ОБЛАЦИ РАТА СЕ НАДВИЈАЈУ НАД БАЛКАНОМ: Немачка прогнозирала шта ће бити на Балкану

OBLACI RATA SE NADVIJAJU NAD BALKANOM: Nemačka prognozirala šta će biti na Balkanu

6 aprila 2017

rat_jugoslavija_ria2

Na teritoriji bivše Jugoslavije ponovo rastu tenzije i religijsko-etnički antagonizam.

Prema istraživanju nemačkog Instituta za izučavanje međunarodnih konflikata u Hajdelbergu, na teritoriji Balkana je zabeleženo 18 manjih i većih konflikata, a to su:

– Spor oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske u Piranskom zalivu

– Spor između Srbije i Hrvatske oko ostrva Šarengrad i Vukovar na Dunavu

– Pokušaji Rekublike Srpske da se otcepi od BiH i ujedini sa Srbijom

– Zahtevi Hrvata da tzv, Herceg Bosna, odnosno Zapadna Hercegovina, uđe u sastav Hrvatske.

– Težnje severnih opština na KiM da postanu da postanu deo centralne Srbije

– Težnje Albanaca sa juga Srbije da uđu u sastav samoproglašenog Kosova

– Težnja Srba iz Crne Gore da ponovo ujedine Crnu Goru i Srbiju (nemački institut navodi da se oko polovine stanovnika Crne Gore izjašnjavaju kao Srbi ili pričaju srpski)

– Spor između Crne Gore i Hrvatske oko poluostrva Prevlaka u Hercegnovskom zalivu

A tu su još i mnogi drugi konflikti i sporovi.

Stručnjaci Instituta u Hajdelbergu ocenjuju da su odnosi između zemalja bivše Jugoslavije na gorem nivou nego što su bili za vreme poslednjih ratova od 1991. do 2001. godine.

Sve više republika i teritorija traže novo prekrajanje granica na Balkanu i federalizaciju postojećih država. Mnogi posmatrači porede današnju situaciju sa 1012. godinom i vremenom početka Balkanskih ratova i 1914. godinom kada je počeo Prvi svetski rat.

Zapadni analitičari nude rešenje u razmeni teritorija, a što se tiče Srbje, oni navode da bi Srbija trebala samoproglašenoj i nepriznatoj državi Kosovo da ustupi deo Južne Srbije da bi za uzvrat dobila severne opštine na KiM.

Najopasnija tačka na Balkanu prema mišljenju Instituta je Makedonija i tenzije između Makedonaca i Albanaca. Tamo se vrši pokušaj federalizacije Makedonije putem Tiranske platforme, što defakto predstavlja albanizaciju Makedonije, a makedonski predsednik Ivanov je rekao da ta platforma predstavlja kraj makedonije kao suverene i slovenske zemlje na Balkanu.

(Pravda)

KOMENTARI5 komentara

 1. bova says:

  Nemačka po svom starom običaju pokušava da uplete Srbiju kao aktera i okosnicu sukoba koji ona (zlo)namerno generiše. Srbija nema pretenzija ni prema kome i ne da se uvući u ovu igru. Naravno, više nema otimanja teritorija od Srbije i Srba. Dosta je toga bilo. Za položaj Srba u Crnoj Gori treba samo pritisnuti tamošnji režim i sve će biti u redu. Za stanje u BiH je odgovorna EU i njeni visoki pedstavnici, pa neka ona vidi kako da vrati otete nadležnosti. Problem oko granice sa Hrvatskom je izmišljen i samo je posledica neizdržive gladi Hrvata za svim što je srpsko. On ne postoji ni pravno ni istorijski gledano (mogu da se slikaju). KiM je otet kriminalnom agresijom NATO-a i moraće pre ili kasnije da se vrati Srbiji. Što bismo mi pristali na razmenu teritorija, svoje za svoju? Ko još to radi? U Makedoniji su već decenijama prisutni svi medjunarodni, EU i NATO, da izvinite, faktori, pa možemo zaključiti da su upravo oni izazvali makedonsku krizu. Kako su znali da je izazovu, tako neka je sad i smire, na isti način, tiho i neprimetno, bez kapi krvi. Bar toliko duguju Makedoncima koji su ih godinama bespogovorno slušali. Da zaključimo: neće biti rata ako ga Nemci ne izazovu.

 2. Penzioner devizni says:

  Pre bih rekao da će u Evropi da izbije rat! Ovde u Bosni treba samo pohapsiti političare i otvoriti fabrike i pokrenuti industriju. A ko je koje religije neka ispoveda u svojoj kući ili gde već. Ljudi su umorni od ratova a željni su da rade i zarade i žive u blagostanju. Prema tome od rata nema ništa.

  • zloco says:

   Otvoriti fabrike i zaposliti radnike!Otvori covece pa se obogati,radnasnaga jevtina.Hteli ste drzave pa makar bile ko fildzan,dobili ste ih Ali Nisu Vase.Fabrike su nam zatvorili kvalifikovanu radnu snagu pokupili,a neke sa 50 god.ostavili na ulici.Nema vise zanatlija niko ih ne obucava,a nema ni koga. Omladina se kuci vraca "rano"u sest.Ako ti jos nije jasno da smo porobljeni i da se sami i bez velikog jada u svetu nemozemo izvuci,onda si za zaljenje, godina ti mnogo.Ako si mlad onda menjaj dilera valja ti...?!

 3. Ojde se says:

  Biche svetski rat. Sva proroshta na to ukazuju. Rat izmeghu zlog i dobrog, pare nasproti luksuza, manekkenka vs prirodno napunjena, predator vs aliens, covek vs strasti.

 4. Rodoljub says:

  Pametniji komentar nije skoro napisan, bravo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *