ОТКРИВЕН ТАЈНИ ПЛАН ПУТИНА И ЕРДОГАНА: Све у Сирији је само представа, ЕВО ДОКАЗА ЗА ТО!

ОТКРИВЕН ТАЈНИ ПЛАН ПУТИНА И ЕРДОГАНА: Све у Сирији је само представа, ЕВО ДОКАЗА ЗА ТО!

28 фебруара 2020

И док је сиријска војска наставља да ослобађа велика подручја у јужном Идлибу, где је до краја 26. фебруара ослободила већ 50 одсто покрајине, требало би подсетити на теорију која претпоставља да све што се тамо догађа представља споразум између Москве и Анкаре.

Наравно, за то нема директних доказа није немогуће одбацити претпоставку да споразума нема, те да је Ердоганова претња озбиљна. Али без обзира на то, вреди цитирати новинара Ал Џазире.Фајзала Ал-Касама, британско-сиријског ветерана и телевизијску особу са седиштем у Катару. Фајзал Ал-Касам је добро познат у Дамаску. Рођен је у у породици локалних Друза. Има везе с такозваном „сиријском опозицијом“, а 2015. му се у Дамаску у одсутности судило за подршку и везе с терористичким групама у Сирији.

Има ли Ал-Касам некаквих сазнања на којима темељи своју тврдњу или и њега мучи бес зато што је Ердоган, како каже, склопио тајни договор с Москвом, то не знамо.

Најбоље ће бити да просудите сами.

„На северу Сирије, а посебно у граду Идлибу, нема рата. Постоје операције предаје и повлачења, само између Руса и Турака, а све вести о биткама и ратовима смешна су прашина у очи. Оно што се догодило у сукобима у Наирабу било је усмерено на заташкавање предаје других подручја“, каже Фајзал Ал Касим.

Он заправо каже да су борбе у близини Наираба биле димна завеса, све док сиријска војска једноставно заузима територије који су раније договорени у оквиру споразума између Русије и Турске и према којем у Идлибу треба ослабити коалицију Хајат Тахир Ал-Шам, а Турска ће ојачати своју војну присутност у Идлибу. У међувремену Асад завршава ослобађање Алепа, добија контролу над ауто-путем М5 и другим деловима Идлиба.

Према њему, следећи посредни докази могу указивати на то:

– Након неких демарша, Турска је наставила заједничко патролирање с руском војском у североистоку Сирије, што се спроводи на рутински начин.

– Русија је повећала квоте за испоруку турских паприка у Русију, упркос чињеници да је пре тога Русија претила да ће блокирати овај турски увоз.

– Сједињене Државе нису дале Турској системе Патриот, што је објављено у турским медијима позивајући се на анонимне изворе у турској влади. Турска није добила никакву стварну потпору од Сједињених Држава и НАТО пакта.

– Упркос чињеници да сиријска војска није зауставила напад и да је наставила окружује турске осматрачнице, Турска је заправо дала Асаду „кар бланш“ за цео фебруар, рекавши да неће никакве активне акције пре почетка марта.

– Главни ланац нових осматрачница Турска је распоредила северно од ауто-пута М4. Јужни смер опште није био појачан.

– Већина протурских милитаната повучена је у Идлиб и Сармин, док је јужни фронт остао готово го.

– Борбе у близини Наираба претвориле су се у млевење меса, где су милитанти глупо напали сиријске положаје уз тешке губитке, али заробљавајући Наираб заправо нису ништа освојили на оперативном, губећи људе и време.

– Руска и турска војска задржавају све канале комуникације и размењују информације, укључујући и кретање турских колона. Руска војска помаже у снабдевању окружених турских осматрачница у позадини на Асадовом делу територије.

– И Москва и Анкара више пута су истицали да не траже међусобни насилни сукоб и да ће радије тражити решавање спорова дипломатским путем.

Зашто би Фајзал Ал-Касим могао бити у праву и да све ово може бити део представе?

Јер такав сценарио омогућава Турској да изгледа као бранитељ Идлиба, који се чврсто противи плановима Асада и Путина. Барем наизглед. И Асаду и Путину ово одговара јер ће узети још један део ослобођене покрајине.

По овој логици, битке код Наираба омогућавају Ердогану да спаси лице пре него што “у интересу мира и безбедности” склопи нови споразум са Русијом са новом демаркационом линијом о којој се службено разговарало на преговорима у Москви 17. и 18. фебруара.Службено су је Турци одбили. Али то је службено.

А ако претпоставимо да споразум већ постоји и да ће цео овај споразум једноставно бити одобрен 5. марта, Асад ће ослободити још један дио Идлиба, а милитанти Ал-Нусра Фронта ће делом бити уништени у биткама са сиријском војском у јужном Идлибу и у фронталним нападима на фронту у близини Наираба.

Сва претходна искуства споразума између Русије и Турске, када је Анкара гласно беснела на Асада, али га де факто није спречила да очисти енклаве и добије у битки за Алеп, сведоче у корист ове верзије.

Против ове верзије може играти фактор да и Турци сами губе војнике, а даљњи уступци Русији могу пољуљати Ердоганову позицију у Идлибу, због чега он покушава да се спасе.

(Logicno.com)

KOMENTARI9 коментара

 1. milorad2 says:

  da u toku je podela idliba a turski "gubitci" su upravo to , NAVODNI gubitci.Al-nusra kao britansko -američka korporacija za ubijanje će biti likvidirana i idlib će biti pacifikovan,posle toga mgu da se prebace snage sirijske i turske armije na jug i istok.Pravi problem je izrael ,kurdi i američke trupe.U pitanju je rat koji je u pokretu sada, i sve što se dešava ima logiku borbenih operacija. Turske NE SME da dovoli slom sirije inače su oni sledeći na tacni i time bi proces razaranja b.istoka ušao u svoju završnu fazu,jer ako neko ne zna, i turska se nalazi na B.ISTOKU.Ako sirija i turska kao sekularne države padnu onda je i egipat gotov i ništa više ne stoji na putu stvaranja PANISLAMSKOG kalifata pod vlašću saudijskog kralja koji će biti proglašen kalifom nad kalifima.TO je i bio plan od početka. Nije mi jasan izrael u toj priči ali koliko amerikanci moraju da slušaju njih toliko, i još više izrael mora da sluša amerikance,a sadudijski dvor je naručilac ovog kalifata i platio je, sad to mora da se odradi:)Možda su jevreji dobili garancije od njih za širenenj i opstanak izraela ali mislim da saudijskom dvoru ništa ne može da se veruje i da su jevreji u teškoj zabludi kada saradjuju sa saudijscima.Šiiti su umereno i miroljubivo vidjenje islama kao religije a suniti su vrlo ratoborni i smatraju da se islam treba širiti i mačem to je i u njihovoj doktrini JASNO i OTVORENO rečeno.Turci su suniti, pa vi vidite šta bi se desilo ne samo sa b.istokom nego i sa celom jugoistočnom evropom ako turska prestane da bude sekularna država i padne pod uticaj militantnog islama a to je upravo bio cilj pokušanog državnog udara i ubistva edrogana, srušiti sekularnu frakciju u turskoj armiji i eliti.Ništa nije slučajno ovde što se dešava i jedini razlog što kalift već nije na mapi je što su izvodjači radova zinuli više nego što mogu da progutaju, inače sve su oni lepo isplanirali:)a to uključuje i rasturaje jugoslavije i ostalih balkanskih državica.

 2. opet ja says:

  Hmm ne znam baš. Saraqib je sa okolnim selima pao u ruke terorista koji sada kontrolišu ukrštanje autoputeva M4 i M5, a koji spajaju, M5 Alep i Damask, a M4 Alep i Latakiju. Pri tom ima informacija da je SAA ubila možda i 50 turksih vojnika, a kao odgovor Turci ubili 300 sirijskih vojnika, uništili Pantsir, Buk, 23 tenka, 5 helikoptera i 23 drugih vozila i artiljerije??!!

 3. Slobodanka says:

  Ove tvrdnje su NEISTINITE. Sve i jedna tačka njegove optužnice su glupe i zlonamerne. Kako neki muškarac može toliko da se ne razume u ratovanje? To je zapravo najstrašnije! 1) Turska je nastavila zajedničke vojne patrole sa Rusijom na severoistoku Sirije u interesu bezbednosti svojih snaga koje tamo (kurdsko okruženje) sigurno nisu popularne. 2) Za ovo kratko vreme dovoljno je da je Rusija napomenula kako ona ume da uvede sankcije. To sa ciljem da Turska počne da sabira šta bi sve mogla da izgubi npr. ruske turiste, vredne gradjevinske radove u Rusiji, itd. itd. 3) Nedostajali su Patrioti i 2013 za bazu u susednoj oblasti Adana (susedna u odnosu na Hataj koji se graniči sa Idlibom), pa je tada 2 komada Patriota tada obezbedila Nemačka. Nije se upitao zašto Turska nema Patriote za svoje potrebe, a ovamo je druga po snazi članica NATO_a i nalazi se na strateški veoma važnom prostoru. Repriza sličnog dogadjaja kao 2013 sa Nemačkom je moguća, zna Erdogan o čemu uporno pregovara sa SAD i NATO. 4) Nije Erdogan dao zeleno svetlo Siriji i Asadu, nego baš Turskoj treba vreme minimum do kraja februara da obezbedi Patriote jer u suprotnom turski vojnici koje je prebacila u Idlib postaće veoma jeftini glineni golubovi. 5) Ovaj je lud, on očekuje i smatra normalnim da Rusija i Sirija izmedju sebe obavezno zarate, ako nemaju isto mišljenje o nekom problemu. A to bi moglo da se pretvori u rat Rusija-NATO na teritoriji Sirije. E njegovoj Siriji nakon 9 godina rata samo još to nedostaje. 5) Nije tačno ni ovo "Glavni lanac novih osmatračnica Turska je rasporedila severno od auto-puta M4 ( poprečni put Latakija - Saraqib) . Južni smer opšte nije bio pojačan." U severnom delu Idliba uglavnom blizu puta M5 koji je važniji od M4 Turska je obezbedila 8 novih punktova-baza, zatim u srednjem delu kod Saraqiba 3 nova punkta-baze, a u južnom delu obezbedila je još 5 novih punktova. i još nekoliko punktova, ukupno novih 23. Više od ovoga nije mogla ni da stigne da vaspostavi za ovo prilično kratko vreme. 6) Južni front nije bio toliko go. Slično je bilo napredovanje na južnom frontu kao na istočnom frontu duž puta M5. Kad nema većih gradova i nema turskih punktova (onih starih a zatim ni novih) onda snage SAA značajno brže napreduju. Na južnom frontu postoji prednost da je on više pripremljen za preuzimanje jer izbombardovan je prvi put još kod preuzimanja Kan Šejkuna, a zatim ponovo kod preuzimanja grada Marat al Numan. Ali on sada namerno nije prvi radjen-preuziman jer je bilo važnije preuzimanje istočnog dela uz put M5.

 4. Slobodanka says:

  Nejrab je zapravo veoma blizu M4 puta (Latakija-Saraqib), a istovremeno prilično je blizu puta M5. Ne navijam za neprijatelje, ali ispravno su odabrali taj cilj kao protivnici.

 5. Slobodanka says:

  Erdogan je ipak nešto uspeo. Igrajući na kartu izbeglice značajno će usporiti ofanzivu snaga SAA za oslobadjanje Idliba. Turska u prvoj fazi podržavajući teroriste najpre proizvede izbeglice i onda ih velikodušno prima na svojoj teritoriji. Što je više miliona izbeglica to Turska ima veći kapital za ucenjivanje Evrope. A u drugoj fazi evo upravo sada svojim mešanjem podsticala je snage SAA da žure uz maksimalne napore i naravno da će to doprineti još većem egzodusu. Po čemu vojne snage Turske svojom pojavom na terenu ne stvaraju Izbeglice??? Još i kad njih Turke vide kako dolaze u Idlib pa bežaće i onaj ko je mislio da neće. Zatim Erdogan uvek govori o sirijskim izbeglicama, a medju izbeglicama koje dolae iz Turske su i Iračani, Iranci, Pakistanci i ostali. Osmanska Turska nije uspela da osvoji Evropu u srednjem veku, ali sadašnja neoosmanska Turska sada bi mogla da uspe jer koriste i te druge narode. Izbeglice su postale sredstvo specijalnog rata za neoosmansko osvajanje Evrope. Možda NATO jeste mrtvog mozga, ali i današnja EU je praznog mozga. Današanja EU i evropski deo NATO-a (više od 20 članica), to je neverovatno glup i debilan par, kao Olio-Stanlio u najslabijoj epizodi tog crtanog filma.

 6. Slobodanka says:

  U južnom delu Idliba izmedju gradova Ariha i Al Barah ima 5 novih turskih baza. u tom južnom delu je i grad Bullion u kom su bombardovane turske snage i poginulo je više od 30 turskih vojnika. Oni su se tu pritajili uz teroriste, a da nisu obavestili rusku stranu da se smeštaju u blizini tog grada. Treba li očigledniji dokaz kako Turci ne saradjuju sa ruskim snagama u Siriji? Zašto su tako uradili? Možda su baš priželjkivali da njihovi vojnici poginu, žrtvovali su ih svesno da bi mogli na osnovu toga da napadaju Siriju, zatim da alarmiraju, NATO i SB UN. I još da se na osnovu tog krvavog scenarija Turska ekspresno reše dela izbeglica tako što će ih odmah poslati u Evropu. A Stanlio i Olio (Evropski deo NATO-a i EU, Merkelova je baš guzata kao Olio) samo neka se šetaju i pričaju o svojim vrednostima. Debilana.

 7. Miraš says:

  Erdogan nastoji da DOBRO zaradi za svoju neoosmansku imperiju koristeći mržnju Europe prema Rusiji. Zatim U eventualnom sukobu Rusija-NATO koji upravo nastoji da izazove, verovatno računa da najbolje bi on prošao. Jer na B.I. ako se potuku Rusija i SAD-NATO, u tom sukobu Rusija i SAD će i iskrvariti, a preživeće samo on Erdogan i njemu će ostati veći deo Bliskog Istoka. Pride ostaće Turskoj i Eu-rupa koju samo puni sa izbeglicama. 500 miliona Evropljana su lak plen za 80 miliona Turaka, zato što je Eu-ropa BEZ MOZGA.

 8. M says:

  Dogovor Rusije i Turske?!?To zapravo znači da bi netko trebao odustati od svojih interesa!A to će ići teško jer oboje imaju važne interese tu,često i oprečne!Zato je taj dogovor malo vjerovatan!A sukob vrlo vjerovatan!Ako ne danas,a ono sutra!A možda i danas(figurativno rečeno)!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u