ОБРТ У ПОСЛЕДЊЕМ ТРЕНУТКУ: У Француској могуће изненађење?!

ОБРТ У ПОСЛЕДЊЕМ ТРЕНУТКУ: У Француској могуће изненађење?!

7 маја 2017

У другом кругу председничких избора 48 милиона Француза бира између Марин ле Пен и Емануела Макрона. Према испитивањима јавног мњења Макрон води са 60 према 40 одсто гласова – али, могуће је и изненађење.

Француски сатирични недељник Шарли Ебдо, на који је 2015. изведен терористички напад, уочи другог круга председничких избора на насловници пита: „Морамо ли стварно још да вам цртамо?“ Свакоме мора бити јасно да се у недељу мора заштити демократија, поручује редакција.

Двобој између либерала Емануела Макрона и Ле Пенове није историјска одлука само за Француску, стрепе и европски суседи. Према последњим анкетама нестраначки кандидат Макрон води са 60 према 40 посто. Али, може ли бити изненађења? Политиколози и демоскопи су опрезни.

– Пресудан ће бити одазив бирача – сматра Вивиен Пертусо из Француског института за међународне односе у Паризу. Ако одзив буде мањи, од тога би могла профитирати Марине ле Пен, јер иза ње стоји организована странка. Макрон зависи од гласова конзервативаца, социјалдемократа и левичара.

Сви ранији кандидати осим старог комунисте Меленшона, који је у првом кругу био на трећем месту, позвали су на подршку Макрону. Меленшон каже да је наравно, против Ле Пен, али да није ни за Макрона. То би могло да значи да многи Французи неће бирати ни њега ни њу. Француско друштво је узнемирено, каже Пертусо.

– Сигурно смо у стању пометње. Види се где то води. То показује потпуно поларизовано друштво, где већ дуго имамо добитнике и губитнике. Политички естаблишмент је готово заборавио губитнике. Они сад изражавају своје захтеве и желе да промене свој положај – рекао је он.

Критику мора прихватити и католичка црква јер није позвала да се гласа за Макрона. 2002. кад је отац Ле Пенове ушао у други круг, бискупи су се јасно изјаснили против њега. Католичке новине су критиковале бискупе због млаког држања. Представници јевреја, муслимана и евангелиста су се дистанцирали од Лепенове.

Сурова кампања

У краткој и оштрој предизборној кампањи кандидати се једно другом свашта пребацивали. Макрон је рекао да Ле Пенова шири страх и тако манипулише бирачима.

– Увек исте литаније. Ви сте споља млади, али сте изнутра стари. Ваши аргументи су барем двоструко старији од Вас – рекла је челница Националног фронта Макрону приликом једног сучељавања на телевизији. Макрон, који се представља као либерални реформатор привреде, друштва и Европске уније, пребацио јој је да шири мржњу против муслимана.

– Борба против терориста не сме водити у њихову клопку. Та клопка значи грађански рат и поделе, које Ви ширите земљом. Ви позивате на то тиме што вређате Французе због њихове вере или порекла. То ја никад нећу чинити, никад – поручио је Макрон.

Председница би била би отров за Европу

Марин Ле Пен користи исте рецепте као и Доналд Трамп: ситуацију у земљи представља лошом, а себе као једину која може да спаси нацију и поново је учини великом. Затварање граница, подизаје царина, напуштање евра, можда и ЕУ, и сасвим сигурно НАТО, то је програм Лепенове која каже: „Имали смо снажну деиндустријализацију. Видели смо отпуштање наших радника и масовно пребацивање фирми у друге земље. Данас, господине Макрон, Французи пате због Европе. Да, због Европе!“

Франк Баснер, директор немачко-француског института у Лудвигсбургу сматра да би се Француска са Ле Пеновом нашла у великим проблемима.

– Ако би она испунила макар половину онога што је најавила, земља би одмах била изолована. Узмимо само напуштање ЕУ. Али, Немачка би, слично као са Трампом, прво причекала – каже Баснер.

Стручњак за Француску страхује и од немира, ако би Национални фронт неочекивано победио.

– Многи већ сада неће да се одлуче између њих двоје. Ту се крије велики кризни потенцијал, пуно незадовољства у народу. У случају победе Ле Пенове, сигурно би брзо дошло до ескалације – сматра Баснер.

Колико свежине доноси Макрон?

Емануел Макрон се јасно изјашњава за ЕУ и евро који Француску штите у глобалном надметању са Кином, САД, Индијом и Русијом.

– Желим Европу која брже ради. Европу која штити и која је мање бирократска. Управо у глобализацији нам је потребна Европа – говорио је Макрон у предизборној кампањи.

– Ако Макрон победи и добије већину у парламенту доћи ће до новог помака у немачко-француским односима. Биће нових подстицаја за целу Европу – сматра Франк Баснер.

Улога Француске у Европи и споре економске реформе последњих година могле би пресудно утицати на исход избора, сматра Вивиен Пертусо.

– Све је већи страх од глобализације која одређује наш живот и која је потпуно ван домашаја контроле. Притом Европа са отвореним границама игра прилично негативну улогу и Французима ствара утисак да Француска није више господар своје судбине – каже Пертусо.

Статистике показују да је екстремна десница нарочито јака на северу и југоистоку Француске. То су подручја са највећим бројем незапослених и најнижим степеном образовања. Насупрот томе Макрона највише подржавају у великим градовима и на богатијем и образованијем западу Републике.

Парламентарни избори у јуну

Без обзира ко од њих двоје буде на челу Француске, на парламентарним изборима у јуну неће освојити већину. У Националној скупштини није ни Макронов покрет Ен марцхе, нити Национални фронт Марин Ле Пен. Владање дакле неће бити једноставно. Биће потребне коалиције и компромиси, који би могли веома да ограниче амбиције новог становника или нове становнице Јелисејске палате.

Биралишта у Француској се затварају се у 20 сати, а одмах потом се очекују прве прогнозе. А Шарли Ебдо ипак није могао без карикатуре: На полеђини се види Марин Ле Пен како добија песницу у лице уз текст: „Зар морамо око тога да се свађамо?“.

(Dojče vele)

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u