ОРБАН И МАЂАРИ ШОКИРАЛИ ЗАПАД: „Захтевамо да преузмемо команду у КФОР-у! Доста је било малтретирања Срба!“

ОРБАН И МАЂАРИ ШОКИРАЛИ ЗАПАД: „Захтевамо да преузмемо команду у КФОР-у! Доста је било малтретирања Срба!“

6 марта 2020

Мађарски начелник генералштаба Ференц Кором изјавио је недавно у Вашингтону да његова земља намерава да идуће године преузме командну дужност у мировној мисији на Косову. Тиме би по први пут држава из региона добила челну функцију у КФОР-у.

„На тај начин би се одало велико признање досадашњем раду мађарских војника“ рекао је Кором након разговора у Пентагону са замеником начелника здруженог генералштаба САД генералом Џоном Хајтеном.Уколико Мађарска добије подршку за ову иницијативу место команданта КФОР-а по први пут преузеће једна држава из региона. Тиме би се прекинула досадашња пракса по којој су на чело мисије долазили официри западноевропских чланица НАТО-а.

Први човек КФОР-а данас је генерал Микеле Ризи. Он је једанаести официр из Италије који предводи ту мисију. Од 2000. године до данас команданти КФОР-а били су генерали Велике Британије (једном), Француске (три пута), Немачке (седам пута), Норвешке (једном) и Шпаније (једном).

Најава мађарског начелника генералштаба долази после недавне одлуке Будимпеште да појача свој контигент на КФОР-у са још 100 војника. Министар спољних послова те земље Петер Сијарто тада је рекао да је безбедност Западног Балкана од кључног значаја за Мађарску и Европу.

Мађарска од свих држава региона има највише војника у мисији КФОР која укупно броји 3 526 људи из 27 земаља.

Мађарски контигент састављен је од 385 људи у саставу Тактичког резервног батаљона (KTBRN-KFOR Tactical Reserve Battalion). То је јединица посебне намене директно потчињена команданту мисије. Обучена и опремљена за борбу против насиља, обезбеђивање конвоја, осматрање и пружање помоћи унесрећеном становништву.

Мађарски батаљон сматра се кључном интервентном снагом за заштиту становништа и спречавање евентуалног насиља какво се догодило 2004. године.

Будимпешта води активну политику у региону и сопствену сигурност везује за стање јужно од својих граница.

Мађарска и Србија имају врло развијену војну сарадњу. Од 2011. године на Дунави или Тиси редовно се одржавају вежбе речних јединица „Гвоздени мачак“. На вежбама „Комшије“ заједно наступају јединице копнене војске Мађарске, Србије и Националне гарде Охаја.

Поред улоге у мисији КФОР, Мађарска на основу уговора са НАТО од 2014. године обавља контролу горњег слоја ваздушног простора Косова.

Питање безбедности граница и балканска мигрантска рута у фокусу је интересовања Будимпеште.

Због појачаног прилива миграната средином јануара та земља је дуплирала снаге безбедности на границама ка југу а полицијски контигенти се шаљу као испомоћ пограничним полицијама Северне Македоније и Србије.

KOMENTARI7 коментара

 1. Duh proroštva says:

  Si šefe, tako treba, dosta je maltretiranja.

  • Zoran says:

   To nigde nije rekao, citaj tekst, a ne samo naslov.

 2. Бели Орао says:

  То Орбане Мађарски - Србине ! Све више те поштујем што си оргиналан а не лажан и смутљивац!!!

  • opet ja says:

   Misliš sušta suprotnost Vučiću?

 3. triglav says:

  dominikanci su po nalogu parazita doveli madžare sa volge u centralnu jevropu, da preuzmu teritoriju od slovena. to je od uvek bila njihova uloga u politici divide et impera parazitskog uništavanja velike tartarije. zato su iz roda velike ase stvorene sve "nacije" (izrodi iz roda) na planeti.

 4. Velika Metla says:

  Највећу услугу би направили Србима је та да напустите те ткзв "међународне" тимове на Косову и Метохији,а ми ћемо с шлихтарима после да завршимо посао,и да сваког од њих ко се доселио у Србију после 1918.године протерамо у Албанију. Другачије решење НЕ ПОСТОЈИ:

 5. Lazar says:

  Komentatori, šta komentarišete? Naslov (heading) ili tekst (body text)???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u