ОСУЂЕНИ НА ПРОПАСТ: Украјински Генералштаб против Донбаса спремио тактику Хитлерових генерала!

ОСУЂЕНИ НА ПРОПАСТ: Украјински Генералштаб против Донбаса спремио тактику Хитлерових генерала!

24 августа 2015

123 ukrВојни врх Доњецке Републике саопштио је ноћас да Кијев има два сценарија за отпочињање ратних дејстава.

Први подразумева терористички акт (или акте) које (које) би украјинске сспецијалне службе 24. августа – на Дан независности Украјине – извеле против свог становништва. Са великим бројем жртава и са унапред спремљеним оптуживање за то ДНР и ЛНР.

Подваријанта овог сценарија је: ликвидација неког од највиших државних или војних функционера кијевског режима. Са истим даљим „паковањем“.

Друга варијанта рачуна са ударом украјинских диверзаната на центар Доњецка или неког другог великог града у Донбасу, са мношзом жртава. Тако изведеним да се за жртве може оптужити Доњецка (или Луганска) Република. Подваријанта у овом случају је: гађање тактичком балистичком ракетом „Точка-У“. Ради тога Кијев већ неколико недеља упорно лаже да и армије ДНР и ЛНР располажу тим ракетама.

Међутим, ево како могући нови рат у Донбасу види познати руски војни коментатор Виктор Баранец, у тексту који је објавио у високотиражном дневном листу „Комсомолска правда“ (Факти преносе најзначајније делове):

„Последњих месеци украјинска војна групација у Донбасу интензивно се повећава у људству, војној техници. Даноноћно се довозе појачања и муниција: бомбе и провијант железницом из правца Харкова у град Изјум, а затим се камионима све то пребацује ка линији фронта.

То су сигурни показатељи припрема за операцију великих размера.

Проглашена је зато и још једна мобилизација.

Војници су уз помоћ локалног становништва стахановским темпом подигли „трослојну“ утврђену линију од готово 600 километара са 300 ватрених тачака – при том, судећи по њеној конфигурацији, све је постављено тако да после расецајућих удара украјинске армије јединице донбаских снага буду принуђене да се повлаче према руској граници, гдебие их дочекали митраљезима и топовима украјински војници у утврђењима од армираних бетона.

Генералштаб Оружаних снага Украјине наредио је армији и Националној гарди да припреме и чврсту линију одбране дуж целе границе са Кримом – већ су ископане десетине километара ровова (а око њих је развучено неколико редова бодљикаве жице), тамо је постављен и огроман број митраљеских гнезда, инжењерци су земљу око границе густо нафиловали минама.

Све је то очигледно урађено за случај да у помоћ луганским и доњецким јединицама крену Кримљани. При том је за покривање границе с Кримом формирана специјална војна групација.

Интензивно се доводе у стање повећане борбене готовости ловачка и јуришна авијација Ратног ваздухопловства Украјине.

Контраобавештајне службе ДНР и ЛНР последњих месеци све чешће хватају на својој територији уходе „с оне стране“, што је такође очигледан знак да се украјинске снаге припремају за борбена дејства.

До краја године, Влада Украјине испоручиће војсци више од 300 оклопних возила, 400 моторних возила, 30 хиљада ракета и граната, као и више од 12 хиљада комада стрељачког оружја.

У украјинском Генералштабу очигледно постоје људи који покушавају да копирају искуство вођења борбених дејстава из времена Другог светског рата, када су Хитлерови генерали у почетку успевали да раздвајају велике војне групације Црвене армије и изолују их у „котлове“ (истина, после је Црвена армија, која је научила болне лекције, много успешније „кувала“ хитлеровске снаге у истим таквим „котловима“). Па, и снаге ДНР су продемонстрирале блистав пример такве тактике, када су разбиле снаге кијевске хунте у Иловајском „котлу“.

Изгледа да су и подређени генерала Виктора Муженка (начелника Генералштаба оружаних снага Украјине) решили да „закувају“ сличан сценарио.

Украјинска војска спрема расецајући удар између Доњецка и Луганска како би раздвојила снаге устаника, где би их једним делом снага затворила у престоницама република, а другим направила „кљешта“ за оружане формације „сепаратиста“ које ће у случају неповољне ситуације појурити ка граници с Русијом. Где су очигледно замислили да спрече њихово повлачење. На то указује и чињеница је једна од њених „оштрица“ усмерена ка Успенки – граничном прелазу на руско-украјинској граници.

Изгледа да управо ту, по логици команде устаника, треба да изађу хунтине снаге, успут заузевши Иловајск и Шахтјорск.

После опкољавања Доњецка и Луганска, може се очекивати офанзива украјинских снага од Мариупоља ка Новоазовску. Повраћај контроле Кијева над стратешки важном обалом Азовског мора је стари нескривани циљ Порошенка и његове клике.

Групација украјинске армије на југоистоку (заједно са одредима Националне гарде и Десног сектора), која је још пре пар месеци процењена на 65 хиљада људи, сада је повећана за 25-30 хиљада људи.

Пре неколико дана Порошенко је сав важан предао својој војсци нове вишецевне ракетне бацаче „Град“. Сигурно не за орање земље за озиме усеве…

Доњецки и лугански штаб, наравно, не откривају бројно стање својих снага. Према обавештајним подацима украјинског Генералштаба, број бајонета код „сепаратиста“ није већи од 40 хиљада људи. Али, у случају опште мобилизације, они могу да удвоструче и утроструче број својих људи. Залиха оружја и муниције, освојених од непријатеља, имају довољно за све.

По оклопној техници (тенковима и оклопним транспортерима) и артиљерији такође прилично заостају за украјинском војском. Мада су многе борбе показале да су Суворовљев завет да се „не ратује бројем, већ умећем“ устаници савладали беспрекорно. Уз то, они већ имају велико ратно искуство и висок морал.

Али, чак и уз двоструку бројчану надмоћ и много значајнију – у војној техници, блицкриг Кијева тешко да ће успети.

После почетног успеха приликом офанзиве на два-три града, украјинска армија ће се неизбежно „заглавити“ у дугим борбама, а затим ће добијати партизанске ударце с леђа. Устаници умеју да „мељу“ окупаторе…

За Порошенка је нови рат још један покушај да оствари заветни циљ – да увуче Русију у украјински братоубилачки рат и припише јој све несреће своје земље.

Али, постоји велика вероватноћа да ће та авантура ставити тачку на политичку судбину чоколадног тајкуна, који је значајно повећао своје приходе на крви својих суграђана“.

(Факти.орг)

KOMENTARI2 коментара

  1. miroslav says:

    Od tog plana nema nista cim ga neki pukovnik objavi:)

  2. vitez says:

    sprem te, se sprem te četnici,silna će borba da bude.....živela Novorusija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u