ОТКРИВЕНА НЕВЕРОВАТНА ЧИЊЕНИЦА: Французи одбили информације од Асада у вези терориста!

ОТКРИВЕНА НЕВЕРОВАТНА ЧИЊЕНИЦА: Французи одбили информације од Асада у вези терориста!

24 новембра 2015

Bashar Al Assad 435Бивши француски обавештајац открива да је актуелни премијер Мануел Валс одбио примити попис терориста у Сирији којег је француским тајним службама понудила влада у Дамаску.

Након масакра у Паризу је портал Антидипломатико објавио изјаву бившег функционера „Опште управе за спољну сигурност“ (Direction générale de la sécurité extérieure) из 2013. године у којој, осим што критикује француску спољну политику у вези Сирије, која се потпуно подредила Вашингтону, упозорава да ће то имати озбиљне последице по сигурност Француске.

Не само то, него бивши функционер ДГСЕ открива да је захваљујући сарадњи обавештајних служби Дамаска и Париза 2008. године спречен масакр који би проузроковао хиљаде мртвих у подземној жељезници у Паризу.

Коментиришући те натписе је у интервјуу за француски магазин  Valeurs Actuelles, објављеном прошлог четвртка, бивши управник „Опште управе за унутрашњу сигурност“ (Direction générale de la sécurité extérieure), Бернард Скуарцини, изјављује „како је пре две године Француска могла добити попис свих Француза који су се борили у редовима терористичких група у Сирији“.

Наиме, сиријске обавештајне службе су предложиле тадашњем управнику ДГСИ дати попис Француза који су се у Сирији придружили терористима, али само под условом да наставе сарадњу с њима. Но, Француска је попис одбила из „идеолошких разлога.“

„Тадашњи шеф Министарства унутрашњих послова и актуелни премијер, Мануел Валс, одбио је примити попис под изговором да не жели делити информације са сиријским властима“, додаје Скуарцини.

„То је срамота, јер је предлог био добар и могли смо почети обнављати наше везе и, пре свега, пронаћи, идентификовати и контролисати све оне Французе који путују од Француске до Сирије и назад. Сад видимо резултат. Нико ништа не зна о њима“, рекао је са жаљењем бивши директор француске „Опште управе за унутрашњу сигурност“.

Ово одбијање је постало важно након трагичних догађаја од прошлог петка у Паризу и француска влада сада покушава на све начине спречити такве нападе, а тада је пропустила прилику да добије попис терориста.

„Француска се сама лишила пописа терориста који су могли имати значајну улогу у крвавим догађајима у Паризу прошлог петка“, рекао је директор часописа  Valeurs Actuelles Ив Кердрел, који је ово одбијање сарадње с Дамаском описао као „државни скандал“ и актуелни премијер би Французима требао објаснити „ову страшну грешку“.

Дакле, сада се испоставило да је Башар Ал-Асад Француску 2008. био тај који је спасио од крвопролића, што се ретко спомиње и Бернард Скуарцини као врхунски професионалац само може жалити за мањком сарадње и пропуштеном приликом да се сазна све о француским држављанима који су протеклих година практично путовали на релацији Француска-Сирија и назад.

Међутим, одбијање тадашњег министра унутрашњих послова и актуелног француског премијера Мануела Валса да прими попис из Дамаска је лако објаснити.

Наиме, све су терористичке групе пре две године у Сирији за Париз биле „револуционари“ и „борци за демократију“, што је била мантра ВАшингтона и свих његових савезника. То је тако из једноставног разлога што су се западне службе деценијама навикле ослањати на такве људе у иностранству, некако верујући да се појединци и различите групе склоне тероризму ипак могу контролисати.
Међутим, као што каже руски аналитичар Евгениј Крутиков, људи су такви да се воле отимати контроли и све се на крају претворило и у јасно структурисан канибалистички вредносни систем у њиховој глави којим нико не управља. У ствари, овде на примарном нивоу није јасно ко кога контролише и ко води игру и мења правила. А што ако се цели систем, који је стваран деценијама, успоставило као механизам вишеструке међусобне преваре и самозаваравања? Зар није тако годинама било у Пакистану, где је ЦИА мислила да контролише власти, посебно тајне службе у Исламабаду, да би се касније испоставило да су Пакистанци одувек водили двоструку и троструку игру, гледајући да извуку највећу корист за себе, сарађујући по потреби и с талибанима или другим екстремистичким групама, а с друге стране глумећи како испуњавају све уговорене обавезе из споразума с Вашингтоном.

За Мануела Валса су тада те групе биле корисне за реализацију дугорочних планова и свргавање сиријске владе, а веројатно је и он мислио да се међународни тероризам може контролисати и елиминисати изнутра. Проблем овде је да ова стратегија подразумева кокетирање с „клијентима“ и с њима се улази у такав замршени однос који је на свим нивоима несигуран. То је врло софистициран систем пун организација које се не познају међусобно, а свака следећа је још тајновитија од претходне. Постоји неколико паралелних ланаца преноса информација. У том свету делују двоструки и троструки агенти, без стида или савести, па чак и без јасне биографије. Свет обавештајне заједнице се одавно претворио у паралелни свемир, тако да све ове игре „инфилтрираних“ агената који би требали упозорити на предстојеће терористичке нападе није ништа више него бајка прикладна за ране тридесете. Обични „лајтмотив“ за холивудске сценаристе.

Бернард Скуарцини је био на највишем положају у „Управи за унутрашњу сигурност“ с којег се управљао унутрашњом сигурношћу Француске. Иако му је већ тада све било јасно, требало је погинути преко стотину људи да се испостави да је ипак био у праву.

(приредио Интермагазин, altermainstreaminfo.com.hr)

KOMENTARI2 коментара

  1. mija says:

    "U stvari, ovde na primarnom nivou nije jasno ko koga kontroliše i ko vodi igru i menja pravila." Nama to nije jasno ni na sekundarnom ni tercijalnom nivou, ali prema odnosu snaga i zbivanja na terenu reklo bi se da su ameri glavni, a da nedužni ljudi ginu. Teroristi su negde izmedju.

  2. ljubisav says:

    Najasnije je da nemogu da svare Ruse nikako,a to im se vec obija o glavu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u