СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ЈЕ ОТКРИО праву позадину празника – „НОЋ ВЕШТИЦА“!

SVETI VLADIKA NIKOLAJ JE OTKRIO pravu pozadinu praznika – „NOĆ VEŠTICA“!

30 oktobra 2016

Posle pada Berlinskog zida, narodi na komunističkom istoku su prihvatali nekritički sve što im se sa zapada serviralo. Jedan od novih praznika koji bi inferiorni i ljudi bez samopoštovanja trebalo da prihvate je i tzv. „Noć Veštica“. Ovaj praznik su stidljivo devedesetih godina dvadesetog veka na Balkanu uvodile ispostave poznatog jevrejskog milijardera Džordža Soroša, da bi danas ovaj paganski praznik bio uveden i u mnoge osnovne škole. Tako je blaga pokornost idejama jeretičkog zapada koju je kod nas uveo raskaluđer Dositej Obradović ušla u svoju vulgarnu fazu. U sledećem tekstu, pročitaćete šta je o „Noći Veštica“ mislio sveti vladika Nikolaj.

Kao Pravoslavni Hrišćani dužni smo da pažljivo ispitujemo svaki oblik našeg bavljenja svetovnim stvarima, uključujući razne zabave, praznovanja, običaje i da dobro razmotrimo da li je naše učestvovanje u tim svetovnim stvarima i vancrkvenim aktivnostima u saglasju sa našom svetom Pravoslavnom verom ili nije.

U proteklih mesec dana sve nas u spoljnjem svetu podseća da se bliži praznik Haloween: deca u školama uveliko crtaju bundeve, veštice i slepe miševe, roditelji razmišljaju kako da nabave ili sašiju idealni kostim u kojem će njihova deca ići po kućama i tražiti slatkiše „plašeći“ komšije (trick or treating), iz izloga nam se keze i cere likovi vampira, vukodlaka i raznih demona, koji ponekad izgledaju „simpatično“ – šaljivo, a ponekad uznemirujuće. Mnogi će od nas pristati da povedu svoju decu „trick or treating“ uveče 31. oktobra, kad zađe sunce, iako nam je taj običaj potpuno stran i u najmanju ruku čudan.

Mnogi će, u želji da se njihova deca ne razlikuju od ostalih, učestvovati u ovom prazniku, pravdajući se da je sve to samo zabava za decu i da tu nema nikakvog dubljeg značenja.

A evo šta je zapravo pozadina praznika Halloween:

Ovaj običaj ima svoje poreklo među paganskim keltskim narodima u Irskoj, Britaniji i severnoj Francuskoj. Oni su verovali da se život rađa iz smrti , pa su za početak svoje nove godine uzimali kraj jeseni, kad priroda umire i kada, prema njihovom verovanju, počinje vreme mraka, raspadanja i smrti. Toga dana su gasili vatru na svojim domaćim ognjištima i svuda je vladao mrak.

Prema paganskom keltskom predanju, duše umrlih bi potpuno pripale vlasti boga Samhaina, kneza smrti, koga je valjalo umilostiviti žrtvoprinošenjem na dan nove godine, a Samhain bi dozvoljavao da toga dana duše umrlih posećuju domove svojih porodica. Otuda običaj „maskiranja“ u kosture, duhove, veštice i demone. Na taj način bi živi stupali u „mističnu“ zajednicu sa umrlima, kroz čin podražavanja mrtvih i tumaranja po mraku. Prema verovanju, duše mrtvih koje bi dolazile u „posetu“ bile su iznurene glađu i molile su za hranu, pa ih je valjalo nahraniti – otuda običaj zvani „trick or treating“. Ukoliko neko od živih ne bi ugostio (treat) duše umrlih, stigla bih ih osveta (trick) boga Samhaina.

U vreme kada su ovi narodi primili Hrišćanstvo i kada su zaista bili Pravoslavni, tadašnja Crkva je ustanovila praznik „Svih Svetih“ 1. novembra (na istoku se taj praznik slavi drugog datuma) upravo da bi se istrebio ovaj okultistički običaj» a noć uoči praznika Svih Svetih („All Hallows eve“) služilo se svenoćno bdenje. Međutim, oni koji su ostali u paganstvu i okultizmu reagovali su tako što su pojačali svoje opasne rituale, tako da je noć uoči Hrišćanskog praznika postala noć veštica, vradžbina, prizivanja zlih duhova i demona i drugih okultističkih radnji.

Čak je dolazilo i do krađe i skrnavljenja sveštenih predmeta. Tako je propao pokušaj zapadne crkve da se suprotstavi ovom paganskom običaju.

Ovde je samo ukratko objašnjeno poreklo i značenje praznika Haloween.

Jasno je da mi, Pravoslovni Hrišćani ne možemo i ne smemo učestvovata u ovakvoj idolopokloničkoj svetkovini na bilo kom nivou (makar to bila „samo“ zabava za decu), jer to direktno predstavlja odricanje od našeg Gospoda i naše svete Pravoslavne vere. Jer, ako pristanemo da svoju decu „maskiramo“ i pustimo ih da idu po mraku i mole za slatkiše, mi time svojevoljno pristajemo na zajednicu sa mrtvima, čiji bog nije keltsko božanstvo Samhain, već sam Sotona, knez zla, a slatkiši (treats) koje budu dobili neće predstavljati bezazleni poklon deci, već prinos samome đavolu. Podsetimo se samo da su naši preci, Hrišćani iz najranijih vekova, pre birali telesnu smrt u najgorim mukama nego što bi pristali da prinesu žrtvu idolima i time se odreknu Hrista» Bog a našeg, koji nam je zapovedio: „Nemoj imati drugih bogova osim Mene“.

U današnjem duhovno ubogaljenom svetu vlada teška čamotinja i lenjost, pri čemu je lako ubediti gotovo svakoga da je poreklo ovakvih praznika beznačajno i da je Halloween obična, bezazlena zabava (fun).

Iza ovakve tvrdnje nalazi se ateizam, udaljavanje od vere i svojih korenova, negacija postojanja kako Boga tako i đavola. Naša Sveta Crkva nas uči da je jedino Bog sudija svim našim delima, a da našim delima služimo ili Gospodu, ili Sotoni, te da niko ne može služiti dva gospodara.

Zato, umesto da „ugasimo vatru na domaćem ognjištu“, toga dana upalimo kandilo pred slavskom ikonom, pomolimo se Gospodu, da nam poda hrabrosti da budemo i ostanemo drugačiji, da nas obdari snagom da ustrajemo na Njegovom putu i da nas izbavi od Lukavoga.

Sveti Nikolaj Žički i Ohridski

Pripremila ekipa FB stranice „Pravoslavlje život večni“

KOMENTARI107 komentara

 1. Lela says:

  Hajte mi sada napisite,koliko svetaca imaju Srbi,a da nisu Srbi,tj. KOJI su bas Srbi ? Slave svece rodjene izvan Srbije i ne pripadaju srpskom rodu ! O obicajima,nakon necije smrti,da i ne pisem. Ako u nekoj porodici u jednoj godini umre vise njih ili se dogodi neka nesreca,a vremena,da ne mogu biti ,, bolja '',kako se izboriti financijski ? U ovom slucaju obicaj ZAPADA je kud ikamo BOLJI ! Kojem ustvari narodu takvi obicaji pripadaju,a sve se misli,da su - srpski ... ???! !!

  • Ivan Grozni says:

   Lalo Po kojem to kriterijumu zakljucujes da je na zapadu bolji obicaj kad neko umre. Ja zivim na zapadu i kad neko umre treba ti najmanje $15.000 da ga sahranis Ponavljam petnaest hiljada. Neko potrosi i mnogo vise. Sto se tice svetaca, pani Isus Hristos nije Srbin. Hriscanstvo ne pripada jednoj naciji.Ono je svetsko. Tako i sveci. Sveti Petar nije Srbin a pogledaj koliko crkava nosi Njegovo ime. Ako bi se samo slavilo ono sto je nase to bi bila ekskluzivno srpska religija. Mada ne sumnjam da bi neko ko nezna sta je religija mozda tako i protumacio Moli se Bogu a sve drugo prepusti onima koji znaju

 2. Srpkinja CG says:

  Draga Lela, neka ti Gospod dragi oprosti sto neznas sta mislis i tvoje sulude misli prenosis drugima. Ponisli samo na Sveca-čudotvorca, Sv. Vasilija Ostroškog, ponoli se mila sestro Gospodu i zamoli ga da ti opstosti tvoje gresne misli i reči. Velika je moć Svetaca, doći će vreme da se uveris u moje reči, jer i moja su nekad razmišljanja bila kao tvoja, a sada više ne. Neka ti je Gospod dragi u pomoći.

 3. Zoran says:

  Clanak je u principu ok. Slazem se sa paganskom pozadinom i da se mnoge stvari rade ne razmisljajuci o samoj sustini stvari, sto je u principu pogresno. Jedino bih zamolio da mi se navedu primeri gde Dositej Obradovic uvodi jereticke obicaje (koji su poistoveceni sa Noci Vestica). Koliko je meni poznato on se zalagao za napustanje bas paganskih obicaja koji su prisutni u nasem narodu. Medjutim, ako imate suprotne primere, molio bih vas da ih navedete. Hvala

 4. Mio says:

  Postovana Lela, sveci nisu srpski, nego pravoslavni, kao i slave. Veliki broj obicaja koji se mogu videti nakon necije smrti nisu pravoslavni, vec paganski ili nekog drugog porekla, kao i ovaj gore pomenuti, a ko ne poznaje svoju veru, nece naci srecu ni u tudjoj! Srdacan pozdrav!

 5. Ana says:

  E, moj vladiko.... svasta Ti pripisuju da si napisao...

 6. deki says:

  Paganski obicaji? Pa dobro sto srbi nose crninu kad neko umre, to je pravoslavni obicaj, e pa nije , to je paganski obicaj. Crnina se nosi zbog sela a zali se srcem. I prihvatiti nesto tudje nije nista pogresno a odreci se svojeg e to je nesto drugo. U vojvodini deca pred bozic kurindjaju a to je u skladu sa cime... nemoj mrzeti druge nego voli sebe I druge podjednako.

  • Dzviska says:

   u vojvodini i ima najvise sekti,pa nije ni cudo za neke takve obicaje.

 7. Dragojlo says:

  noc vestica je praznik koji pravoslavnom svetu poturaju satanisti,prema tome mi pravoslavci trebamo ignorisati noc vestica.

 8. JA says:

  @ Ana Upravo tako sestro Ana... Sveti Vladika je svakako bio protiv ovakvih pojava, samo sto ovo ovde napisano ni najmanje ne lici na njegov stil, pogotovo sto se za njegovog zivota u Srbiji nije ni znalo za ovaj satanisticki praznik a kamo li da se slavilo... Da je danas medju nama, mogu samo da zamislim kako bi ognjenim macem opalio po glavudzama ovih pokondirenih tikvi koji trce za svime sto dolazi sa zapada i kojima je sladja zapadna fekalija od sopstvene torte... Ko je ikada procitao bilo sta sto je Vladika napisao zna o cemu pricam i kakvom se retorikom sluzio, svakako se o ovakvoj negativnoj pojavi ne bi izrazavao ovako mlakusno...

 9. Aleksandar says:

  Slavljenje slava je paganski obicaj. Svi to znamo. Valjda nismo glupi. Cak se zna da je slavljenje bozica paganski obicaj, samo je naziv proslave promenjen. Inace je to bila Rimska proslava, pa su je Hriscani preuzeli. Mnogi obicaji iz bozicne proslave su isti kao i pre Hrista. Na primer davanje poklona. Hocu reci nije sve pagansko razlog da se zaboravi i izbrise. Noc vestica cak nije obicaj nego obicna zajebancija. Kao i citanje Grimovih bajki deci.

 10. deki says:

  Ovo je tek pocetak. A sta nas ceka????? Namecu nam pedere, mrtvake, sprema se zakon o zabrani vodjenja dece u crkve itd. Uzas!!!!

 11. Za Srbiju says:

  Šta je SPC uradila da zaustavi satanske običaje u Srbiji? Ništa. Možda zato, što sve više postaje ekumenistička. P.S. Pravoslavlje tretira paganstvo kao nešto najcrnje, iako je preuzelo mnoge stvari iz paganizma. U najmanju ruku, stav nije logičan. Mislim da je u paganizmu bilo i dobrih stvari, kao što u pravoslavlju ima loših.

 12. Jugoslav says:

  Kada raspravljam sa našim Srbima o vjeri, prvo što ih pitam je šta je bio Isus po vjeri ((Židov), pa onda ko su bili apostoli (židovi i čobani-jedan- Petar- ribar). tada postavim pitanje ko je bio Pavle (židov) koji je proširio ideologiju na van-židove (prije toga po njegovom priznanju je smaknuo oko 2500 hrišćana-ali čovjek se osvijestio). Pa koji KURAC (bez pištanja i crtice) mi Srbi imamo sa njima, osim što su došli kao okupatorska ideološka snaga na naše prostore (200 godina prije Islama). Ako već imamo potrebe za vjerskim običajima (Ja ne) onda bar da se držimo naših Srpskih (Opet digresija da Srbi nisu narod nego vojna kasta osnovana od Vikinga na ovim prostorima_ bili su i Vlasi-stočari i Iliri zemljoradnici i Cincari-trgovci), onda bar da slavimo Slavu (Srbski običaj i nema veze sa Hrišćanstvom) i našeg Boga Peruna (ovi zapadnije koji se danas nazivaju Hrvati su štovali Vida, a oni preko Save i Dunava Votana-današnji Germani, a oni prema istoku Mitra (bika -Zoroasrtijci). Meni lično ako bi bio vjernik više gode one ženske nestašne boginje, ali svakom po volji.

  • Harry Neron says:

   Komentar kojeg bi morali mnogi pročitati i akceptirati ga kao aksiom.

  • Jovan says:

   Cim sam procitala onu vulgarnu rijec u tvom odgovoru na istinu o tekstu o Noci vjestica koju nam je otkrio jedan od vajvecih duhovnika i pravoslavnih otaca svih vremena,zapitala sam se KO SI TI COVJECE DA UZIMAS U SVOJA POGANA USTA NASE SVETITELJE,UPOREDO SA TAKVIM RIJECIMA?Sta ti bolan filozofiras o vjeri koje nemas u sebi i koja je od tvog pomracenog uma i ociju veoma daleko?Sram te bilo,osnovne kulture namas ali imas drskosti da pljujes po Srbima i nasoj svetoj vjeri pravoslavnoj.Pokrij se usima po glavi i ne oglasavaj se vise.

  • Dzviska says:

   Pravoslavna vera se nije nametala kao islam ili kao katolicka,ako verujes u boga veruj ako ne verujes to je tvoje pravo,nece te pogubiti zbog toga kao islamisti ili kao srednjevekovni inkvizitori.

 13. Jugoslav says:

  Taj vladika kojeg veličaju sada, a od koga se dobri Patrijarh Pave grozio, između ostalog ima i gvozdeni krst koji mu je lično uručio Hitler, a on je izjavio da je taj isti Hitler Sveti Sava Njemačkog naroda. Sve to ima i na video snimku koji je snimila Gebelsova propaganda prilikom uručenja.

  • Kosovac says:

   Jugoslav,….. Ala si se prosrao, ali nije za čuditi, samo ime govori.

 14. Danijel says:

  Ovo treba spaliti! Jebes zapadne obicaje <3

 15. miletov drug says:

  Draga Srpkinjo CG, "ne znaš" se piše odvojeno. Dragi Dragojlo, "trebamo" ne postoji u srpskom jeziku, pravilno je "treba da..."

 16. Ruski says:

  Nas Srbe kad bi neko pitao umemo li da vozimo svemirski brod - neizostavno bismo odgovorili da umemo, ih... pa, svaki dan ga vozimo, sta je to za nas. E, sad - kad bi taj ruzan obicaj ostao na nivou blazenog primitivizma i gluposti, ne bi nam bilo ovako tesko vec decenijama, nego mi uporno idemo korak dalje: u pustoj zelji da onog ko zaista zna da vozi svemirski brod spustimo na nasu nepismenu ravan - oterasmo ili uvredama ucutkasmo sve zivo pismeno sto je imalo ikakvu zelju da svoje nekakvo saznanje prenese dalje narodu. Stoga, brate Miletov, od puste nepismenosti i ratovanja sa gradivom srpskog jezika od 5. do 8. razreda osnovne skole pati 90% Srba koji sebe smatraju dovoljno pismenim da se oglase javno sa komentarima, ali je problem sto se iz tih redova najpre hvataju vlasti, jer oni se u sve razumeju i smatraju da sve mogu, a onda sa te pozicije namecu svoje nepismeno misljenje. Izmedju ostalog i to misljenje da Vladika nije bio dovoljno svet, valjda. Ili da nije znao za strane praznike. Ili da se patrijarh Pavle za cijeg je zivota Vladika Nikolaj proslavljen kod Srba grozio onoga na cijem je proslavljanju predano radio. Ali, od svega je ipak najteze shvatiti o cemu li govori Lela, za nju zaista treba prevodilac. Razaznaje se samo osiona intonacija i nista vise.

 17. Vera DJORDJEVIC says:

  Jugoslave......ne lupetaj, tvoje poznavanje stvari i obrazovanje se svodi iz polovnog citanja internet gluposti.....sedi covece i procitaj ,,Sveto Pismo,, i naravno ako si u stanju razmisli o tome ,prelistaj malo ozbiljna dela.....lupas mnogo.....

  • Naucnik says:

   kako bi bilo da TI procitas Sveto Pismo pa onda da preporucis drugima? Sta je to u bibliji da se tebi jako dopalo? Mozda onaj deo gde je druga Bozja zapovest: "Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga sto je gore na nebu, ili dolje na zemlji ili u vodi ispod zemlje". Tu ti ne smetaju paganske ikone, statue raspetog Hrista i slicno iako je Bog izricito zabranio iste? Ne smeta ti sto je i "Bozic" i "Uskrs" paganski obicaj koje je crkva poklopila nekim izmisljenim dogadjajima?... I, nisu svi Srbi pravoslavci niti je to tako Bogom dano. Nama Srbima je pravoslavlje (hriscanstvo) uterano silom. Ima onih koji su u medjuvremeno tu STRANU religiju i zavoleli. Nemam nista protiv sve dok ne pocnete da mi je uterujete silom, kao ono nekad.

 18. ZoranM says:

  Pa eto gde su nam "vere"...par recenica i vec se svadjamo i ratujemo, pita li se iko zbog cega? Zbog ovog clanka sigurno ne

 19. Ivan Đorđević says:

  Za verujućeg čoveka, pravoslavnog hrišćanina, "Noć veštica" je ništa drugo nego a t e i z a m

 20. Nikola says:

  Gospode Isuse Hriste,sine Boziji pomiluj i blagoslovi gresne duse nase.Amin

 21. Zeljko says:

  Hrišćanstvo ne poznaje narode i nacije. Da li su Srbi miliji bogu ili ne je besmislena i bespredmetna. To je jedan čist nacionalizam koji nema veze sa hrišćanstvom. Svi su isti pred Bogom. Sveci sami po sebi su plod crkve. Svi do jednog su u koliziji sa prvom zapovesti. Popovi koji osveštavaju tenkove da bolje ubijaju brane nas od zapada.

  • Naucnik says:

   religija koja je izmisljena zarad globalizma. Nema granica, svi smo isti, ovce na sve strane a samo par cobana da to vode.

 22. Vlaki says:

  Vladika Nikolaj napisao prošle godine ili ove?

 23. mile says:

  Ma jebala vas Noc vestica, mrzi me da citam.Davez.Ajd' malo ja: 31 Oct = 25 Dec

 24. Stojan says:

  Evo sta kaze otac Velibor Džomić: http://youtu.be/ZHnW2ze2WmI

  • Lune says:

   Hm,hmm..brat Dzomic,kaze,da je slagao,da je Dobrica Cosic streljao po Srbiji i da ga je Dobrica zbog toga tuzio sudu,pa je morao,da pobegne u " neprijateljsku Crnu Goru" na cetiri,godine dok ne zastari rs/ Dobricina tuzba.

 25. Žarko says:

  Ovaj tekst je poučan ali ga nije napisao Vladika Nikolja već je prvi put objavljen na internet stranici misionarskog društva Sveti Luka iz Toronto. Napisala ga je Ana...

 26. golub says:

  Sa svojih sezdeset i kusur godina,tek sam skoro cuo da se u Srbiji provodi noc vestica! zapanjio sam se i sto bi rekao Sojis "nemogu da verujem".Pitam se gde mi to stremimo i cemu?

 27. miroslav says:

  Meni ovaj tekst nimalo ne lici na nacin na koji se nasem narodu obracao Vladika Nikolaj?Dositej je bio prosvetitelj i dosta je skola osnovano u Srbiji po njegovim savetima.Mene ne brine noc vestica,mene brine ova prava vampirska banda na vlasti koja nam pije krv i danju i nocu,bez obzira na datum.Sta cemo mi ?

 28. Nemanja says:

  Od svih pravoslavnih zemalja (Grcka, Rusija, Bugarska, Rumunija...) samo pravoslavni Srbi imaju kucne slave ili svece. Nema ih ni u jednoj drugoj pravoslavnoj zemlji.

 29. marko says:

  Ako nisam za nisam ni protiv.Postovanja se treba pridrzavati,ne samo u bogomoljstvu vec i na ulici.Politicari,hodze,i popovi,svi oni vuku na svoju stranu jer im je to poso i od toga zive.Ako su narodu nesto dali od naroda su i uzeli.Mi se mozemo molit koliko god hocemo opet nam je tamo gdje su i nasi otisli.Lela je dobro rekla,pored lino izmisljeni svetaca, kad umre ili se dodi itd. a i kalendari su puni neradni dana nego radni.Kad dodje zadnje vrijeme tu nam ni bog ni alah pomoci nemere.

 30. marko says:

  Sta je to mujo dan zena?pa to ti je isto kao i dan vjestica samo sto je po danu.

 31. Istina says:

  Nama je hriscanstvo nasilno nametano od 9 do 12 veka. Oni sloveni koji nisu prihvatali hriscanstvo su bili proganjani, šikanirani ili ubijani. Ne slavimo nikakve svoje , srpske , svece, vec uglavnom one poreklom iz italije ili grčke. Obrazujte se kako je hriscanstvo došlo u nase krajeve. Sveti sava je uz svojega oca bio najveci krvnik Srba. Ovo je obična propaganda koju rusi provode zadnjih godina. Govorimo za muslimane sa ovih prostora da su balije, da su prodali veru za veceru? A sta smo mi onda? Mi smo imali svoju staroslovensku veru. Nas srbe nisu mogli da pokore so kraja , otud jedini imamo slave (mnogobostvo). Slavite svoju propast. Religija je najvece zlo smisljeni da odvaja ljude i kontrolise ih zarad grupe moćnika. Uvek bilo - uvek ce biti!

  • Lune says:

   Hm,hmm... Religija je opijum za narod !! Http:// ziloti

 32. zlatinorski ovan says:

  @Istina , prosipas ovde Satanisticke price, a znamo da je Hriscanstvo usadio u ljude moral i etiku. Da jos danas nije uzelo maha medju Srbima, to vidimo p stepenu nemorala, izdajstva,...oslovljavanja sa patarenskim BRATE Pa onda, kad ti je miliji pagsnizam, zrtvuj svou decu popot Fenicana

 33. Pitagora says:

  Evo malo podsećanja. Tema za razmišljanje. Avari su opsedali pravoslavni Solun. Većinu njihove vojske činili su Sloveni, naši preci, koji su bili u ropskom položaju prema Avarima, pa su morali da im služe. Opsada je trajala vrlo dugo. Na kraju je Dimitrije Solunski razbio pagansku vojsku i spasao Solun. Kanonizovan je kao svetac. Naši preci su prihvatili da ga slave. Svi znamo Mitrovdan. Slavi se Dimitrije Solunski, koji je savladao naše pretke, tada pagane, da bi spasao Solun i pravoslavlje. Vera - svaka pa i naša - puna je ovakvih protivrečnosti; neke su čak i komične. Srećom, to nema veze sa suštinom vere kao takve. Verovanje je intiman čin a krštenje veliki duhovni skok na viši nivo svesti.

  • Kosovac says:

   Pitagora,….. Vidi se da si pametan čovek, ali i takvom se promakne greška, pa da te upozorim: Napisao si „Avari su opsedali pravoslavni Solun. Većinu njihove vojske činili su Sloveni, naši preci“. Valjda si hteo da napišeš „Sloveni, Vaši preci“. Pravo da ti kažem, nemoguće da je takvo čudo kao što si ti, Sloven. Lapsus koji si izrekao će ti se uvek oprostiti. Ovako si trebao da napišeš: „Sloveni su opsedali pravoslavni Solun, Avari, ko su oni“?

 34. Istina says:

  @zlatiborski ovan Meni se čini da je bog poslao svoje dete, Isusa, da ga ubiju u najgorim mukama. Ili gresim? Srbija i ovi krajevi su ziveli u miru jedino kad religija nije bila dominantna. Kad je religija pocela da jaca pocetkom 80-ih, poceloje da se zakuvava. Otad svakome brojimo krvna zrnca, gledamo ko je sta. Najvece bogomolje rade najveca zla. Sve u ime i s verom u boga... Nemam nameru nikoga da teram da razmislja. Imate mozak pa razmisljajte. Grade crkve na svakom koraku, a voze se u najskupljim automobilima. Sto ne grade fabrike?

  • Lune says:

   Hm,hmm..zato,sto su pristalice " srednje ekonomije", bliski feudalizmu.

 35. zlatiborski@ovan says:

  Isus nije obogotvoren lik, vec je postojao kao covek- istorijska licnost. Kasnije su mu pripisani obogotvoreni atributi, datum rodjenja prezet od paganskog Attisa, hodao po vodi poput Mitre,.... Inace , od crkvenih falsifikatora, mnogo gori ste mi vi koji iscete Satanu pagansku. Prokleti bili bivski bogumilski/pataenski nakot. Kripto hriscani Ta pogan je protiv porodice, autoriteta, kuma,....jednom recju- hriscanskog morala i etike. Zato i toliko izdajnika i nemorala u tzv. Srbima, tj. bivsim bogumilskim "Vlasima" (ilirskim Slovenima)

 36. Istina says:

  @zlatiborsi ovan Vernik, pravoslavac, a kune i proklinje? To je prava slika vas "vernika", i "veliko srba". Samo bolesnik moze da voli autoritet. Porodicu imam. Šta je to kum? I jesi li ti to vernik, a u boga i isusa ne verujes?:)

 37. zlatiborsk ovan says:

  ja nisam vernik, iako formalno pravoslavac. krsten jos davno, i to od Rusa. inace, istorijski sam potkovan, pa zato vidim kudavodi vas paganizam Sotono bogumilska....

 38. Meri says:

  @Zlatiborski ovan, Kad su te već krstili, što ne bi bio malo vredniji pa bio i za početak bar pomalo vernik. Petar Damaskin koji je živeo u osmom veku nabrojao je 298 strasti tj. grešnih navika koje ljudi prave, a do danas se taj spisak znatno produžio. Verovatno su ti tvoji bližnji ulili dosta dobrih osobina pa funkcionišeš i bez toga da se obraćaš bogu, i to puno znači biti ispravan čovek i to Bog ceni. Ali, postoji i snaga molitve, npr. kada je neko od naših prijatelja bolestan ili pred nekom ozbiljnom operacijom, treba se pored lečenja i napraviti i taj dobronameran napor zajedničkom molitvom bogu. Ispravno je pomoliti se i za vlast i za svoje neprijatelje. Pa sad uvek stoji kakva bude volja božja. Iz mog ličnog iskustva, u periodima života koji su bili dosad najteži, izgledalo je sve nerešivo, molitve i odlazak makar na kratko u crkvu puno su mi pomogle. Neki moji poznanici mislili su da nešto pijem za smirenje kad sve to strpljivo rešavam, jedino što mi je bilo smešno tih dana je bilo to što ti ateisti nisu znali gde sam sakupila pozitivnu energiju. Ovo što mi pišemo u svojim komentarima je tako malo u odnosu na ono što se može uraditi iskrenom molitvom Bogu. Za Preobraženje ove godine bilo nas je baš puno u crkvi, nije nas niko posebno zvao, svi smo znali da treba da se molimo i za spas tih ljudi koji su izbeglice, ali i za one koji su ostali, i za našu zemlju i za naš mir. Nije bitno što smo mi pravoslavici, a oni su uglavnom muslimani, pred Bogom svi smo samo ljudi. Naša pravoslavna vera ima kosmopolitski duh, zato ima i različitih svetaca, ceni se vrlina, a ne nacionalna pripadnost. Do rascepa hrišćanstva bilo je i ostalo je puno zajedničkih svetaca. Ovi političari što se kao nešto trude da reše npr. izbegličku krizu, a zasad ne umeju, nemerljivo je, ali možda zasad više pomažu i možda bi više pomogli iskreni vernici sa svojim molitvama kada bi bile masovnije. Zlo koje se sad nadvija nad čovečanstvom ne poznaje ljubav kao emociju, poznaje samo strah kao način vladanja i ovladavanja ljudima i svetom. U crkvi uvek vidim onu zapovest Volite jedan drugog. Emocija ljubavi je puno jača od tog njihovog straha. Neki zapadni autori to su i naučno merili...

 39. Meri says:

  @Lela, ne treba niko sa tobom da se ubedjuje, potrudi se pa odgovore pronadji i sama. Imaš u pravoslavnoj crkvi neku manju knjižicu šta se zapravo dešava sa dušom umrlog nakon smrti i šta je tada ispravno činiti sa stanovništa vere, a još je posebno objašnjeno šta su naši narodni običaji i praznoverja koji nisu baš ispravni i ne mora se po njima ravnati, naročito kad postoji i finansijski škripac.

 40. Meri says:

  @ Istina Da li si ti kod nekog zloduha bio u školi sa tom izvrnutom i nakaradnom istinom? Ne mogu da procenim, ali kao da ti je neko duže vreme ozbiljno kontaminirao informaciono polje. Nije moje da sudim, ali da neko sa pesudonimom Istina ovako "briljira" prilično zabrinjava!!!!!

 41. Meri says:

  @Za Srbiju Kada loši strani uticaju pokušavaju da unište neko društvo onda se koncentrišu da ovladaju svim što je vrh tog društva: Izabrana vlast, SANU, razna druga elita, vladike. Ali imaš mnogo sveštenstva koje nije u ekumenizmu. Ima i drugih razlika medju našim duhovnicima, neki umeju baš lepo da prenesu svoje znanje, a ponekima to teže ide. Kad ja kontaktiram sa vladikom, nikad, samo ga ponekad vidim, ali prepoznajem ove običnije sveštenike koji sasvim ispravno znaju i rade svoj posao. Meni to zasad dovoljno. Ne uči se baš vera u crkvi, postoji razna lako čitljiva literatura, imaju i posebne tribine gde se govori o svim štetnim navikama, predrasudama pa i uticajima, pa i o satanizmu. Da ne govorim da se smatra da se i samim činom pričešća neki vernik štiti od zlih uticaja pa i od satanista.

 42. Meri says:

  Znam da Srbi umeju biti uvredljivi, da Vam bude lakše, i neki Rusi i neki Grci i pa i jedan baš mlad Arapin posle nekih kraćih kulturnih konverzacija, u različitim momentima, pitali su me isto da li sam ja učitelj ili nastavnik.

 43. Vesna says:

  ''Ko ima uši da čuje, neka čuje.''

  • Lune says:

   Hm,hmm..u,cara Trajana,kozije usi..

 44. Blagzor says:

  Imate li možda neke spise Vladike Nikolaja o pedofiliji među pravoslavnim sveštenstvom? U tuđem oku trn vidi, u svome balvan ne.

  • Dzviska says:

   da li mozda ti imas neka saznanja vezano za pedofile medju pravoslavnim svestenstvom? Medju katolicima je to ogroman broj a za pravoslavne svestenike osim kacavende nisam cuo.

 45. Pitagora says:

  Postoji jedna važna stvar koju moramo imati u vidu, pri svakom razgovoru o našoj veri, pravoslavlju. Podsticaj nam daje F.M.Dostojevski, po opštem mišljenju, ali i mišljenju naše crkve, najveći pravoslavni pisac. Uvek, dakle, moramo znati DA LI GOVORIMO O PRAVOSLAVLJU KAKVO JESTE ILI KAKVO BI TREBALO DA BUDE. Nažalost, to dvoje nije isto, kamo sreće da jeste, ali nije. Ako neko od nas kaže da mu se nešto ne sviđa, ne treba ga smesta prozivati kao lošeg vernika, ili čak ateistu, to je ružna praksa zaostala iz komunizma, kada su se drugovi često prozivali na temu "pravovernosti" svojim idejama; ima u tome nečeg nepoštenog.

 46. vlada says:

  Ne bacaj te bisere medj svinje

 47. Istina says:

  Meri, tebe samo neuka, neobrazovana, lakoverna i naivna osoba može da pita takvo nešto. Našao ovan ovna, pa mu se divi...

 48. Nenad says:

  Komentar da je taj običaj jedna dečija i omladinska zajebancija je po meni najrealniji i mislim da se pravoslavni dušebrižnici pre trebaju zapitati kako se i kod nas toliko zadržao kult mrtvih i oni besmisleni običaji prežderavanja posle sahrane koje nema nikakve veze sa hrišćanstvom!Kako naši crkveni ljudi, sveštenici i pre svih vladike ništa ne čine da te paganske gluposti iskorene iz našeg naroda?! Navodni citat vladike Nikolaja Žičkog, od čega je potekla ova diskusija, je zloupotreba našeg velikog svetitelja i jednog od najumnijih Srba svih vremena. To može negirati samo onaj koji ništa od vladike nije pročitao, a takvih je u ovakvim polemikama uvek najviše i uvek su najglasniji. Sličnih običaja odavno ima i u našem narodu, npr."Dodole" i sl. po Vojvodini, a naročito istočnoj Srbiji.Primili smo već mnogo gore uticaje od Amerike od ovoga i ne samo mi, nego ceo svet, a najgori su rasturanje porodice i besomučna trka za novcem i stvarima

 49. Meri says:

  @Istina Nebitno je da li je neko religiozan ili nije, sa stanovišta dečje psihologije, u našoj kulturi u bajkama pstoje veštice, ali kao zla bića, sad ako dete naučim da slavi i noć veštica onda pravim grešku jer izjednačavam dobro i zlo, a želim da izgradim dobrog ispravnog i savesnog čoveka 2. živimo u takvom vremenu u kom se vrši i revizija istorije i mnogo se istražuje i ta skrivene strana istorije. Medjutim, ni istraživači baš ne mogu da nadju istinu kad hoće nego najjednostavnije rečeno, istine stignu kad stignu 3. Negde 80-tih godina naš tada poznati i talentovani glumac Žarko Laušević je glumio u Beogradu u predstavi Sveti Sava, crkvena lica su protestvovala zbog nečega u vezi te predstave, naša javnost se sa svim tim odlično zabavljala, da bi mu se nekoliko godina kasnije desila veća životna neprilika. Napadnut je od nekakvih huligana u kafiću u Crnoj Gori i napravio u odbrani dvostruko ubistvo.

 50. Istina says:

  Ja ne znam s kojeg ti to stanovista gledas, ali, cinjenica je da se deca upravo uce time da se ne plase gluposti kao sto su veštice i vampiri. Nas su kao male stalno plasili tim stvarima, i to namerno. I koliko je meni poznato, najvise zlocina je pocinjeno u ime boga i religije. Ili gresim? Nisam primetio da neki kriminalac danas tetovira drakule, vestice, vec religijske motive, slavi slavu i kune se u boga. Slavite svetog savu koji je najveci krvnik srpskoga naroda. Znate li vi, uopste, sta i koga slavite? Koliko vas je procitalo 1 stranicu biblije? Da jeste, i da imate moc rasjdjivsnja, videli bi vec na pocetku niz nelogicnosti i gluposti u koje ni deca ne bi poverovala, a ne savremeni čovek 21.veka. I jel moguce da nam je sve doslo sa zapada i amerike? Rusija zemlja sa najvecim brojem kriminalaca, ubica, kurvi, pijandura, narkomana i neradnika. Pogledajte na sta lici srbin otkako ga kljukaju pravoslavljem, od sredine 80-ih?

 51. Meri says:

  U tom periodu kad je predstava izvodjena nije bilo kod Srba nekog značajnijeg vraćanja crkvi i religiji. Kod ta dva ubistva konstatovana je prekomerna odbrana i Lauševiću je sud dosudio najpre 15 godine zatvora, pa je nekako pušten nakon 4 godine i otišao u Ameriku, ali su mu opet sudili i preinačili na 13 godina, i imao je još peripetija i u Americi. Ja tad nisam bila krštena, ali sam zaključila, i nisam bila jedina u tom vremenu koja je tako osetila, da nije pametno sa svetinjama se izmotavati.

 52. Meri says:

  Tačno je da problema imamo puno od 80-tih, ali ona su nastala zbog nekih drugih dogadjaja, slom berlinskog zida, slom socijalizma-komunizma u Rusiji, invazivnost Zapada prema tadašnjim socijalističkim zemljama, uslovljavanje sa reformama, itd. Ekonomska istorija inače beleži da su se i ranije npr. u Evropi neki manji i ekonomski slabiji, ali dosta pravični savezi raspadali kad se formiraju veći i snažniji, pa makar bili i sa manje pravde. Tako smo se i mi u SFRJ ponašali kad smo videli novoformiranu EU da se brže bolje udje u klub bogatih, ko prvi izadje iz SFRJ i udje u EU taj više vredi, bilo je i te prostote medju nama ... Pa ima dosta korisnih stvari sa Zapada, ali ovaj globalizam i NWO, čipovanje,... mi se ne svidjaju.

 53. Istina says:

  Meri, koliko je tebi godina? Mene su krstili sa 3 meseca, i nisam bio nista pitan. Imam odlicnu moc zapazanja, vidim kako svet funkcioniše, čitam i pratim ko šta radi. Crkva je oduvek bila u sprezi sa vlašću, osim za vreme Jugoslavije. I tada si mogao da ides u crkvu i verujes u sta god si zeleo. I mislim da je taj period bez prinudne religije bio najprosperativniji za Srbe, i ostale narode bivse Jugoslavije. Nisu se prebrojavala krvna zrnca i nije bilo toliko vazno ko je koje nacionalnosti. Invazivnost zapada? Pa, znas li ti sta su rusi učinili istocnom bloku? Sta bi i nama učinili da nije bilo tog zapada? Ko je bio saveznik nemcima na pocetku drugog svetskog rata, i ko ke rastrgao Poljsku i susedne zemlje, dok im nemci nisu okrenuli ledja? Sta je to pametno ikada doslo iz Rusije? Pa, ti isti rusi beže iz te iste Rusije , kao zečevi. Nisam primetio da je obrnuto.

 54. Gogisha says:

  Istina-jedino od istine kod tebe ima samo taj nik. Ostalo najblaže rečeno-"ne pije vodu". U bivšoj SFRJ jedino mi Srbi nismo brojali krvna zrnca,dok ostali to jesu radili(potajno brojali i smišljali kako da Srpska krvna zrnca što više i brže unište)To je taj prosperitet o kome pričaš. Drugo-šta su to Rusi učinili istočnom bloku? Ako nemaš toliko mozga da shvatiš-objasniću ti ukratko. Nisu to bili Rusi nego SOVJETI a obično u vrhu te Sovjetske države nije bio Rus nego neko od drugih naroda SSSR-a. Najdrastičniji primer-STALJIN ! Šta misliš,da li je bio Rus? I da znaš,najviše zla je naneo upravo Ruskom narodu. A da nije bilo Crvene armije ne bi nacizam bio savladan uz pomoć "zapada" koji je na početku oba svetska rata finansirao Nemačku i zahvaljujući tim finansijama su se NEMCI NAORUŽAVALI I POČELI DVA SVETSKA RATA. Samo u drugom ratu je izginulo 30 miliona Rusa,a ispada po tumačenjima slaborazmišljajućih da su Amerikanci oslobodili Evropu od Nacizma.(Ha ha-koja laž) AMERIKA JE NAJJAČA BILA UVEK U PROPAGANDI i da im nije Holivuda kudikamo bi manje ljudi na ovoj planeti verovalo u Američke demokratske laži...

 55. Gogisha says:

  PS - zaboravih da ti odgovorim na pitanje šta bi nama uradili da nije bilo za pada. Pitanje je šta je zapad nama uradio(ne šta bi uradio-već šta je uradio-i radi i dalje) Šta zapad nama radi odvajkada. Uzmi malo dokumente još od vremena Turaka i to ne moraš naše već međunarodne dokumente pa da vidiš šta nam je taj zapad radio od kada je sveta i veka pa sve do današnjeg dana. Uvek su bili protiv interesa Srbije,a od skoro i protiv prava Srba na život. PAMETNOM DOSTA - izvuci pouku bez tuđe "pomoći".

 56. Aleksandar says:

  Istina Says: "Mene su krstili sa 3 meseca, i nisam bio nista pitan.” Hristos je, međutim, bio kršten sa 30 godina, kada je bio veoma svestan značaja tog čina. Neke crkve tako i danas rade, naša SPC ne. Reč je dakle o crkvenom pravilu, a ne o suštini i to je jedna od stvari o kojima bismo morali (slobodno) da razgovaramo. vidim kako svet funkcioniše, čitam i pratim” Poštovani,impresivna je vaša samouverenost. Što se čitanja tiče, danas se mnogo toga objavljuje. Internet je velika zamka. Ono što je pročitano treba propuštati kroz duhovni filter a taj mora da se brižljivo izgrađuje. Govorim o stvaranju kriterijuma, što nije lako. Na internetu seb često plasira nešto što treba da nas zastraši, obeshrabri I što neko želi da mi poverujemo. “Crkva je oduvek bila u sprezi sa vlašću” Svaka, još od vremena imperatora Konstantina, pa i naša. Zato pravi vernici smatraju da je pravo hrišćanstvo bilo u prva tri veka posle stradanja Hristovog na krstu, kada se zbog vere gubila glava. taj period bez prinudne religije bio najprosperativniji za Srbe” Misao je najjača kada je potisnuta, nije to ništa novo. Reč ima težinu kada se skupo plaća, životom na primer, a ne kao u liberalnim demokratijama kada svako može da govori šta hoće (samo ne sme da preduzme ništa!). Ipak, pleni vaše odlično zapažanje, mada ste po mojoj proceni vrlo mladi, što vam dodatno daje čast. “Ko je bio saveznik nemcima na pocetku drugog svetskog rata” To su bili Sovjeti, ateisti, bezbožnici. Šta je Nikolaj II Romanov učinio za Srbiju u Prvom svetskom ratu, dok je postojala kakva-takva, dooktobarska Rusija? Sta je to pametno ikada doslo iz Rusije?” Nemojte, molim vas! Ruska kultura XIX veka je autentična, autohtona, monumentalna – ukratko čudo koje još nije objašnjeno. “ ti isti rusi beže iz te iste Rusije” , Odlaze ljudi u potrazi za materijalnim vrednostima, boljim životom. Neko daje dušu za kreditne kartice i koka-kolu. Solženjicin se vratio, Limonov takođe. Veliki stvaraoci su I van Rusije bili Rusi.

 57. Aleksandar says:

  2. Meri Says: Žarko Laušević je glumio u Beogradu u predstavi Sveti Sava, crkvena lica su protestvovala zbog nečega u vezi te predstave, naša javnost se sa svim tim odlično zabavljala, da bi mu se nekoliko godina kasnije desila veća životna neprilika” To je drama Siniše Kovačevića koja mu ne služi na čast. Izvođenje je bilo u Zenici. Ima jedan momenat, kada sv. Sava komentariše odluku svoga oca, Nemanje, da se zamonaši. Ne diže mu se više, pa hoće u manastir, kaže Laušević. Tako nešto bi danas napisala Biljana Srbljanović, ali Siniša je to onda sebi dopustio. Vi u stvari hoćete da kažete da je Laušević “hulio”, pa mu se to kasnije vratilo? Mislim da da je taj osrednji glumac čovek nezgodne naravi, a od Heraklita naovamo znamo da je čovekov karakter njegova sudbina; čini mi se da da mu je to ili nešto slično ionako sledovalo, glumio ne glumio.

 58. Aleksandar says:

  Istina najvise zlocina je pocinjeno u ime boga i religije.” Vi ste rekli delimičnu istinu. Mnogo, premnogo krvi je proliveno U IME ZLOUPOTREBE RELIGIJE ZARAD POSTIZANJA POLITIČKIH CILJEVA. I u ime Marksa i marksizma je takođe proliveno mnogo krvi. Koliko vas je procitalo 1 stranicu biblije? Da jeste, i da imate moc rasjdjivsnja, videli bi vec na pocetku niz nelogicnosti i gluposti u koje ni deca ne bi poverovala, a ne savremeni čovek 21.veka. “ Poštovani, na mestu je, smatram, pitanje da li ste vi pročitali jednu jedinu stranicu Bibilije izbegavajući zamku bukvalnog shvatanja tako omiljenu “savremenom čoveku XXI veka” a izgleda i čoveku svih vremena. U Bibliji ne postoji nijedna “nelogičnost” I baš ništa što bi protivrečilo nauci, savremenoj ili bilo kakvoj drugoj. Bibilija je uvek bila protiv veštičarenja, crne magije, svih oblika satanizma (npr. spiritizma, koji je oduvek bio prihvaćen na Zapadu). Biblija je protiv olakog proglašavanja svetaca, npr Nikolaja, veoma obrazovanog Roma, koji je napisao dosta toga, da bi pri kraju pisao “Indijska pisma” jer, naravno, krv nije voda, postoji zov divljine itd.

 59. Istina says:

  Aleksandre, objasni mi kako je moguce da je bog stvorio svetlost četvrtoga dana, a dan bez svetlosti (sunca) ne postoji? Otkud zmija (djavo) u Rajskom vrtu? Djavo (zlo) je postojalo i pre čoveka? Znaci da ga je bog stvorio, kao sto je stvorio i bolesti, mržnju, zavist, glad, žeđ, seksualni nagon... I zasto je bog ostavio Adama i Evu same sa djavolom, kada ih je stvorio bez znanja i glupe, i onda im naredio da ne jedu sa drveta znanja, zalupio vrata i otisao? On, koji je stvorio sve, koji sve vidi i sve zna? I onda je prokleo ceo ljudski rod zato sto su adam i eva (bez trunke znanja!) jeli sa drveta znanja, ni ne znavši sta to znači? Ako nas je bog stvorio po svojoj slici, znaci da on ima sve osobine koje ima i svaki čovek na ovoj planeti. Znaci da je zavistan, ljubomoran, psihopata, sadista, mazohista, itd... Ili gresim? Zasto je taj isti bog slao andjele da iskusavaju i spijuniraju ljude? Da bi bog bio siguran da su mu svi verni? A kome da budu verni? Kada se to bog ikome ukazao? Svetih knjiga nije bilo. Religije nije bilo. Kome su ljudi onda trebali da se mole?i pokoravaju? I zasto da se pokoravaju? Ako nam je dao slobodu izbora, i jednakost sa ostalim ljudima , zasto svima sanse nisu jednake? Jel dete rodjeno u Africi ima iste sanse kao dete rodjeno u Nemackoj, ili Srbiji? Da li siromasna deca imaju iste sanse kao deca bogatasa? O kojoj mi to bozijoj pravdi gocorimo? Gde je taj bog kada deca stradaju? Kada se desavaju najgadniji zlocini? Kada ljudi umiru od najgorih bolesti a veruju u tog istog boga celog svog zivota? Bog je stvorio Evu da bi bila robinja Adamu. Slazete li se sa time? Da zene trebaju da budu robinje muskarcima? Kako zene mogu da veruju u boga ako se ne ponasaju po njegovim pravilima??? Biblija je najkrvavija knjiga. Sa najvise ubistava, izdaja i intriga. To je jedna obicna klanica, gde gazda preti svima i svakom ko mu se ne pokorava. I opet, sta to znaci pokoriti mu se? Adam i Eva su brat i sestra, jer je eva stvorena od Adamovog rebra. Ili mu je, jos gore- ćerka? Mi smo nastali na incestu. Zasto je onda incest danas nemoralan??? Avelj i Kain, sinovi Adama i Eve... Sta je bilo sa njima? Molim objašnjenje za navedene stvari. Ocigledno sam glup i neuk... Hvala unapred.

  • Naucnik says:

   Istina, svaka ti je na mestu.

