ОВАКО ЋЕ ПУТИН да повећа БДП

OVAKO ĆE PUTIN da poveća BDP

15 januara 2017
Russian President Vladimir Putin looks on during his visit to a financial crime monitoring centre in Moscow

Ruski ministar finansija Anton Siluanov je izjavio da će vlada u Moskvi ove godine razmotriti pitanje podizanja starosne granice za penzionisanje.

To bi, kako kaže, pomoglo podsticanju privrednog rasta Rusije, javlja Rojters.

Novi penzioni sistem će, kako je rekao, omogućiti ruskoj vladi da izdvoji dodatna budžetska sredstva za zdravstvenu zaštitu, prenela je ruska agencija Tass.

– Ukoliko usvojimo strategiju unapređenja penzionog sistema, ta strategija će nam omogućiti budžetski manevar i usmeravanje više sredstava ka zdravstvenoj zaštiti. Važnije je da penzioneri dobiju kvalitetnije zdravstvene usluge nego malo povećanje penzija –  rekao je Siluanov na ekonomskom forumu Gajdar u Moskvi.

Novi penzioni sistem će, kako je dodao, pomoći i da se dodatna sredstva usmere u obrazovni sistem, prenosi Tass, dodajući da su predlagači penzionih reformi centralna banka Rusije i Ministarstvo finansija.

Siluanov je rekao i da bi jačanje nacionalne valute rublje bilo loše za ruske izvoznike.

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Rusi odlaze u redovnu starosnu penziju sa navršenih 60 godina.

  • Željko says:

   Kako bi balkanski krvnik rekao : " Malo morgen !"

 2. PAPAK FRANJO says:

  PRVO, RUBLJA JE VEĆ OJAČALA NEDAVNO 30-40%. DRUGO, JA SAM UVEK NA STRANI RUSIJE, ALI OVO ZA PODIZANJE DOBNE GRANICE ZA PENZIONISANJE SU IZGOVORI, KAO POVEĆAĆE SE BDP I ZDRAVSTVENI STANDARD,BLA-BLA,NEKA MRKVA MORA DA SE PODMETNE, A ISTINA JE DA SE ZBOG POVEĆANJA STARIJEG STANOVNIŠTVA SLEDI EUropska POLITIKA I TO JE CELA PRIČA. SREĆNA OKOLNOST JE TO ŠTO ĆE U RUSIJI LJUDI ZAISTA I MOĆI DA OSTVARE TE KASNIJE PENZIJE JER SE TAMO RADI, SVI SU ZAPOSLENI, DOK U EUrobiji OD TOG NEMA NIŠTA, ONI DONOSE ZAKONE ČIJI SE TERETI PREBACUJU NA STANOVNIŠTVO A DRŽAVA SVOJ DEO TERETA (DA OSIGURA PRAVO NA RAD ZA STARIJU POPULACIJU I MNOŠTVO NEZAPOSLENIH) NE MOŽE DA IZVRŠI.

 3. Dondon says:

  S'obzirom da je povecan zivotni vek Rusa logicno je i povecati starosnu granicu. Ooet ukoliko je 60 godina za muskarce nije strasno podici za 2-3 godine. Ne razumem se da li ce to imati pozitivnog efekta na bdp, ali verujem da hoce. Opet Rusija je zemlja koja proizvodi i privreda joj radi, a kod nas rintamo i slusamo lazi, a sve ugaseno, rasprodato ili je u procesu razjebavanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *