ОРБАН ЗАДАО ТЕЖАК УДАРАЦ ЗАПАДУ: „Мађарска је на првом месту, а не ЕУ! Градићемо нови савез у ком ће бити и Србија!“

ОРБАН ЗАДАО ТЕЖАК УДАРАЦ ЗАПАДУ: „Мађарска је на првом месту, а не ЕУ! Градићемо нови савез у ком ће бити и Србија!“

25 фебруара 2020

Мађарски премијер Виктор Орбан је у свом годишњем обраћању нацији лансирао слоган „Мађарска на првом месту“ и истакао да Европа треба да се гради на основама националних суверених држава.

То је на неки начин парафраза слогана „Америка на првом месту“ који је реафирмисао Доналд Трамп, и која изгледа постаје нова мантра геополотичких процеса. Јер, делује да се државе све мање заклињу у глобалистичке симболе и интеграционе процесе, а све више се обнавља идеја суверинизма. Државе и нације поново се окрећу себи.Социолог, др Слободан Рељић оцењује да је Виктор Орбан један од ретких лидера у савременој Европи који је оријентисан у хаосу који је евидентан у Европској унији.

„Његов говор у ствари није ништа ново, већ представља конфигурисање тог његовог пута који је потпуно јасан и који ће наравно имати све више подршке у Европи. Глобализам је наиме стигао до тога да је потпуно јасно да је суверенизам једини начин да неки народ буде заштићен од те планетарне пљачке и разношења свега – од тога да вам исељавају кадрове који нешто знају, до тога да вам имплементирају политичке системе. Тако да је суверенизам једина могућност да се успостави нека равнотежа у свету – право народа да организује државу која ће бити суверена у том простору“, примећује Рељић.

Он додаје да велику предност таквој једној идеји дају велике силе попут Кине и Русије које и говоре да ће сарађивати са државама каквим их ми, народ, направимо, насупрот Американцима који сарађују само са државама каквим их они направе.

Побуне народа

„Ово што говори Виктор Орбан је у неком смислу храброст, јер је таквих људи у Европи мало. Са друге стране, то је једно озбиљно препознавање тог процеса који је у току и ако погледате свуда по свету видећете да владари који то не разумеју имају пробема са народом. Имате побуну народа у САД у којима се сада појавио лидер који то конфигурише. Имате побуну народа у Великој Британији у којој се такође појавио лидер који је то схватио. Имате у Црној Гори побуну народа у којој лидер не разуме да се ствари мењају“, објашњава Рељић.

Мађарски премијер је у свом годишњем обраћању нацији сврстао Србију међу државе с којима је његова земља пронашла заједничке темеље и гради савезе. Он је истакао и да је „историја поново дала народима средње Европе шансу да изграде нови савез, утемељен на њиховим националним интересима“.

Мађарска понуда Србији

Рељић каже да Србија са Мађарском и са Виктором Орбаном има најбоље суседске односе, па је у том смислу ова „понуда“ мађарског премијера, да и ми будемо део тог новог савеза, врло важна.

„Са друге стране Орбану је врло значајно да има подршку у томе што ради, а српски народ је са том својом побуном против новог светског поретка свакако један капитал који је лидеру попут Орбана врло важан, како на нивоу охрабривања сопственог народа, тако и на нивоу стварања једног фронта који ће бити неопходан да би таква једна идеја промовисала и да би опстала“, примећује Рељић.

На питање да ли Орбан на тај начин покушава да се наметне као својеврсни лидер Централне и Источне Европе, саговорник Спутњика каже да је мађарски премијер пре свега човек који мисли на сопствени народ.

Орбан ће бити историјска фигура

„Све те његове конструкције се тичу пре свега заштите интереса сопственог народа, а онда и успостављања тих односа у којима ће његов народ да има поштовање у том региону и у Европи. Али, сама чињеница да се држите тих идеја које су у неком времену водеће идеје, да разумете токове, она ће од њега да направи регионалног лидера. Он заправо не мора ни да се труди јер како ствари стоје чини се да ће све више држава морати да разуме да исто то они морају да раде за себе. А Виктор Орбан је неко ко је обезбедио стабилност у оквиру сопствене државе, без обзира на те бесомучне нападе који се дешавају, и успоставио неке међународне контакте у којима он има подршку за своје идеје“, напомиње Рељић.Како каже, то је велика корист за овакву Европу која је потпуно изгубљена после изласка Велике Британије.

„Имате Немачку у којој се распада њен политички систем, имате Француску у којој њен председник не може ништа да уради у сопственој земљи, али зна да држи лекције како да се решавају проблеми света. Тако да је Европа потпуно један растурен систем и појава људи који имају неке озбиљне циљеве и озбиљне идеје које су оствариве и у складу са тим друштвеним кретањима је врло важна“, оцењује Рељић и додаје да је Орбан човек који ће у сваком случају бити историјска фигура у том смислу.

(Спутњик)

KOMENTARI8 коментара

 1. Istina booli says:

  Da Orban je zakon, još malo pa če tražiti Vojvodinu natrag. Pa da vidimo, koliko če se iz Srbije aplaudovati Orbanu..

  • Gagi says:

   Ko je TO i kada Srpsku Hercegovinu preselio u Vojvodinu, da li je razlog bio taj, da se katolicima ustupi Srpska zemlja kao sto se danas radi sa Milogorijom. Nije nemoguce da u buducnosti katolici traze "njihovu" Vojvodinu, gde su u medjuvremenu "isparile" Srpske zemlje. Jeste ovo dobra istorijska politicka igranka,smisljeno raskucuju Srbe na Balkanu, u tom politickom kontinuitetu je KiM. Ovi "nasi" politicari se prave nevesti i "svim silama" sa patriotski nastrojenim komunistima spasavaju stvar. Nas danasnji zivot prozivljvamo u vremenu totalnog apsurda i negacije ikakve ljudske normalnosti. Belog Andjela su ocigledno zamenile "bele" noci.

  • Jole says:

   Ne pravi zamenu teza, jer jedino pominju baš deo tvoje Slovenije natrag, a i deo Rvatske.

 2. Gagi says:

  Ima tu jedan ozbiljan problem, mnogi neafirmisani i drustveno marginalizovani "intelektualci" ce ovih dana dobiti dobre donacije da arlaucu protiv ovog savesnog drzavnika. Lopovska stamparija radi i stvara "novu vrednost" kojom kupuje ove duhovne marginalce i zivotne profitere. Nece mu biti lako. Danas postenima na svetu nije lako, zivotna vrednost se stvara na vestacki nacin, "samo" je bitno da se prihvati da je "sve to normalno" i da je danas "takvo" vreme.

 3. lrojač says:

  Ne budimo naivni... još jednom u istoriji. Ne ulazimo ni u kakve saveze u kojim nije i Rusija. Madjarska je deo nekadašnje austrougarske monarhije u kojoj se tokom cele istorije tog carstva borila za ravnopravan, odnosno dominantan položaj u odnosu na austriju. Iako Orban vrlo verovatno nema sličnih pretenzija ni planova, po onoj narodnoj "vuk dlaku menja, ali ćud nikada", pre ili kasnije će doći na dnevni red i potčinjavanje Srbije madjarskim interesima. Treba li nam to? Samo u savezu u kom bi bila i Rusija takve težnje bi mogle biti blagovremeno suzbijene. Zato nema "svezivanja" bez Rusije!

 4. Nine says:

  Orbanova politika i politika Aleksandra Vučića se razlikuju kao nebo i zemlja. Dok Orban neće ni da čuje za MMF Vučiću, između ostalih, politiku kroji MMF, kod koga se sam zadužio koliko i sve vlasti posle odlaska Vojislava Koštunice i DSS. Dok Orban ne želi ni da čuje za Soroša i njegove Nevladine organizacije, Vučić upravo sprovodi program NVO, koje pored Soroša finansira i Vlada Srbije iz budžeta , dok mu je sa druge strane oko milion i po stanovnika Srbije na ivici gladi, što objavljuju nezavisni portali, ali ne i režimski mediji. Dok Orban vraća migrante sa državne granice ograđene žicom, Vučić se sam hvali kako će broj građana Srbije koji su napustili Srbiju (svake godine najmanje 60.000 osoba otkad je on na vlasti) do 2030 godine biti izjednačen sa brojem migranata koje će naseliti u Srbiju. I ptice na grani znaju da projekat naseljavanja Evrope migrantima finansira Soroš s kojim veoma blisko sarađuje Vučić. Prema tome nikakve veze nema politika Viktora Orbana sa politikom Aleksandra Vučića. Viktoru Orbanu niko u Evropskoj uniji ne može zapovedati i zbog toga je posle Vladimira Putina najpopularniji političar u Evropi.

 5. Milan says:

  "Madjarska na prvom mestu!", to znači DRŽAVA na prvom mestu. U tome treba da se ugledamo na našeg severnog suseda. Aktuelne domaće visibabe jasno je da nikad neće imati tu elementarnu hrabrost, oni su jedino halavom guzicom hrabri da prisednu na vlast.

 6. vanja says:

  Orbanova vesto smisljena klopka za Srbe. U koji to savez bi mi trebalo da udjemo ? Nato cija je Madjarska verni clan? EU, koja stvara svoju kvazi-nacisticku vojsku, ili mozda Intermarium, projekat mitelevropskih klerikalnih krugova i pape?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u