ОВА ДРЖАВА ЋЕ САХРАНИТИ НАТО! Амерички обавештајац уверен да је Алијанса пред пуцањем, а све је почело због ЈЕДНОГ БРОДА!

ОВА ДРЖАВА ЋЕ САХРАНИТИ НАТО! Амерички обавештајац уверен да је Алијанса пред пуцањем, а све је почело због ЈЕДНОГ БРОДА!

18 јула 2020

Kада се две земље, које би требало да буду војни савезници, уплету у (оружани) сукоб, знате да ће бити невоље, међутим, то би овог пута, за НАТО могло бити погубно, сматра бивши обавештајни официр америчког морнаричког корпуса Скот Ритер.

Наиме, како пише овај маринац, све је почело 7. јуна ове године када је теретни брод „Циркин“, који је пловио под заставом Танзаније, тихо напустио турску луку и кренуо ка либијској луци Мисрати.Не зна се поуздано шта је садржало 5.800 тона терета, али се може рећи да то сигурно нису били теписи. Поготово што су „Циркина“ пратила 3 турска ратна брода. Претпоставља се да је носио оружје и војну опрему за либијску војску која је под командом међународно признате Владе националног јединства.

Подсетимо, тренутно се Влада националног јединства (ГНА), која ужива подршку НАТО, бори против снага генерала Халифе Хафтара које контролишу велике делове источне и јужне Либије.

Међутим, три дана касније, када је грчки хеликоптер пришао броду и затражио дозвољу за слетање како би извршио инспекцију, посада је то одбила.

Хеликоптер, који надгледа активности на Медитерану у оквиру операције Ирини, под покровитељством Европског савета, потом се удаљио и надзирао „Циркина“ из даљине. „Циркин“ је искључио транспондер.

Зато је о свему обавештена француска фрегата „Kурбе“, која у тим водама плови у оквиру морнаричких безбедносних операција НАТО.

Kако су навели, турски бродови су циљали француски војни брод на Медитерану, што Анкара пориче.

„Циркин“ је на крају стигао у Мисрату са својим товаром.

Француска је осудила потезе Анкаре и поднела званичну пријаву НАТО-у, а Турска је заузврат тражила извињење. Француска је потом суспендовала своју улогу у операцији Морски чувар, оптуживши Турску да је прекршила ембарго на оружје за Либију.

Међутим, како пише Ритер, ту инцидент постаје „мутан“ јер се чини да је француска страна сама одлучила да приступи „Циркину“, без овлашћења НАТО-а. ЕУ је позвала НАТО да овласти све бродове који плове у оквиру мисије „Морски чувар“ како би пружили директну подршку операцији Ирини која се стара да се спроводи ембарго на оружје за Либију. Ипак, таква ауторизација подразумева једногласну одлуку, односно дозволу, свих чланица НАТО што није могуће јер је Турска на све то ставила вето.

KOMENTARI2 коментара

  1. padre says:

    Dva lopova se svađaju, koji od njih je pošteniji i čije je ono, što su ukrali!

  2. milorad2 says:

    hehe ali prva tura plaćenika im je potopljena oko 5000 džihadista je na dnu sredozemlja u brodu koji je potopljen od nepoznatih napadača:)Zato od tada turci prave konvoje sa ratnim brodovima ali to ej takodje gotova priča , jer egipt se ozbiljno uznemirio u vezi turskih neo-otomanskih namera.Ko zna kakve su bajke turci slušali od strane amerikanaca ali amerika vje napustial neo-otomanski plan i ovo što turci rade je njihova privatna operacija,zato će da dodje do rata jer ni grcima nije baš milo da vide neo-otomansku imperiju pošto to podrazumeva da turci stavljaju zahtev na SVE VILAJETE koje su nekada posedovali sultani:)Ovo je put u propast turske i tačno će se ostvariti proročanstvo da oni neće biti veći od zrna graška u činiji malih država.Mislim da će turska najdalje na istok da bude do ankare a možda neće vipe ni imati zajedničku granicu sa sirijom.Brate da sam na edroganovom mestu ja bih ćutao i UKOPAVAO se a ne bi izazivao sukob koji ne mogu da dobijem.Na kraju će turci za ŽSVE da budu krivi pazite šta vam kažem:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u