Отворен обновљени Музеј Јована Цвијића

Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića

23 marta 2017

kul-staro-zdanje-dobilo_620x0

OBNOVLJENO zdanje Muzeja Jovana Cvijića u nedelju je svečano otvoreno, a u njegovu rekonstrukciju je, prema rečima direktorke Muzeja Grada Beograda Tatjane Korićanac, Skupština grada uložila 26,5 miliona dinara.

Kako je istakla, ovo je jedna od retkih kuća koje imaju sačuvano zidno slikarstvo, nekada je imala sedam oslikanih prostorija, dok su danas restauracijom sačuvane tri.

– Dva miliona uloženo je u restauraciju i konzervaciju zidnog slikarstva, a sam Muzej je spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je najavio da će građani u narednom periodu imati mogućnost da na sajtu grada glasaju za naziv galerije, koja je otvorena u sklopu adaptirane zgrade.

– Grad je obezbedio novac kako bi se sačuvalo i javnosti predstavilo 1.500 predmeta od izuzetnog značaja, i mi ćemo nastaviti da se bavimo rekonstrukcijom svih objekata Muzeja Grada. Očekuju nas dva velika projekta tokom naredne godine – izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu, i zgrade Muzeja Grada Beograda.

Muzej Jovana Cvijića je otvoren 1968. godine, a u novom zdanju urađene su kompletno nove instalacije, daljinsko grejanje, fasada, izgrađen je pomoćni objekat u dvorištu, kao i galerija u podrumu zgrade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *