ОШТРА РЕАКЦИЈА ИЗ АУСТРИЈЕ: Доста смо ћутали о „војсци Косова“! Не интересује нас што то Америка подржава

ОШТРА РЕАКЦИЈА ИЗ АУСТРИЈЕ: Доста смо ћутали о „војсци Косова“! Не интересује нас што то Америка подржава

10 децембра 2018

Аустријски дипломата Волфганг Петрич сматра да Европска унија не би смела да остане без реакције на формирање косовске војске само зато што су Сједињене Америчке Државе подржале Приштину у њеним намерама.

„Реч је о унилатералном кораку Приштине који није добар, који је у супротности са конструктивним дијалогом и због тога у Бриселу постоји велики скептицизам о најављеном формирању косовске војске“, истиче Петрич у изјави Танјугу.Аустријски дипломата сматра да евентуално формирање косовске војске, посматрано из војног угла, неће угрозити безбедност региона, али да ће „свакако додатно уздрмати веома нестабилну атмосферу“.

„Да ли уопште можемо отворено и разговарати о стабилности и безбедности региона када једна страна унилатерално покушава да уради нешто што је у супротности са вољом НАТО-а“, каже Петрић.

Он сматра да одлука приштинских власти о формирању војске није мудра.

На питање да ли ће косовска војска, уколико дође до њеног формирања, моћи да учествује у међународним мисијама НАТО-а, Петрич каже да је убеђен да се то неће догодити.

„НАТО је против ове одлуке приштинских власти и не заборавите да је НАТО и даље одговоран за очување безбедности и сигурности на Косову и не могу они тек тако да поделе одговорност о безбедности са новом успостављеном косовском војском“, напомиње аустријски дипломата.

Он указује на то да ће НАТО веома опрезно пратити ситуацију и обесхрабрити власт на Косову да настави са реализацијом таквог плана.

„Нисам сигуран да ли ће у томе успети, али као што сам рекао, имамо негативни развој догађаја и уверен сам да ће Брисел све то да заустави“, додаје Петрич.

Петрич верује да Брисел има потенцијал да реши актуелне проблеме са Приштином, али да у овом тренутку не постоји ниједна креативна идеја како се вратити на конструктиван дијалог који је постојао у прошлости.

„Мислим да ће (шефица европске дипломатије) Федерика Могерини успети да врати обе стране да делују рационално и да не доводе у питање, као што је косовски премијер већ урадио, напредак у дијалогу. Ми већ желимо да видимо резултат. Не можемо више да чекамо“, закључује Петрич.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. rodja says:

    Ал овај лаже. Он је добро поѕнат свим Србима. Био и као главни преговарач Европске уније на мировним преговорима о Космету у Рамбујеу и Паризу 1999. године, који су били предигра бомбардовању СР Југославије у марту те године. Између 1999. и 2002. био је високи представник Уједињених нација у Босни и Херцеговини. После кратког ангажовања на аустријској политичкој сцени, прелази на функцију аустријског амбасадора при Уједињеним нацијама у Женеви. Што су баш њега сада „ископали". Можда је "прошао конкурс" који је објавио тони блер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u