Отворен обновљени Музеј Јована Цвијића

Отворен обновљени Музеј Јована Цвијића

23 марта 2017

kul-staro-zdanje-dobilo_620x0

ОБНОВЉЕНО здање Музеја Јована Цвијића у недељу је свечано отворено, а у његову реконструкцију је, према речима директорке Музеја Града Београда Татјане Корићанац, Скупштина града уложила 26,5 милиона динара.

Како је истакла, ово је једна од ретких кућа које имају сачувано зидно сликарство, некада је имала седам осликаних просторија, док су данас рестаурацијом сачуване три.

– Два милиона уложено је у рестаурацију и конзервацију зидног сликарства, а сам Музеј је споменик културе од великог значаја за Србију.

Градоначелник Београда Синиша Мали је најавио да ће грађани у наредном периоду имати могућност да на сајту града гласају за назив галерије, која је отворена у склопу адаптиране зграде.

– Град је обезбедио новац како би се сачувало и јавности представило 1.500 предмета од изузетног значаја, и ми ћемо наставити да се бавимо реконструкцијом свих објеката Музеја Града. Очекују нас два велика пројекта током наредне године – изградња Градске галерије на Косанчићевом венцу, и зграде Музеја Града Београда.

Музеј Јована Цвијића је отворен 1968. године, а у новом здању урађене су комплетно нове инсталације, даљинско грејање, фасада, изграђен је помоћни објекат у дворишту, као и галерија у подруму зграде.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u