ОДЛУКА КОЈА ЋЕ ЗАПАЛИТИ БАЛКАН! Ево шта ће довести до рата на БАЛКАНУ!

ОДЛУКА КОЈА ЋЕ ЗАПАЛИТИ БАЛКАН! Ево шта ће довести до рата на БАЛКАНУ!

5 фебруара 2019

Данијел Сервер, професор на Џон Хопкинс универзитету, на свом блогу је написао текст у којем је изнео свој став о подели Косова. Он сматра да ће то донети много више проблема него користи.

Председник Косова Тачи јасно је нагласио да ће с председником Вучићем разговарати о размени територија. Он пориче да то значи етичку поделу Косова и зове то корекцијом граница, што је еуфемизам за размену територија.– Ако се исправе границе Србије и Косова и обе стране постигну обострани договор, и ако је тај договор билатералан и избалансиран и доноси добити за обе стране, онда му се нико неће противити.

Наводно је он отворен за да размени неке територије на северу Косова, у којима је већинско српско становништво, с териотријама у којима је већинско албанско становништво на југу Србије. Договор би, пре размене територија, морао да укључи и међусобно дипломатско признање. Пошто једино суверене земље могу да размењују територије.

Ова идеја је јако актуелна већ неколико недеља, али Тачијева изјава је прва потврда с албанске стране једначине. Ништа се неће догодити без америчког и европског помагања. Брисел и Вашингтон су очито закључили да је интеграција северних српских заједница с остатаком Косова претешка, па су одустали од свог претходног оштрог противљења.

Размена територија је ипак лоша идеја из неколико разлога:

– Већина Срба на Косову, али још важније њихових манастира, није ситуирано на северу. Они који су јужно од Ибра би били изложени великом ризику, уколико дође до размене.

– Размена би довела до тога да Албанци с Косова који подржавају унију с Албанијом добију већу подршку, али и они у Македонији који би желели да буду део Велике Албаније, што би дестабилизовало Македонију.

– Република Српска, која чини 49% Босне и Херцеговине, којом управљају Срби, пратила би такво понашање, прогласивши независност и придруживши се Србији. Уследио би сличан поступак Хрвата који живе у БиХ.

– Руси би овакву „исправку граница“ користили као оправдање да слично ураде с Јужном Осетијом и  Абкхазијом у Грузији, Транснистријом у Молдавији, као и Донбасом и Кримом у Украјини.

– Можда би им се идеја толико допала да би допустили Косову да постане део УН, што би била Пирова победа ако се оно затим прикључи Великој Албанији, или ако Кина ипак одлучи да стави вето на њихово чланство.

И даље се надам да ће договор о овој лошој идеји бити тешко остварен. Србија има добре безбедносне разлоге да се не одрекне територија у јужној Србији које се налазе на њиховом главном приступу ка мору. Српска православна црква такође ће бити велики губитник ако се размена догоди. Косово такође има добар разлог да не учествује у овој размени, која вероватно неће проћи у миру. Тренутни политичари у Приштини тешко да ће тријумфовати у атмосфери у којој већина становника Косова чека да постане део Велике Албаније. Ветевендосје, покрет који заговара придружење Албанији, биће велики победник.

Демократско Косово и демократска Србија требало би да могу да заштите своје мањине без ове размене територија. Али ту је управо проблем: ниједно није развијена демократија. Не би било велико изненађење да националистичке управе ЕУ и САД, у којима је такође национализам добио доста простора, занемаре своју посвећеност демократији и владавини права, а то није добар развој догађаја. Ово је лоша идеја чије време не би требало да наступи.

(Espreso. rs / peacefare. net – Данијел Сервер)

KOMENTARI4 коментара

 1. Vojna i ojdesve says:

  Neka bude RAT. Rat nek budne. Biche rata kazhu svi. Eto RAT biche. RAT, RAT, RAT...

 2. Baracuda says:

  Demokratsko Kosovo i demokratska Srbija trebalo bi da mogu da zaštite svoje manjine bez ove razmene teritorija....Zar Kosovo nije Srbija, sve dok ga Srbija ne izda ? Kako mogu da priznaju jedni druge, ili razmjene teritoriju samo jedne zemlje...Srbije, s kime..., ne priznatima, kameno doba, ili šta ???

 3. bane says:

  Severnomakedonci i Grci ne mogu da se dogovore ko je izmislio musaku, a mi ćemo kao prepustiti KiM. Da prepustimo sve, krvoloci ne bi stali nego tek počeli.

 4. Budi Bog s nama says:

  Ceo svet je poludeo, ma ljudi se ne mogu dogovoriti čija majka crnu vunu prede, jeste kataklizma, nego ljudi, povrh svega nema ga ni Deda Micko da se javi, pa vi sad vidite dokle je sve došlo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u