OPREZ: Najezda skakavaca preti i Beogradu?

OPREZ: Najezda skakavaca preti i Beogradu?

3 јула 2014

skakavciRezultati analize skakavaca koji su se masovno pojavili u kuršumlijskom selu Belo Polje pokazali su da je reč o vrsti ‘talijanski skakavac’ (Calaptamus italicus) čije je masovno pojavljivanje karakteristično za srednju Aziju, kazala je Maja Radosavljević, iz Zavoda za zaštitu prirode iz Beograda.

Radosavljević je rekla da su to skakavci nazvani „talijan” i da je njihova pojava sada zabeležena širom Srbije, pa i u blizini Beograda.

Kako piše portal Dnevno.rs, na osnovu primeraka iz Belog Polja utvrđeno je da su u pitanju larveni stadijumi (drugi i treći stadijum), dok odraslih jedinki još nema. Ta vrsta skakavaca u Aziji nanosi veliku štetu usevima.

– Očekuje se da ova vrsta punu zrelost dostigne krajem jula i početkom avgusta. Pošto se radi o larvama, entomolozi Aleksandar Zatezalo i Dragan Pavićević u narednom periodu će pratiti stanje na području na kojem je konstatovana ova pojava jer odrasle jedinke, koje imaju sposobnost letenja, mogu da se jave u još većem broju i da izazovu štete na usevima – kazala je Radosavljevićeva.

U selu Belo Polje kod Kuršumlije najezda ovih insekata primećena je pre nedelju dana na nekoliko stotina metara asfaltnog puta, u širini od desetak metara.

Asfaltni put je još potpuno prekriven skakavcima. Meštani su primetili rojeve skakavaca i na usevima i livadama.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u