđivanje Srbije kao agresora. A naši političari mlakonje neče imati kičme da kažu ne i da se okrenu BRIC-su i aziji gde ima bar tržište EU tone a švabe su sebi napravile da je njima dobro a ostalim ograničili proizvodnju. Od Rusa se bar nešto može očekivat neka podrška to se videlo kad su bile poplave a od ovih kita još bi vode dosuli. Trba nam vojna baza sa Rusima i Kinezima na jugu Srbije da bar oni štite nebo kako valja ako se nama za S300. Pa onda dalje jačanje vojske podrška Srbima na severu kosova na svim nivojima..pa kontra teroristički napadi na KiM i Albaniju nek i oni malo ginu svaki dan po kojeg da se skine..kao oni naše godinama sve se jih štedi ..

 3. Mila says:

  "Novosti" Sonja Liht,ajde oladi,.Sada nam je lakse obracunati se sa teroristima (eufemizam za jadne Siptare),ma i oni beze nece vise da ginu za tude interese.Imaju satro KiM a nemaju leba da jedu. Ta Sonja me stvarno nervira,KOJU PLACA ako je to Vucic nece dobro proci,jer se ona zali da joj je malo para dao zadnji mesec,novi zakon o radu,hahahahaha.

 4. MickoNY says:

  Eh da Sam samo mesec Dana umesto Vucica.Ne bi Im palo na pamper nikad vise no da po misle na te njihove igranke.Nema toga na planeti ko bi I'm pomogao.A celom svetu bi pokazali da smo beskpromisni u odbrani svoje teritorije

 5. Зоран Павичић says:

  Била ова вијест истинита или не чињеница је да Шиптари не мирују, поготово онај исламистички дио и да ће кад-тад доћи до ескалације сукоба. Американци увјек остављају простор за обнову сукоба и нове уцјене у циљу дестабилизације региона уколико локални политички актери не поступају по њиховом диктату. Шиптари добро знају да је Србија сада најслабија, војно дезорганизована и разоружана. Народ се налази у апатији моралном расулу тренутно без политичке снаге која би га организовала и повела у одбрану државног суверенитета, територијалне цјеловитости и српских националних интереса. Србија се од октобарског пуча 2000 године налази у фази у којој се налазила Русија под Јељцином с тим да су Срби мали и слабо наоружан народ за разлику од Русије која је и рада била сила.

 6. Enky says:

  Ako Drecun pravi priču,onda smo naj..ali.

 7. marko says:

  Meni se najpre cini da je ovo prepadanje naroda...siptari nemogu ugeoxiti srbiju jer je srbija mnogo veca od albanije isrba ima duplo vise od siptara i u albaniji i kosovu i makedoniji...ljudi pa albanci nemogu nista makedoniji ajamoli srbiji...ovo je sve propaganda...srbija je i dalje najaca balkanaka vojna sila...oni nisu ni uz ponoc nata da nas poraze a kamoli sada kada je rusija jaka...da je 1999 rusija bila kao sada nebi smijeli da pomisle da nas bombarduju

 8. Slavko Nikic says:

  Prelazak Siptara sa KiM, radi vrsenja teroristickih akata, je nerealno. Takve izjave su posledica neznanja ili zle namere. To rade "spavaci", koji su vec tu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u