ОТКРИВЕН ДОКУМЕНТ: Америка је створила ИСИС да би уништили Русију!

ОТКРИВЕН ДОКУМЕНТ: Америка је створила ИСИС да би уништили Русију!

5 септембра 2015

TUNISIA-POLITICS-UNREST-JIHADISTОд самог почетка када се појавила фанатичка исламска група познатија као ИСИС, сматрало се да је она створена искључиво као средство за остваривање политичког циља – свргавање сиријског председника Асада, који је годинама стајао на путу изградње кључног катарског гасовода који би свргнуо Русију са доминантне позиције снабдевача гаса за Европу.

Прича је била толико прозирна да је и Русија одмах закључила да је нова стратегија САД да бомбардују сиријске снаге под изговором да се боре против ИСИС-а.

Међутим, једно је спекулисати, а сасвим друго имати чврст доказ.

Као што није било доказа да је ЦИА финансирала Ал Каиду како би САД постигле своје геополитичке и националне циљеве у протекле две деценије, тако ни данас нема никаквих доказа о томе да је ИСИС нова Ал Каида.

Ипак, то би могло да се промени сада када је тајни документ владе САД доспео у правну фирму од јавног интереса под називом Јудициал Wатцх. У том документу се јасно види да су западне власти намерно ушле у савез са Ал Каидом и другим исламским екстремистичким групама како би обориле сиријског „диктатора“ Башара ел Асада.

Према том документу, Пентагон је схватио да би последица ове стратегија могла бити јачање исламског екстремизма, али да је прилика ипак искоришћена ради „изолације сиријског режима“.

Наравно, поред тога што је сада Блиски исток запосела исламска група која одрубљује главе и снима то према холивудским стандардима, САД сада имају кредибилно оправдање за продавање софистицираног оружја региону, вредног неколико милијарди долара, с циљем „модернизације“ оружја савезника.

Свима је већ навелико јасно да једино амерички војно-индустријски комплекс има користи од избијања ратова широм света, али до сада није било јасно како су САД испланирале шта ће се догађати на Блиском истоку.

Сада захваљујући новом обелодањеном извештају можемо боље схватити каква је била улога Америке у свему томе.

Ново откриће противречи званичној причи западне власти о политици у Сирији и поставља узнемирујућа питања о тајној подршци Запада за насилне екстремисте у иностранству, док се истовремено претња тероризма користи за оправдање масовног праћења и укидања грађанских слобода у на Западу.

Међу документима до којих је дошао Јудициал Wатцх, а који су објављени почетком недеље, налази се и документ Одбрамбене обавештајне агенције (ДИА) САД који је означен као „тајан“ и на ком стоји датум 12. август 2012. године.

ДИА пружа војне информације планерима, политичарима и другима у департману за одбрану САД.

За сада су медији фокусирани на доказ да је Обамина администрација знала за снабдевање сиријских побуњеника из либијског терористичког уточишта. Неки медији су пренели да је америчка обавештајна заједница знала да ће доћи до успона ИСИС-а, иако нико од њих није навео на који начин.

Западни исламисти

Новооткривени документ ДИА-е из 2012. године потврђује да је главна компонента побуњеничких снага имала за циљ да се појави ИСИС, те да је ова група требало да добије подршку западне војске и регионалних савезника.

Уз напомену да Салафисти, Муслиманско братство и Ал Каида у Ираку представљају главне силе које покрећу устанак у Сирији, документ наводи да „Запад, заливске државе и Турска чине опозицију“, док „Русија, Кина и Иран подржавају Асадов режим“.

Документ на седам страна тврди да је Ал Каида у Ираку, претходник Исламске државе у Ираку која је касније постала Исламска држава у Ираку и Сирији, подржавала сиријску опозицију од самог почетка и идеолошки и путем медија.

У извештају ДИА-е се наводи да ће Асадов режим вероватно опстати и да ће остварити контролу над сиријском територијом, али да ће криза постепено ескалирати у „заступнички рат“.

Документ такође препоручује стварање „уточишта под међународном заштитом, слично Бенгазију у Либији“.

Побуњеници против Гадафија у Либији, који су били борци Ал Каиде, били су заштићени у „уточиштима“ које је створио НАТО.

Подржавајуће силе желе ИСИС

Документ Пентагона је такође шокантно предвидео стварање Исламске државе уједињавањем терористичких организација у Ираку и Сирији.

Подржавајуће силе су управо то и желеле, пошто им је циљ био да се у потпуности изолује сиријски режим.

Дакле, тајни документ Пенатагона пружа потврду да је америчка коалиција која се бори против ИСИС-а пре три године подржала настанак екстремистичке „Салафистичке кнежевине“ у региону с циљем сузбијања Асада и блокирања стратешког ширења Ирана.

На почетку документа се наводи да су подржавајуће силе „Запад, заливске државе и Турска“.

Даље се наводи да су аналитичари Пентагона били потпуно свесни ризика ове стратегије, те да су свесно пристали на то. Успостављање „Салафистичке кнежевине“ у источној Сирији је омогућило ИСИС-у да дође до Мосула и Рамадија.

Такав квази-државни ентитет ће омогућити џихадистима да уједине Суните из Ирака и Сирије против својих непријатеља.

Иако је документ ДИА-е из 2012. године прошао кроз Стејт департмент, Централну команду, Департман домовинске безбедности, ЦИА-у и ФБИ, британска влада је просто негирала да је Запад намерно финансирао насилне екстремисте у Сирији.

Британски портпарол канцеларије за спољне послове је рекао да су Ал Каида и ИСИС истакнуте терористичке организације и да се Велика Британија противи свим облицима тероризма, као и да Ал Каида, ИСИС и друге организације представљају директну претњу по националну безбедност Велике Британије.

Он је такође рекао да је Велика Британија део коалиције која се бори против ИСИС-а у Ираку и Сирији, као и да сарађује са међународним партнерима, подржавајући умерене опозиционе групе које се противе тиранији Асада и бруталности екстремиста.

ДИА није ништа прокоментарисала.

Стратешко средство за промену режима

Аналитичар безбедности Шубриџ, који је говорио да Запад подржава исламске терористе у Сирији још откад је рат почео, истакао је да тајни извештај Пентагона сада открива очигледно опречне изјаве:

„Владе САД и Велике Британије су још кад је почела криза у Сирији преко мејнстрим медија промовисале умерене сиријске побуњенике који заслужују подршку Запада. Пошто су нови документи у потпуној супротности са овом тврдњом, значајно је поменути да их западни медији сада сасвим игнорису“.

Према речима Бреда Хофа, бившег америчког маринца који је служио почетком рата у Ираку, новообјављени извештај Пентагона потврђује да су америчке обавештајне службе предвиделе успон Исламске државе у Ираку и Сирији, те да су је искористиле као стратешко средство, уместо да означе ту терористичку групу као непријатеља.

Хоф је додао да документ ДИА-е јасно показује да је успон екстремистичког политичког ентитета у региону послужио САД као „алат за промену режима у Сирији“.

Извештај показује да су спољне силе заправо желеле да се „Салафистичка кнежевина“ успостави у источној Сирији како би се ослабила Асадова власт.

Саучесништво

Критичари америчке стратегије у региону су у неколико наврата постављали питања о улози коалиције савезника у намерном обезбеђивању подршке исламским терористичким групама с циљем дестабилизације Асадовог режима у Сирији.

Конвенционални одговор је да влада САД нема потпуну контролу над финансирањем побуњеничких група, због чега не може да осигура да само „умерене“ побуњеничке групе буду подржаване.

Међутим, новооткривени извештај Пентагона недвосмислено показује да је америчка обавештајна заједница била потпуно свесна ко може покренути устанак у Сирији годинама пре него што је ИСИС покренуо офанзиву на Ирак.

Упркос томе, Пентагон је наставио да подржава исламске побуњенике иако је очекивао да ће то довести до стварања салафистичког утврђења у Сирији и Ираку.

Дакле, не само да је влада САД у августу 2012. године знала за екстремистичку природу сиријских побуњеника, него је то и искористила као предност.

Ени Мехон, бивша обавештајна официрка МИ5, која је деведесетих објавила да МИ6 намерава да финансира Ал Каиду да убије либијског лидера Гадафија, рекла је да овај извештај за њу није никакво изненађење.

Она је навела да је исти шаблон искоришћен у Либији 2011. године, када је интервенција НАТО-а такође била безуспешна и када је такође страдало мноштво недужних цивила.

Завади па владај

Неколико званичника америчке власти је признало да су њихови најближи савезници из коалиције за борбу против ИСИС-а финансирали насилне екстремистичке групе које су касније постале део ИСИС-а.

Тако је нпр. амерички потпредседник Џо Бајден признао прошле године да су Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Катар у Турска проследили неколико стотина милиона долара исламским побуњеницима у Сирију, који су касније оформили ИСИС.

Међутим, он није рекао оно што нови документ сада потврђује, а то је да су читаву стратегију испланирале и организовале САД, Велика Британија, Француска, Израел и друге западне силе.

Ова стратегија је у потпуности у складу са сценариом који је објављен у једном извештају четири године пре документа ДИА-е. У њему се наводи да САД треба да се укључе у конфликт између Сунита и Шиита и да стану на страну Сунита како би се изборили са шиитским силама у муслиманском свету.

Главни циљ јесте био да САД сузбију „моћ и утицај“ Ирана уз одржавање јаких стратешких односа са шиитском владом у Ираку.

Све у свему, извештај је потврдио да су САД користиле стратегију „завади па владај“ како би поделиле муслимане на Блиском истоку.

На крају, документ ДИА-е из 2012. године је потврдио да су западне власти истовремено финансирале бивше чланове Ал Каиде у Ираку у борби против Ал Каиде, али и побуњенике Ал Каиде у Сирији.

У светлу успона ИСИС-а, јављају се нове мере за борбу против екстремизма у које спада масовно праћење, али и цензура програма, при чему муслимани бивају означени као главни непријатељи човечанства.

Међутим, нови извештај показује да главну претњу по човечанство представља погрешна политика коју воде западне власти из геополитичких разлога.

(Вебтрибуне)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Miomir says:

    Ovo sto je gore napisano je poznato svima i svima koji drze do etickih normi je jasno da je najvece zlo danasnjice SAD i zapadni svet uopste. Ocito je da SAD u nameri realizacije svojih ciljeva ce da se udruzi i sa crnim djavolom samo da ostvari svoje namere. Izgleda da im ovog puta to nece uspeti jer im je sada velika prepreka na putu Velika Rusija, Kina i druge zemlje koje su shvatile kakvo zlo se nalazi u SAD pa ce izgleda opeci prste i ne samo prste. Potpuno je jasno kakva je politika SAD u svetu ostale zemlje zapada i ne spominjem jer su one samo instrument Americke politike bez obzira sto najveci teret trpe upravo te zemlje zapada a SAD ubiru plodove te svoje ogavne politike. Valjda ce njima i njihovoj politici uskoro doci kraj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u