   • milena nikšić says:

    Naučnik kažete da ste naučnik? ja sumnjam u to Bog jeste stvorio Adama i Evu, ali da bi se razlikovali muško i žensko on je Adamu uzeo jedno rebro ,i stvorio ženu, incesta nije bilo, već su ljudi nastali iz prašine i opeska gde su bile mnoge ćelije koje su uticale na stvaranje ljudskog organizma, koji bre incest? na pr, kada neko umre i Sveštenik dodje da mu očita zadnju molitvu zašto kaže iz praha si došao i u prah se vraćaš? kako, pa uzmi malo BIBLIJU ili Sveto pismo i pročitaj, od raznih ameba u prahu što su bili stvoren je čovek i muško i žensko, i tu nije bilo incesta, a vi sada pričate tu svašta i vredjate.To kod Pravoslavaca nema, već samo kod satanista, a vi koji to propovedate mora da ste živeli tamo, pa dosta nam je fašističkom nemorala nemojte ga vi još dokazivati pogrešno, dosta mora da gledate rijaliti koji se preneo iz Brisela kod nas, zašto ne umete kulturno da se diskutuje, a ovde čitav roman vredjanja i poniženja sramota, e to nije hrišćanski <3

 60. Aleksandar says:

  Istina Kada čovek govori o Bogu, to je slično kao kada časovnik govori o časovničaru – oprostite mi pomalo grubo poređenje. Malo toga mi možemo reći o Bogu. Postavili ste mnogo pitanja, pa ću pokušati da vam dam sažet odgovor, a to ne mogu odjednom. Za početak, o zlu i đavolu. Jeste, đavo je postojao pre čoveka. On nije stvoren kao zao, on jeste jedno od Božjih stvorenja, ali je stvoren kao najsavršenije biće, “zaklanjač lica Gospodnjeg”, što mu nije bilo dovoljno, Luciferu mislim, već je, budući obdaren slobodnom voljom zaželeo da se izjednači sa Tvorcem i učestvuje u stvaranju sveta. Zato je poruka Dostojevskog, koji je mnogo razmišljao i pisao o tzv. prvim, “prokletim pitanjima”, da je zlo dete slobode. Bavim se dostojevistikom više od trideset godina I čitanje Dostojevskog me je i uputilo na verska pitanja. Nisam u tome otišao predaleko, zato ću vas zamoliti da budete malo strpljivi. Vi ste jedan vrlo inteligentan, pretpostavljam mlad čovek i promišljate ovaj svet, što je danas retko, i za svaku pohvalu. Mnogo pozdrava.

 61. Istina says:

  Aleksandre, Lucifer je samo jedan obični, pali anđeo. Suprostavio se bogu jer je bog stvorio coveka po svojoj slici. Smatrao je da jedno obično zemaljsko biće ne sme da ima lik stvoritelja. Bog je ,upravo njega, slao da iskušava obične ljude i proverava njihovu vernost bogu.Kako je moguće da je jedan običan andje u stanju da uradi sva zla, a da bog samo gleda? Bibliju i sve ostale religijske knjige su pisali pametni i bogati ljudi svojega doba, da bi siromahe drzali podalje od sebe (ne ubij, ne kradi, ne pozeli nista tudje), i da bi vladali masama kroz taj strah od nečeg neshvatljivog, imaginarnog, veceg od samog coveka i njegovog poimanja. Najsmesniji odgovor mi je upravo taj, da smo mi mali da bi razumeli boga. Kako onda da verujem u njega ako ga ne razumem? Kako da verujem u bibliju ili u bilo sta drugo, ako je ne tumacim onako kako je napisana? Prezirem religiju i mislim da je religija najvece zlo ovoga sveta. Ako nemas ono sto se zove savest, dzaba ti religija i sve. Pa, ljudi slave slavu, a ne znaju ni koga slave. Ni zasto slave. Ljudi ne znaju da smo mi nasilno primili hrišćanstvo i to tek negde u 12 veku, i to kojim metodama? Oni koji nisu presli u hriscanstvo , bili su proganjani, šikanirani, ubijani. I to sve od strane tog "divnog" svetog save i oca mu. Ne zelim imena velikim slovima ni da im pisem! Mi bosanske muslimane zovemo poturicama, balijama, a sta smo mi onda??? Mi primili hriscanstvo u 12.veku, nasilno, oni islam u 14.veku, takodje nasilno. A isti smo narod... Da, mlad sam, imam tek 37...

 62. Pitagora says:

  da smo mi mali da bi razumeli boga. Kako onda da verujem u njega ako ga ne razumem? " Upravo zato. Credo quia absurdum est. Oslanjanje na razum podrazumeva gordost i donosi nesreću kao svaka arogancija.Vera govori o milosti a njena suština je ljubav odakle i potiče svaki akt stvaranja. Hrišćanstvo je unelo smisao čekanja u život ljudi. Brzina je atribut đavola (Sartr). Itd itd. Napisali ste čitav manifest ateizma. Pitate se kako da verujete u ono što ne vidite; kako bakteriolog "veruje" u mikroorganizme lako je proveriti, jer ima pomagala koja mu omogućavaju da vidi ono što je oku nevidljivo. Tako se i u duši može razviti čulo kojim se spoznaje nevidljivo (Rudolf Štajner). Kako se bavimo onim što ne razumemo? Npr u medicini se (čak i danas!) koriste mnogi lekovi zato što daju povoljne efekte, mada mehanizam delovanja nije poznat - dakle, čisto empirijski.

 63. Istina says:

  "Oslanjanje na razum podrazumeva gordost i donosi nesreću kao svaka arogancija"??? Znači, ako razmišljam - ja sam arogantan? Ako ne razmisljam, onda sam dobar??? Znači, da mi sad neko crkveno lice kaže da je belo crno, a crno zeleno, ja treba da se složim s time? Ja sa nekim ko ima takvo razmisljanje nemam o cemu da diskutujem, žao mi je...

 64. Aleksandar says:

  @Istina Pratio sam diskusiju koliko sam mogao. Vi ste u pravu – delimično, kao I svako drugi. Nije tačno da nemamo o čemu da diskutujemo, ali je razgovor neproduktivan, jer “čovek se rečima ne ubeđuje”. Čovek zaista ne treba da veruje ako nema potrebu za tim. Ja sam iz ateističke porodice, i potreba za verom javila se kasnije. Posao mi je takav, svakodnevno sam u kontaktu sa ljudskom patnjom, mnogo sam razmišljao o njenom smislu, a nauka malo govori o tome. Kada sam bio u vašim godinama, bavio sam se tanatologijom, napisao oko 2 000 strana o depresijama i suicidologiji, ali više za to nemam snage. Uostalom, neću da se pravdam, nisam učinio ništa loše… Malo me je ražalostio odsečan, preoštar ton koji ste zauzeli, mada su vam pitanja jaka, baš prava (nemojte misliti da ih ja sebi nisam postavljao, nemojte se varati da ih ni sada ne postavljam!) “Mene je Bog uvek mučio”, napisao je Dostojevski. Razume se, mislio je na religijska pitanja. Teško je razgovarati ako se ne poznajemo, sve što napišemo ostaje nedorečeno. Nema potrebe da obesmišljavate moje reči do karikature tako što ih dovodite do apsurda. Na primer, “Znači, ako razmišljam – ja sam arogantan?”. Ja sam mislio da su se neki proizvodi vrhunskih umova,tvorevine blistavog ljudskog razuma na primer nuklearna energija okrenuli protiv čoveka. Blaži primer su pesticidi, mnogi aditivi hrani itd, pa čak i motorna vozila (pročitajte Frojdov esej “Nelagodnost u kulturi”; postoji u drugom prevodu kao “Mučnina u civilizaciji”. On, moj učitelj, i profesionalni i lični, ateista par exellance, upravo o tome govori.) Dalje, vi kažete, “Znači, da mi sad neko crkveno lice kaže da je belo crno, a crno zeleno, ja treba da se složim s time?”. Ko je to rekao?! Polemišete sa zamišljenom tezom! Pa ni ja ne volim “mantranje”, lažnu mistiku, upražnjavanje običaja koji nemaju veze s hrišćanstvom, svi popovi koje sam sreo govore najpre o parama, videli ste da ni o Nikolaju nemam previsoko mišljenje (bolje mi zvuči Justin Popović). U crkvu ne idem. Ali razmišljam mnogo. I molim se. “Molitva je delotvorna”, pisao je Andrić. Ja sam se u to uverio. Ali, kada kažem da ne volim crkvena prenemaganja, moram naglasiti da mi je New Age – papazjanija budizma, tibetanskih učenja, ezoterije, spiritizma,reinkarnacije, rozenkrojcera, I čega sve ne – još odbojniji.To ostavljam skorojevićima. Na kraju, čini mi se da ste rekli nešto, kao da od Rusa nikad ništa pametno nije došlo. Nijedna tvorevina pravoslavlja nikada nije ugrozila čovečanstvo. Naprotiv, SVAKA tvorevina Zapada, duhovna ili materijalna ugrozila je na neki način čovečanstvo. Nemojte se ljutiti, zaista nemate zbog čega. Lepo razmišljate, plahovitost će valjda nestati s godinama (bar je kod mene bilo tako). Bilo bi lepo da vas upoznam, ali s obzirom na prirodu mog posla bolje ne. Mnogo pozdrava i sve najbolje!

 65. Istina says:

  Aleksandre, vi kao da ne zelite da prihvatite realnost, ja mislim da je to vaš problem, zapravo. Mislim da to naprasno prihvatanje religije pocinje oko 45-50 godine, ali, moze da se pojavi i ranije. Onda kada počnemo da shvatamo da je vreme nešto sto nas napušta. Kada nas povredi smrt roditelja ili bližnjih. I spoznaja da smo suvise mladi za odlazak sa ovoga sveta, a, opet - suvise stari da osetimo ono sto smo imali sa 10, 20, 30 godina. To je kriza srednjih godina u svojoj kulminaciji. Čovek se naprasno okrece nečem imaginarnom, i traži pomoc i utehu u tome. Pravda svoju slabost, svoju ranjivost.To je sve. I to se desava najcesce u onim drustvima gde crkva igra veliku ulogu, uz pomoc propagande, a u slrezi s vlašću. A to je Srbija. Uglavnom primitivnija drustva. Pogledajte Južnu ameriku, nema vecih vernika od njih, a zive u totalnom rasulu, bedi, kriminalu. I pogledajte zapadni svet gde religija više ne igra nikakvu ulogu. Stvari, ipak, stoje mnogo bolje , zar ne? Najboljo ptimer je Island, skoro potpuno ateistička zemlja, skoro bez kriminala. I imamo zemlju Srbiju, sa ogromnim brojem vernika, koji mrze sve sto nije srpsko, sve sto je drugacije od njih. Lazemo, krademo, i nazivamo se vernicima? Gledamo samo svoju bol, a ne gledamo sta smo mi drugima ucinili... I takvo razmisljanje i stav se podrzavaju od strane crkve. U Bibliji je normalna stvar da brat ubije brata, zar ne? Sta je u toj knjizi , uopste, pametno? Pa, mi, Sebi, slavimo slavu, a bog kaze da ne treba imati drugih idola , osim njega samog. A kakav je on to idol? Po cemu je idol? Sta biva sa onima koji nikad za boga nisu culi? Gde oni idu? Dostojevski je ziveo u vreme kada infirmacije nisu bile dostupne. Danas nam je sve dostupno, samo ukoliko zelimo da pronadjemo odredjenu informaciju. Jedan klik miša smo od riznice znanja. Pa, ljudi do pre manje od 100 godina nisu za života otišli dalje od susednog sela. Lako je bilo manipulisati ljude crkvom. Danas se u modernom svetu ljudi manipulisu medijima i internetom, religija nestaje u modernom društvu. Informacije uvek treba traziti na vise izvora. I treba koristiti razum. Ja dolazim iz religiozne porodice. I radim sa ljudima sa potrebom: autizam, daunov sindrom, itd... Eto odlicnog primera, ako nas je bog sve stvorio jednakima , i sa istom šansom, zašto je stvorio takve ljude? Jesu li oni birali da se takvi rode? Aleksandre, odgovori leze pred nama, samo treba dobro otvoriti oči. I treba namirisati nelogicnosti koje nam religija nudi. A retko ko zeli da misli svojom glavom, u ovom slučaju. Nemam lepo misljenje ni o jednoj vladi ovoga sveta, ni o jednoj religiji, nametnutim autoritetima, što ne znaci da sam loša osoba. I znam da ovim sto pisem nista i nikoga nikada necu promeniti. Samo zelim da ljudi razmisle malo o nekim stvarima. Da ne budu ovce. Nista se u istoriji covecanstva nije promenilo, osim tehnologije. Svi smo moderni robovi, i to je to. Nisam ni za istok , ni za zapad, ali ako vec moram da biram manje od 2 zla, onda cu, svakako, izabrati zapad. To sto sam pripadnik ovog naroda mi ne znaci puno. Ja sam čovek za sebe, i nije mi svaki srbin brat. I ne postoje ciste nacije, narodi. To je najveca glupost. Granice, narode i religju je izmislio čovek. I čudi me da neko ko mi zvuci obrazovano, kulturno i pametno ima blokadu realnog rasuđivanja. Jako čudno.

 66. Aleksandar says:

  "kao da ne zelite da prihvatite realnost” “kao da” (Als ob, nem. As if, engl) Postoji čitava kao-da filozofija (Fajinger, početkom XX veka; čudesno vreme, zar ne mislite tako!). Ja moram da živim u mnogo paralelnih realnosti, hteo-ne hteo. Zato nije “problem”. Ja pišem. Ja dolazim iz religiozne porodice” A ja iz ateističke. "ako nas je bog sve stvorio jednakima” Ne, nije. Gde ste to našli? Mi smo na neki način ravnopravni, ali to da se rađamo jednaki – potiče od prosvetitelja, Rusoa, Voltera. Oni nisu znali za DNK. "odgovori leze pred nama, samo treba dobro otvoriti oči” Najzad da se složimo. Drago mi je!.

 67. Meri says:

  @Pitagora Da, baš je tako, nisu svi naši izbori niti sva naša ponašanja strogo na racionalnoj osnovi. Jako su bitne emocije i suštinska pitanja da li ovo ima smisla, da li ću za ovo da se borim, nisam valjda ovo sanjao.

 68. Meri says:

  @Istina Ja sam odrasla u Vojvodini u jednoj mešovitoj sredini, normalno je da sam se družila i sa decom madjarske nacionalnosti. Sa 15 godina otišla sam na sahranu oca jedne moje drugarice. Eržikin otac je iznenada umro, imala je mladjeg brata i sestru. Oni su se držali dosta dobro na toj sahrani kao mali ljudi, a ja sam bila pod većim stresom Prilično nelogično, jer svi moji najbliži su kod kuće živi i zdravi. Kroz nekoliko dana pitala me je Eržika zašto sam tako tužna i odgovorila sam joj iskreno šta je moj problem. Njen odgovor ne mogu da zaboravim: meni moj tata nedostaje i kad se probudim i pre podne i za vreme ručka i posle podne i uveče, ali mi učimo veronauku i idemo u crkvu i nešta u tome ima. Utešila me je rečima, ti nisi slabija od nas, ali neko saznanje ti je uskraćeno, i to ti pravi problem. Ja ne treba da ti objašnjavam šta ima u tim rečima, to ako te nekad bude interesovalo treba ustvari da prepoznaš sama. Imam i drugih interesantnih iskustava, da ne opisujem baš sve dogadjaje. Pišem ovo i zbog tvojih reči da crkve razdvajaju narode. Drugačije to funkcioniše, bar u ovoj mojoj sredini. Drže do duhovnosti i ja njima kao takva ne smetam. Imam utisak da njima više prija da smo i mi pobožni, nego da smo bezbožni. Verovatno je i njima period komunizma-ateizma teško padao. I njih su mrko gledali kako li se usudjuju da budu i dalje vernici u komunizmu Sa nekih 20 godina našalila sam se sa svojim ocem u stilu hvala Vam na svim vašim dobrim uslugama, ali ako smem da primetim Vi ste svi kršteni, a mene uzgajate u ateizmu. On je ipak bio ozbiljan i dobila sam savet u stilu pazi, krštenje ti nije ulazak u prodavnicu, moraš najpre nešto da pročitaš i razumeš. Čitala sam, baš sve nisam razumela, i nisam ni sad spremna da ti odgovorim na ta sva tvoja pitanja. Ali uhvatila sam i prihvatila suštinu, stari tradicionalni principi etike i morala i tako ima tu još... Kroz nekoliko godina krstila sam se po svojoj volji. Našla sam negde u nekoj knjizi, mislim da je italijanski pisac, za sve što možeš sam da uradiš nemoj Boga pozivati i moliti, ali kada si stvarno u nevolji onda i treba da mu se obratiš. To je baš tako, pozvao si najmoćniji sistem pozitivnog mišljenja, pritisnuo si to dugme... Tvoj izbor jeste ateizam, ali ne možeš nas potcenjivati i loše ocenjivati zato što je nas izbor da verujemo.

 69. Istina says:

  Ja samo ne razumem u šta vi verujete, konkretno. I zbog čega? Ti si ostala intrigirana jer ti je ona rekla da nešto ima i da si za neko saznanje uskraćena? Kakvo saznanje? Da je bog svemocan? Da je njen otac otisao na onaj svet i da ce svi ponovo biti zajedno, kao u bajci? Otac iznenada umro, ostavio nju i mladneg brata? Pa, gde je taj bog ? Gde je ta pomoć kad neko pritisne taj taster? Gde je osnova za verovanje?

 70. Istina says:

  Stari tradicionalni principi etike i morala? Koji su to principi? Ljudi se oduvek kolju, lazu, varaju, mrze. Ako mislis da toga nije bilo pre 50 godina ili 100 ili 1000 - varaš se! Stalno ratovi i zla. Stalno mržnja. Nista se čovek nije promenio. Samo danas imamo vise smelosti, vise znamo jer su nam informacije dostupne. U roku od 2 minuta mozemo da saznamo sta se dešava u najvecem selu na Filipinima. Zla ima uvek isto. I sve ove prirodne katastrofe. Desavale su se i pre, ali mi nismo imali vesti o njima. Pre 10.000 godina pola Evrope, cela Kanada , su bile pod ledom. Sve su to normalni procesi, a plaše nas poslednjim vremenima. I kakav je to bog kojeg treba da se plašim, a predstavljaju ga kao ljubav? Zar to nije paradoks?

 71. Istina says:

  I ja nikoga ne potcenjujem, ali, smatram da ako si vernik, onda mozes da mi das odgovor na ova pitanja. Ako ne mozes, onda nisi ni ti vernik, jer ne znas u sta verujes. To samo znači da si i ti jedna u nizu pomodara koji su zbog mase krenuli putem vere, a nemaju odgovore ni na jedno pitanje. Ni koga, ni zasto slave. Zar nije bog rekao da nemamo drugih idola sem njega, a slavimo slavu? Kako je to moguce?

 72. Pitagora says:

  Istina Says: Ljudi se oduvek kolju, lazu, varaju, mrze." Ali neki su zaklani, slagani, prevareni i trpe mržnju. O tome je reč.

 73. Pitagora says:

  Istina Says: ...i još nešto: vi stalno ponavljate, objasni mi u šta veruješ, pokaži, dokaži. A ovamo tvrdite da vam je istina nadomak ruke, na jedan "klik". Mogli biste da se obratite nekom veroučitelju, ili da posetite neki sajt - ima toga. Ali, vama je jasno da to tako ne ide. Vi naslućujete da je čovek složeniji od razuma, da se ne može na njega svesti (ako ne verujete meni, čitajte Junga) i to vas kopka. Dalje, militantan stav koji ste zauzeli ukazuje na reakcijsku formaciju: vera vas neodoljivo privlači i vi se očajnički protivite da vas ne uvuče u sebe. Zašto?! Umesto galame, sedite i napišite jedan esej poput Bertranda Rasela, "Zašto nisam hrišćanin".

 74. Meri says:

  @Istina Zašto imaš taj stav da smo površna i glupa? Od čega se ti bojiš? Možda od nekog odgovora koji ti se neće dopasti? Nije me zaintrigirala, nego mi je čak u za nju teškom momentu, na najlepši način pokazala svoju kulturu. Podelile smo nešto kao drugarice, što nije ni čokolada, ni dobro jelo, niti igračke, manje je vidljivo i opipljivo, a ipak je korisno. Dvaput sam napomenula u prethodnom tekstu reči koje su meni upućene moraš nešto da pročitaš i shvatiš sama i to si olako prevideo. Zapravo znači treba svesno sa željom raditi sam na sebi, a ne zato što ti neki moćan autoritet naredjuje i to je sloboda da se razvijaš spram nekih svojih interesovanja. Suviše si na temu religije u emocijama protiv. Moj skromni savet je izvuci se neko vreme iz te teme i iz te pozicije, možda ćeš tako videti više. Kad već voliš da čitaš, pročitaj jednu kvalitetnu svetovnu knjigu Emocije od dr Zorana Milivojevića, obrati pažnju na sve, a naročito na emociju mržnje i sve njoj slične emocije, kako ona nastaje, zašto je neko uopšte nema, a neko baš preteruje u tome... Ako ti se to ne čita ima od istog autora i drugih dobrih knjiga Formule ljubavi i druge.

 75. Meri says:

  @Istina Gde je bila pomoć kad sam pritisnula taster? Tamo gde je do tog trenutka nisam tražila i gde je nisam očekivala. Javili su mi se neki ljudi koje nisam bolje poznavala, koji su na prvi pogled za mene bili obični, ali su imali značajno životno iskustvo o kom ja nisam imala pojma. Ili su imali neko značajno profesionalno iskustvo, a ja dotad nisam pridavala značaj toj profesiji, mislila sam da mi to u životu nikad neće trebati. Zajedničko im je bilo to da nemaju predimenzioniran lični ego, kao pojava ne opterećuju, prilično smireni i blagi i tolerantni ljudi, neki od njih nisu bili ni mnogo poznati ni priznati, valjda zbog nepotizma u našem društvu. Ali za vrlo kratko vreme sam napravila red, šta treba da radim, a šta ne, o čemu treba lično ja da vodim računa, a za čega da angažujem pomoć i šta više ne treba da me opterećuje jer je to neka moja preterana emocionalna osetljivost.

 76. Istina says:

  Istina je na domak ruke, da! Onaj ko uzme da čita bibliju, shvatiće nelogičnost i mračnost iste, samo ako je otvoren da je prihvati. Meri, zašto misliš da ja mislim da si površna i glupa? Ja to nisam ni pomislio, a kamo li rekao. Onda bih za svakoga ko ima drugačije mišljenje od mene rekao da je glup. A to moze samo kompletni idiot. Ja uporno trazim odgovore na svoja pitanja, ali, vi ih ne dajete? A ova pitanja su osnova onoga u sta verujete, to je sve. Ne znam sta je tvoja prijateljica lepo pokazala, osim hladnoce? I nisi jedina koja je osetljiva, ja sam empat. Iako zvučim kao neko ko je arogantan - nisam. Ja samo ne volim da zavijam stvari u celofan, već govorim ono što mislim. Ukoliko si ti, ili bilo ko, nasla svoj mir i utehu u religiji - ja to podrzavam. Samo pitam u šta konkretno verujete, jer se mnoge, mnoge stvari u religiji ne slažu. A to izaziva sumnju.

 77. Istina says:

  I, da - religija me interesuje, kao fenomen kojim su ljudi opijeni vekovima, a o njoj nista ili uzasno malo znaju. Postoji dosta religija, i svaka bas za sebe tvrdi da je ispravna. I da ce onaj ko ne veruje bas u tu religiju zavrsiti loše. To znaci da smo svi vec osuđeni na to loše... Ako je religija nešto sto propagira bozju reč, zašto nam je svima nametnuta? Ne bih da ponavljam sve sto sam pisao. I ako nekome zvucim "militantno", ja se iskreno izvinjavam. Sve sto ima veze sa militantnim - prezirem.

 78. Istina says:

  A sto se knjiga tiče, ne živim u srbiji vec određeni broj godina, tako da ne mogu da ih procitam:)

 79. Pitagora says:

  Lepo bi bilo, Istino, da sednete i razmislite, zašto zapenušite kada se pomene TUĐA religija, pa da razjasnite, u skladu sa svojim pretencioznim pseudonimom, duboke motive jedne USPALJENOSTI.

  • Naucnik says:

   kako se sto posto slazem sa Istinom do sada, ja cu da dodam zasto ja "zapenušam kada se pomene TUĐA religija". Hriscanstvo sa podvarijantom Pravoslavlje je TUDJA religija i ja kao Srbin "poludim" kad mi je namecete.

 80. Vladimir says:

  Na zalost, hriscanska crkva je nasilno potirala sve paganske obicaje i verovanja a zasto? Pa zbog para. Tako da gospodo, a to je i poenta ovog pisanija - ako cete nekom da solite pamet o HRISCANSTVU I PRAVOSLAVLJU --> audije i svoje vile i zlato prodajte i sav visak para delite siromasnima, sirocadi i ugrozenima. Jer ja iz primera svestenstva vidim da je pravoslavlje samo jos jedan nacin uzimanja para od naroda i nista drugo. Sram da vas bude. Pravoslavlje nije unistilo Srbe i Srbiju, nego bezobrazna institucija Crkve. Pravi hriscani u Srbiji ne idu u crkvu, ovi fanatici koji vise u crkvi non stop su u problemima - savrsen plen za ove grabljivce da im uzmu pare. Pravoslavna crkva, bar u Srbiji - je GORA nego sto je zapadna crkva ikada bila.

 81. oskar vajld says:

  Ma da, pagani su losi ljudi, narocito Sokrat, Eshil, Evripid, Sofokle, itd. Dobar je samo pedofil Kacavenda. Eto, to je vrednosna skala vecine danasnjih pravoslavaca.

 82. Beli Orao says:

  Što na ovom porralu ima idiota! Sektaši nam rasturiše i vjeru i Crkvu a bogami i državu a ovdne sve neki pamet jakovići!!!

 83. oskar vajld says:

  Srbiju je unistio Eshil sa paganima, a vasi popovi masoni su je gradili zajedno sa komunistima.

 84. Jovan says:

  potpuno se slazem sa vama.

 85. Pingback: Pozadina praznika “NOĆ VJEŠTICA” ili Halloween – Škola sporta "Sparta"

 86. Koban Parask says:

  Popišam vam se svima na običaje koji su beskorisni. Gubite samo snagu na besmislene stvari i palamudite. Kome šta smeta ne mora da upražnjava. Natrljate svoje slinave njuške na moj oznojeni šupak. Ako ne želite doviđenja. Isto je i sa svim ostalim običajima. Šta sad Rokfeler, Vučić, Putin, Kusturice, sve su to čobani. A vi nukajte svoju utrobu vašljivi stvorovi.

 87. Crnogorac says:

  Braćo veliki Srbi i poznavaoci vjere Pravoslavne. Niko od vas ne napisa slovo čirilično a u stanju ste da laprdate do jutra o temama o kojima niko od nas nema pojma.Ovo je mnogo dublje i pire nego što nam tekst može razjasniti.Borbe za svaku dušu , za svakog čovjeka, za svako dobro ili lope djelo je neprekidna borba koja se vodi u podnebesju i jednom nevidljivom ,naizgled, prostoru. Neko će reči kako to vevidljivo , i šta to ovaj čovjek priča a ja ću te iste pitati VIDITE LI VAZDUH?Ako ga ne vidite to ne znači da ne postoji. VIDITE LI DUŠU?Šta mislite da li postoji i ako je ne vidite? Izbjegavajmo svi bilo kakve noći vještica pa čak i ako to smatramo bezazlenom igrom.NIJE BEZAZLENO, uopšte!Rođen sam u gradu ali sad ćivim na selu.I nekad sjednem na balkon i gledam u nebo i hvatam sebe kako sam željan zvijezda.Da li je moguće da nas je dnevna buka i jurnjava toliko okupirala da jednostavno nismo za par decenija svog života digli glavu par puta uvis? Probajte i vi! Konzumirati najmanje jednom nedeljno i garantovano otvara vidike.Šta je čovjek a mora bit čovjek.Tvarca jedna što je zemlja vara!

  • Way says:

   E crni, ti ukucaš ovde ćirilično, a program sve ispravi u latinično kada objavi komentar, pa ti sad vidi. Prevara, sve je prevara kao tvoja i moja država. Između ostalog šta si to toliko pisao kad se ništa ne može razumeti osim da si pio gold nik - nikšićko. Samo te razumeh za ćirilicu, za koju pak ti ne razumeš da se ona automatski konvertuje. E vala nijesmo s iste planete.

  • Way says:

   Ipak sam uspeo da pročitam tvoj komentar i shvatio sam da govoriš o borbi između dobra i zla. Antihrista i Hrista, koji će doći sa nebesa kao što se i vazneo i kome će se predati sva carstva zemaljska. Zato nam valja gledati gore i čekati Ga. Ako sam uspeo dobro da te prevedem na srpski onda bravo za tebe, a Bogu pripada sva čast, hvala i slava.

 88. Zoran says:

  Ja sam 53 godine star a ziveo sam na selu do polaska u skolu. I tada su doalzila deca ispred vratiju nocu da im se da nesto za belu nedelju. Nisu bas bili u kostimima kao zapadnjaci...ali to je to bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *