Ове 3 намирнице сви треба да једу сваког дана: 17 нутрициониста потврдило!

Ove 3 namirnice svi treba da jedu svakog dana: 17 nutricionista potvrdilo!

16 marta 2017

586883_plate-932997-1920_f

Stručnjaci su u retko čemu složni, ali ovoga puta je njih dosta na jedno pitanje dalo isti odgovor. Ako želite da sačuvate svoje zdravlje, onda sigurno već dobro znate da je ono što jedete jako važno.

Ali, u okeanu informacija, često smo zbunjeni – dok neki stručnjaci neke namirnice proglašavaju riznicom zdravlja, drugi iste nazivaju otrovom.

Zato je čak 17 nutricionista za Byrdie sastavilo svoje liste s najzdravijim namirnicama, a evo koje su se najčešće našle (i to na vrhu) njihovih popisa.

1. Borovnice

– One sadrže 15 fitonutrijenata i svaki od njih je moćan antioksidans koji štiti svaki sistem u vašem telu. Antioksidansi štite naše ćelije, tkiva i mišiće i jako su važni za kardiovaskularno zdravlje i zdravlje mozga – objašnjava nutricionistkinja Mišel Bab.

Nutricionistkinja Dejna Džejms dodaje da borovnice takođe sadrže vlakna koja su važna za probavu i da su pune vitamina i minerala, uključujući gvožđe, magnezijum, cink, kalcijum, kalijum i vitamine  A, C i K. Zahvaljujući ovom sastavu, one vam pomažu da sačuvate zdrave kosti i pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

2. Tamnozeleno lisnato povrće

Ova grupa povrća, u kojoj su spanać i kelj niskokalorični i obiluju hranjivim sastojcima poput vitamina A, C i K, folata, luteina, gvoža, kalijuma, magnezijuma i vlakana.

– Kelj sadrži veliku količinu antioksidanasa, koji sprečavaju mnoge bolesti, a i smanjuje holesterol, pomaže održavanju zdravlja jetre i probavnog sistema, pa je odličan za detoksikaciju – kaže nutricionista dr Skot Šriber.

3. Avokado

Nutricionista Deril Džifre kaže kako je avokado bogat vitaminima K, C, B5 i B6, i da sadrži ključne minerale. Uz to je bogat vlaknima, pa održava zdravu probavu, dok masti koje sadrži avokado štite membrane ćelija.

– Kad su vaše ćelije zaštićene od slobodnih radikala, one bolje rade, a to znači lepšu kožu, brži mozak i više energije. Avokado sadrži više od 42 miligrama magnezijuma, minerala koji većini ljudi nedostaje. – kako kaže nutricionistkinja Kerolin Din.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *