OBRENOVAC: Šta obnoviti od ovih para?

OBRENOVAC: Šta obnoviti od ovih para?

6 avgusta 2014

SRBIJA OBRENOVAC POPLAVE PROTEST Nove kiše zaobišle su Obrenovac, a u gradu raste nezadovoljstvo zbog iznosa pomoći koji se dodeljuje građanima. Pitaju se šta sa par hiljada evra mogu obnoviti.

Obnova Obrenovca trajaće godinama, a građanima će trebati dodatna pomoć donatora i Evropske unije, kaže predsednik opštine Miroslav Čučković.

U centru Obrenovca protest. Dok čekaju prve isplate novca koje im je država obezbedila kao pomoć, Obrenovčani se žale na nalaze inženjerskih timova i njihovu procenu pričinjene štete.

Prema procenama nadležnih, najveći broj kuća – 5000, pretrpeo je štetu 3. i 4. kategorija, za koju se dobija između 250 i 350 hiljada dinara. Totalna šteta, koja podrazumeva izgradnju nove kuće ili nadoknadu do 3 miliona dinara, procenjena je u manje od 500 slučajeva, dok je 800 kuća svrstano u kategoriju s manjim oštećenjima, koja obezbeđuje 200 hiljada dinara pomoći.

„Kad god pitamo u obrenovačkoj opštini ko je radio procenu kažu nam obratite se Inžinjerskoj komori Beograda. Zovemo Sinišu Malog da nam objasni – nejga nema. Lopta se samo prebacuje sa opštine na grad Beograd i repuliku odakle nam se niko ne obraća“, kaže jedan nezadovoljni Obrenovčanin.

Drugi poziva Marka Blagojevića i bilo kog inžinjera koj ise bavi građevinom da dođu ispred kuća i kažu šta sa predviđenim novcem uopšte može da se obnovi, dok naš treći sagovornik kaže da ga nema nigde u evidenciji ni na jednom spisku.

„Niko me ne uzima u zaštitu i ništa nisam dobio“, priča nam on razočarano.

U naselju Stara Tamnava kuće su teško oštećene. Miloš Đurđević ne zna koliko mu je država namenila kao pomoć, ali nema vremena za čekanje.

„350.000 dinara bilo bi mi bil odosta pomoći da saniram koliko toliko ove zidove, da ih dovedem u red da možemo da živimo i prezimimo. Nemam drugih sredstava sem tih da mi država pomogne, ali slabo se odazivaju“.

Uz nedostatak novca Obrenovčane boli i osećaj da su pomalo zaboravljeni.

„Ja sam od prvog dana poplavljen, niko mi od njih nije došao da me pita ‘ćale jel imaš šta da jedeš, jel imaš šta da obučeš, jel’ imaš gde da legneš?’ Ja ležim kao ker“, priča nam ovaj razočarani stanovnik Obrenovca.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da je svestan toga da novca nema dovoljno i najavljuje da će pokrenuti akciju da se obezbedi dodatna pomoć donatora. O tome je danas govorio žiteljima naselja Rvati, koji su takođe nezadovoljni procenjenom štetom i koji su se okupili ispred opštine.

„Ja bih im savetovao da taj novac uzmu, a mi ćemo se na drugim stranama kod donatora boriti za dodatna sredstva. Obnova Obrenovca ne treba da se shvata kao nešto što će biti gotovo u avgustu. Moj posao je da ne kukam nego da razne kompanije molim da nam kupe frižidere, belu tehniku koju ćemo podeliti stanovništvu. Plus od EU, s obzirom da je ambasador Davenport rekao da su voljni da daju još sredstava za konkretnu podršku stanovnicima pre svega za individualne kuće, poljoprivredu i privredu, da im tražimo tu pomoć“, kaže Čućković za B92.

Obnova Obrenovca će trajati godinama, svaka druga procena je neodgovorna, kaže Čučković. On dodaje da se zato već obratio ministru finansija sa predlozima kako da se poreskim olakšicama i kreditima pomogne oživljavanje privredne aktivnosti u Obrenovcu koja je presudna da bi grad zaista preživeo majsku katastrofu.

B92

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *