ОВО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ о којој нико не говори, a вас ће ШОКИРАТИ!

OVO JE PRAVA ISTINA O EVROPSKOJ UNIJI o kojoj niko ne govori, a vas će ŠOKIRATI!

24 novembra 2016

europa-crisis 46

Želite li da živite u zemlji u kojoj parlament ne donosi zakone, a predsednika ne bira narod? Želite li da Republika Srbija pristupi federalnoj diktatorskoj superdržavi i finansira Englesku?

Pogledajte kratak pregled neverovatnih činjenica o Evropskoj uniji od kojih mnoge sigurno nećete nikada čuti na glavnim srpskim televizijama ni pročitati u srpskim novinama.

Gotovo su svi tzv. Očevi Evrope, od kraja Prvog svetskog rata na ovamo, zastupali ideju o Evropi kao o saveznoj državi (nasuprot De Golovoj ideji o Evropi kao zajednici suverenih država), ali se plan federalizacije sprovodio polako, korak po korak: od jedinstvenog tržišta za ugalj i čelik, ekonomske zajednice i unije pa do potpune federalizacije Evrope (uspostavljene Lisabonskim ugovorom kako se naziva Ustav Evrope). Danas je EU u punom smislu savezna država.

Zakoni EU su iznad zakona država članica. I vrlo su opsežni: ustav EU ima 170. 000 stranica. Svi dosad izdani Službeni listovi EU, u kojima Unija štampa svoje brojne propise, teški su poput jednog nosoroga.

Evropska komisija (birokratska vlada EU u kojoj papire piše preko 30. 000 eurokrata) može pokrenuti tužbu pred Evropskim sudom protiv zemlje članice za koju smatra da je prekršila neku odredbu evropskog prava. Kazne za neposlušne države članice su astronomske.

Evropska je komisija sasvim nadnacionalna i svim evropskim komesarima izričito je zabranjeno da slušaju bilo kakve savete iz zemalja iz kojih potiču. Oni moraju da rade isključivo u interesu Unije, a ne u interesu zemlje članice. Samo Komisija ima pravo predlaganja zakona i nadzire, usmerava i ima vlast nad čitavim zakonodavnim procesom. Podsećamo, uvek kada izvršnu vlast prestane kontrolisati volja naroda – demokratija se pretvara u diktaturu!

Prema tome, EU nije parlamentarna demokratija, nego federalna diktatura.

Prvi predsednik Evropske komisije bio je potporučnik u nemačkoj vojsci za vreme Drugog svetskog rata, član Nacionalsocijalističkog Javnog Dobra (NSV) , nemačke “dobrotvorne ustanove” organizovane po uzoru na Nacističku stranku, a koja je preuzela i mnoge državne poslove, kao i član Nacionalsocijalističke komore pravnika i sudija. Zvao se Valter Holštajn.

Predsednika Evropskog veća ne biraju narodi Evrope, to nije izborna funkcija kao u demokratskim državama. Predsednika Evropskog veća postavlja – Evropsko veće!

Srbija će, uđe li kojom nesrećom u EU, finansirati Ujedinjeno Kraljevstvo s više miliona evra godišnje, na način da će biti u obavezi da u godišnji budžet EU uplaćuje deo razlike zbog smanjenog prinosa Ujedinjenog Kraljevstva. Na primer, mala Slovenija plaća 14 miliona evra, a siromašna Rumunija čak preko 50 miliona evra za Veliku Britaniju! Taj izdatak koji EU otima od svih država članica naziva se UK – korekcija. Jeste li ikad čuli za to?

Uvešće PDV i na ono na za šta ga još ne plaćamo, jer se Evropska unija dobrim delom finansira od PDV – a zemalja članica pa ultimativno zahteva najmanje 5% PDV – a (pri čemu nema ništa protiv ako on bude još veći).

Dakle, Unija će uvesti porez na hleb i mleko, znači osnovne namirnice koje koristimo svakodnevno, a smanjiti na hranu za bebe. Znači, smanjenje poreza na hranu koju koristimo samo prvih par meseci svog života, a povećanje poreza na namernice koje koristimo ceo život!

Zanimljiva je i činjenica da obrnuto ne važi: Evropska unija, naime, samo od novih zemalja koje joj pristupaju zahteva najmanje tih 5% PDV – a, ali to nije obveza starih sedam članica – one taj PDV ne trebaja da uvedu, ako ne žele. Zgodno, zar ne?

Uđemo li u Uniju, zahvaljujući evropskom oporezivanju neminovno će doći i do drugih poskupljenja. Tako će plin obavezno poskupeti 30 – 100% (najverovatnije ipak, kao i struja i cigarete, samo do 50%), kafa 5 – 23% pa lož ulje i drvo za ogrev 15%. Srpskim građanima, ako se odluče da žive u Uniji, poskupljenja ne ginu. I to neće biti hir vladajuće stranke (ma koja bila na vlasti), nego je naprosto reč o usklađivanju s evropskim propisima koje se mora sprovesti, jer se Srbija na to obvezala.

Stimulacije u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU temelje se na dva osnovna principa: 1. Starije zemlje članice dobijaju više; 2. Bogatije zemlje članice dobijaju više. U početku nova država članica prima samo mali deo para a do punog iznosa može se dokopati tek kroz 7 – 10 godina. Otprilike, u vreme kada postepenim povećanjem stimulacija nova zemlja članica dogura do punog iznosa, ističe vreme počeka na pravo stranog kupovanja poljoprivrednog zemljišta i tada stižu multinacionalne korporacije sa svojim kapitalom koji se meri u milijardama evra i kupuju sve.

Stranci će moći kupovati nekretnine pod istim uslovima kao i građani Republike Srbije (mada građani Srbije to isto pravo nemaju i neće imati u nekim zemljama EU), a kad se dosele ovamo, imaće pravo i glasa na našim izborima, i ući u sistem vlasti.

Srpski radnici, moći će da se zapošljavaju u zemljama EU pod istim privremenim ograničenjima pod kojima su to pravo imali građani Poljske, Češke, Slovenije i drugih zemalja nakon protekla dva proširenja. Ali, građani EU od prvog dana srpskog članstva imaće potpuno ista prava pri zapošljavanju u Srbiji kao i Srbi. Drugim rečima, njima odmah sve, a mi ćemo se kod njih moći zaposliti tek za nekih sedam godina! Dakle, ni tu nema pravde.

Svi čelni i uticajni ljudi u EU (Hose Manuel Baroso, Herman van Rompej, Angela Merkel itd.) redovni su posetioci sastanaka Grupe Bilderberg, na čiju su inicijativu na sadašnje položaje i postavljeni.

U telima Unije uobičajeno je zemlju iz koje dolazite nazivati ne njenim imenom, već ”zemljom koju najbolje poznajem”.

Ukupni godišnji trošak EU iznosi vrtoglavih 1. 147. 885. 101. 616 eura, a samo za flotu luksuznih službenih automobila članova Evropskog parlamenta izdvaja se 5, 25 miliona evra. Kako iko može očekivati da će nešto dobiti od tako skupe savezne države? Upravo suprotno: pristupanje Uniji Srbija će skupo platiti.

Ako vam se neki od navedenih podataka čine neverovatnim složite kockice i upoznajte pravo lice Evropske unije… Videćete da ni pola nisu rekli!

OVO SU ČINJENICE KOJE ĆE VAS ŠOKIRATI

Da li ste znali da Evropska unija nije parlamentarna demokratija?

Evropska komisija, izvršni organ Unije, ima potpunu vlast nad zakonodavnim procesom … i niko je praktično ne kontroliše. Enormne ovlašćenja i bezgraničnu vlast Komisije ponekad se pokušava opravdati konstatacijom da je stanje slično kad je u pitanju bilo koja savremena vlada. No je li to baš tako?

Ne zaboravite: uvek kada izvršnu vlast prestane da kontroliše volja naroda – demokratija se pretvara u diktaturu!

Upoznajte pravo lice Evropske unije. Evropska unija nije poslanička (parlamentarna) demokratija, nego neoliberalna federalna diktatura korporativnih interesa. Zašto je ona bez ikakve sumnje upravo takav politički konstrukt objasnićemo u daljem tekstu, no kako bismo sve to mogli razumeti najpre se moramo upoznati sa nekim osnovnim pojmovima i institucijama Unije.

Pariskim ugovorom iz 1951. formirana je Evropska zajednica za ugalj i čelik koja se sastojala od Francuske, Nemačke, Italije i zemalja Beneluksa, Rimskim ugovorom iz 1957. formirana je Evropska ekonomska zajednica i Euroatom, a potom je prikrivajući svoj temeljni cilj, pod izlikom privrednog ujedinjenja, slobodnog tržišta i sličnih floskula, Evropska zajednica (kasnije: Unija) korak po korak provela političko ujedinjenje, privlačeći u svoje okrilje evropske države u tzv. petak talasa proširenja:

Prvi talas 1973. – Pristupaju Danska, Irska, Velika Britanija;

Drugi talas 1981. – U EU ulazi Grčka;

Treći talas 1986. – Dolaze Španija i Portugalija, nakon čega sledi Maastrichtski ugovor 1992. kojim se stvara golemi federalni politički konstrukt nazvan Evropska unija – ekonomska i monetarna unija, jedinstvena valuta, zajednička odbrambena politika i uvodi se građanstvo Unije;

Četvrti talas 1995. – Ulazak Austrije, Finske i Švedske, nakon čega Unija organizuje potpisivanje još dva ugovora – onog iz Amsterdama 1997. kojim se navodno jača uloga Evropskog parlamenta (no ne preterano, i nikako do stepena kad bismo o EU mogli govoriti o parlamentarnoj demokratiji, kako ćemo videti kasnije), te ugovora iz Nice 2001. kojim se zbog prijema novih članica menja sastav i način rada institucija Unije (npr. Savjet EU ne mora više donositi odluke jednoglasno, od Nice je dovoljna većina);

Peti talas, koji se dalje deli na dva dela – prvi deo 2004. kada su pod vlast Unije potpale Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija, Litvanija, Letonija, Estonija, Kipar (grčki deo samo) i Malta, te drugi deo 2007. kad su u EU utrpane i Rumunija i Bugarska. Glavni kriterijumi za pristupanje ovoj nedemokratskoj superdržavi su kopenhaški kriterijumi iz 1993. prema kojima države kandidatkinje moraju ispuniti za članstvo ove uslove:

1. političke – stabilne institucije koje “garantuju demokratiju i ljudska prava”;

2. ekonomske – jako “tržišnu ekonomiju”;

3. pravne – kandidatkinje moraju biti sposobne preuzeti obaveze članstva. Ovim kriterijumima obično se dodaju i tzv. madridski kriterijumi iz 1995. kada je zaključeno da sprovođenje svih gornjih reformi (političkih, privrednih i pravnih) nužno mora pratiti i odgovarajuće administrativno ustrojstvo (tj efikasna državna uprava) kako bi država kandidatkinja lakše usvojila i sprovela ogromnu ackui EU, o kojoj će kasnije biti više reči.

Kada se zna da navedenim kriterijumima Unija kad što pridodaje još dodatnih kriterijuma, poput, recimo, potpune saradnje s Haškim sudom, onda se vidi da su temeljni kriterijumi samo politička demagogija. Ima li boljeg dokaza za to od Rumunije i Bugarske? Je li Rumunija zemlja sa stabilnim institucijama? Možemo li bugarska ekonomija oceniti kao “jako tržišnu ekonomiju”? Kakve besmislice.

Kako bi postala članicom Unije, zemlja kandidatkinja prolazi proces pregovora u kojem Unija trenira strogoću u postupku tzv. skrining, tj dubinske analize usklađenosti zakonodavstva pojedine zemlje kandidatkinje s pravnim tekovinama evropskih zajednica, a koji delimo na:

1. eksplanatorni skrining – u kojem Evropska komisija predstavlja tu pravnu stečevinu i docira zemlji kandidatkinji što sve mora postići kako bi ju zadovoljila,

2. bilateralni skrining – u kojem zemlja kandidatkinja pokorno predstavlja velevažnoj Komisiji trenutni status svog zakonodavstva (i obećava da će svakim danom u svakom pogledu sve više napreduju).

Unija to ne želi priznati, ali volja naroda zemalja članica nema ama baš nikakve šanse da bude pretočena u evropsku normu i praksu. Videćemo u nastavku zašto je to tako. Uz to, kao i svaka golema federacija, EU ima veoma složen sistem upravljanja. Uzgred, ima i monstruoznu arhitekturu – pogledajte samo ovu grdosiju od zgrade Evropske komisije na gornjoj slici.

EU ima 23 službena jezika, a radi jednostavnosti komunikacije tri su radna jezika Evropske komisije – engleski, francuski i nemački. Evropska je zastava plava sa 12 zvezdica, ali to zapravo uopšte nije službena zastava Unije. EU ima i himnu – Betovenovu Odu radosti, a tzv. Dan Evrope je 9. maj, koji u Uniji slave zato što je toga dana 1950. godine nacistički kolaboracionista Robert Šuman održao glasoviti govor u kojem je izneo svoje ideje o eurojedinstvu predloživši osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik.

eu riots 34Čvrsta birokratska kula

Institucije EU su: Evropski parlament, Evropski savet, Savet (Veće EU ili Savet ministara), Evropska komisija, Evropski sud, Evropska centralna banka i Revizorski sud.

Pravni poredak EU je autonoman i razlikuje se i od poredaka zamalja članica i od međunarodnog prava. Njegovo glavno svojstvo je da deluje ograničavajuće na pravne poretke zemalja članica: ograničava regulatornu autonomiju zemalja članica u području građanskog, krivičnog, radnog, pa čak i ustavnog prava te stvara obaveze za zemlje članice i to za njihove institucije zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Ovlašćenja EU (iz kojih se vidi da Unija upravlja životom stanovnika zemalja članica od kolevke do groba) dele se na isključive, podeljene i komplementarne:

A. Isključiva ovlašćenja obuhvataju:

1. carinsku uniju;
2. uspostavljanje pravila o tržišnoj utakmici radi funkcionisanja unutrašnjeg tržišta;
3. monetarnu politiku za zemlje članice čija je valuta Euro;
4. očuvanje morskih bioloških resursa u okviru zajedničke politike ribarstva;
5. zajedničku trgovinsku politiku;
6. zaključivanje međunarodnih ugovora.

B. Podeljena ovlašćenja (to su one koje EU i zemlje članice dele, ali ipak EU može zauzeti neko od tih područja regulacije u kojem slučaju članice gube pravo da same regulišu te oblasti) su:

1. unutrašnje tržište;
2. socijalna politika;
3. ekonomska, socijalna i teritorijalna kohezija;
4. poljoprivreda i ribarstvo;
5. životnu sredinu;
6. zaštita potrošača;
7. transport;
8. transevropske mreže;
9. energija;
10. sloboda, bezbednost i pravda;
11. zajednička bezbednosna pitanja u stvarima javnog zdravlja.

V. Komplementarna ovlašćenja (u kojima Unija ima ovlašćenje podržavati, koordinisati i dopunjavati aktivnosti zemalja članica) su:

1. zaštita i poboljšanje ljudskog zdravlja;
2. industrija;
3. kultura;
4. turizam;
5. obrazovanje, profesionalno usavršavanje, omladinu i sport;
6. građanska zaštita;
7. upravna zaštita.

Brojne unijske institucije

Šefovi država, državni poglavari ili predsednici vlada zemalja članica čine Evropski savet, koje do Lisabonskog ugovora nije bilo institucija EU stricto sensu. Predsedava mu Predsednik s mandatom od 30 meseci i mogućnošću jednog reizbora. On predstavlja EU u međunarodnim odnosima. Savet EU (koje se koji put zove i Savet ministara) čini 27 ministara vlada. Ono ima osnovnu ulogu u ekonomskoj, spoljnoj i bezbednosnoj politici. Većinsko glasanje umesto jednoglasnog biće sve češća pojava.

EU ima i ministra spoljnih poslova pod nazivom Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku (ujedno potpredsednik Komisije). EU ima još čitav niz institucija – centralnu banku, investicionu banku, ombudsman, sud revizora, odbor regija, ekonomski i socijalni komitet …

Evropski savet, uz potvrdu Parlamenta, bira predsednika Evropske komisije, a on sam (uz saglasnost Saveta EU) bira članove Evropske komisije, a onda Savet imenuje Komisiju po potvrdi Parlamenta. Puno uključenih tela, no uz malo lobiranja predsednik Komisije zapravo postavlja Komisiju kakvu hoće. Samo Komisija predlaže zakone, sprovodi politiku, budžet, upravlja programima, predstavlja Evropsku uniju u međunarodnim pregovorima. Iako je sprovođenje evropskog zakonodavstva u pravilu prepuštena zemljama članicama, Komisija može donositi i provedbene akte.

Svakom članu Komisije pripada jedan ili više resora Komisije, koji se nazivaju Opštim upravama (Directorate general – DG). Na čelu svake Opšte uprave nalazi se generalni direktor, a svaka se opšta uprava deli na uprave kojima su na čelu direktori. Posebne jedinice čine pravna i prevodilačka služba Komisije.

Evropski komesari su pravi vladari Unije. Komisija je posve nadnacionalna, a članove Komisije se obavezuje da u svom delovanju ne predstavljaju zemlje iz kojih dolaze, tj kojih su državljani, da ne primaju instrukcije od svojih vlada ni od drugih institucija Unije, već da deluju isključivo u interesu Unije.

Parlament ili brbljaonica?

Parlament “predstavlja građane” ali, začudo, ne donosi zakone niti ima moć predlaganja zakona! Tek Lisabonskim ugovorom svoje ovlašćenja Savet ministara počinje pomalo deliti sa Parlamentom. To se zove “suodlučivanje” (ovaj ćemo postupak objasniti kasnije). Parlamentarni zastupnici mogu samo raspravljati o već predloženim zakonima i davati svoje mišljenje o njima, zastupajući pritom stavove nadnacionalnih evropskih partija kojima pripadaju. U tom parlamentu Srbija bi, uđe li u Uniju, imala verovatno 12 poslanika, što u ukupnom broju od 736 članova čini 1,6% zastupnika, a što je manje od prosečne statističke greške.

Neizabrani evropski predsednik

Unija ima vođu, Predsednika Evropskog saveta. Ko je on? Ko ga je izabrao? Predsednika pola milijarde Evropljana ne bira narod, njega postavlja Evropski savet. Ova je funkcija, uz neverovatnu osobitost Evropskog parlamenta da samostalno ne donosi zakone i sklonost Evropske komisije da se ponaša poput sovjetskog politbiroa, sigurno je jedna od najnedemokratskijih institucija na svetu. Institucija Predsjednika Evropskog veća uvedena je tek Lisabonskim ugovorom. Time je ukinut sistem šestomesečnog predsedavanja Unijom uz rotaciju država članica, premda je šestomesečna rotacija i nadalje zadržana u svrhu predsedavanja svim konfiguracijama Saveta ministara, osim kada se ono sastaje u sastavu ministara spoljnih poslova.

Predsednik Evropskog veća, između ostalih ovlašćenja propisanih članom 15. Ugovora o Evropskoj uniji predstavlja EU u međunarodnim odnosima. Drugim rečima, građane Evrope predstavlja neko koga oni nisu izabrali. Prvi Predsednik Saveta – dotad na evropskom nivou uglavnom nepoznati flamanski aparatčik Herman Van Rompej, stupio je na dužnost 1. decembra 2009. godine. Njegova je mesečna plata je bila oko 30.000 eura.

(priredio Intermagazin, Srpska politika, Naša Istina, europskaunija.yolasite)

KOMENTARI31 komentara

 1. M says:

  I ex.YU je mogla opstati kao konfederacija,ali ne i kao federalna(unitarna)diktatura.To je bio problem i SSSR-a,itd..Taj su problem valjda imali bolje rijesen i Habsburska(Austro-Ugarska)monarhija,cak i Rimsko carstvo),predpostavljam,iako nisam povjesnicar,jer su trajali svaki 1000 godina,a to ne bi mogli samo macem.Ali,vlast-moc cesto pomuti razum,kao i ovima danas u svijetu,pa pozele biti poklopac svakom loncu,a zaboravljaju da to nejde(zavjeke),jer ni pas ne trpi nepravdu beskrajno.

 2. Lena says:

  Odlican tekst...ja se nadam da nikada necemo uci tamo,a takodje se nadam da ce biti kaznjenio svi koji nas tamo guraju.

 3. Radomir says:

  Srbski narod treba vec sada da se digne na noge i insistira na referendum pod kontrolom Rusije da nebi doslo ,do zloupotrebe glasackih listica,sto je inace savim moguce,Dakle Premijer i njegove pristalice nemaju prava samovoljno uvoditi Srbiju drzavu ni u kakvu zajednicu,bez vecinskog odobrenja stanovnistva,To imajte u vidu,inace moguci su veliki neredi u narodu ,sto nam najmanje potrebno.

 4. Harry Neron says:

  Tekst je delomično tačan ali u nekim delovima veoma tenddenciozan i neobjektivan, navešču samo nekoliko primera; Britanski bonus: Britanija uplačuje u buđet EU svake godine cca 15 miljardi funti ali jer ne koristi na svojoj teritoriji novca EU fondova i podsticaja izpregovarala je za sebe bonus koji iznossi cca 3 miljarde funti, taj novac saberu ostale članice EU koje koriste EU fondove i podsticaje. KOliko su ti fondovi bitni govore brojke: Polska je iz tih fondova dobila preko 40 miljardi eura u 10 godina, Slovenija preko 13,.....uz činjenicu da Polska uplačuje u EU buđet godišnje cca 2 miljarde eura a Slovenija cca 450 miljona evra godišnje..Ali taj novac se dobija na kraju ralizacije pojedinih projekata a odobri se pre početka ralizacije projekatae na osnovici spremljenih projekatne dokumentacije koja je i osnovica za konačnu kontrolu projekata pre isplate novca. Druga bitna stvar koju je avtor, vervatno, namerno propustio je donošenje odluka u savetu ministara sa duplom večinom. To znači da mora da bude za svaku odluku potvđena od večine država koje čine i večinu broja stanovništva. To je ključ da nema ucena ( ni velike države ne mogu ucenjivat malih sa brojem stanovništva ni male ne mogu uccenjivati velikih sa svojom brojnošču). Najbolja primerjava za Srbiji što se tiče EU je Višegrajska grupa ( Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska); pogledajte i setite se kakave su bile te države i kako je narod tamo živeo pre ulazka u EU i pogledajte te države kakve su i kako živi narod tamo danas posle 10 godina u EU. To su one prave činjenice.

 5. MERI says:

  @Harry Neron, Mi više volimo Evropu kakva je bila nekad recimo 70-tih ili 80-tih, ali dogadjaji 90-tih nas ozbiljno upozoravaju na Evropsku dvoličnost, najpre su tvrdili da se neće mešati u unutrašnje stvari SFRJ, a onda su, na prvi pogled munjevito, promenili mišljenje i počela su priznavanja novih državica. U možda najgorem položaju se našla BIH krajem 91/početkom 92, posle otvorene najave o secesiji Hrvatske, Evropu šta će biti dalje sa Bosnom, nije uopšte zanimalo, a mogla je da zna i da pretpostavi šta će se dalje desiti, bilo je važno samo rasturiti. Nisam poreklom iz te Republike, ali sam unapred bila svesna da će secesija Hrvatske, dovesti dalje BIH, tu našu tadašnju Republiku u vrlo tešku situaciju. I zna se dosta i prekoviše kako je i ko je spolja podsticao dalje gradjanski rat u BIH. Gnušam se onih koji ne umeju da se pozdrave normalno, nego odlaze i ostavljaju laži i pakao za sobom. Kasnije je išao novi diktat, privatizovati, tj. za nove vlasnike sreća kupiti sve što se može što povoljnije, praktično kulturno opljačkati zemlju. Imamo i imali smo na tako uništen domaći bankarski sistem, dodatno opterećenje u vidu stranih banaka, koje su pod dirigentskom palicom bankstera dalje uništavale. Nigde u svetu nije bio skup novac, kao ovde. I još treba da budemo zadovoljni što posle takvog uništenja, neki naši gradjani treba da napuste zemlju i da odu u inostranstvo da bi radili i živeli. Nekadašnja obećanja baš iz MMF-a su bila da ako uvedemo višepartijski sistem i sve privatizujemo, da će doći i strani kapital i da ćemo ovde svi puno bogatije živeti. Koja laž i koji crnjak. Nikad neko, bilo ko, ko me je lagao i ko mi je uneo krv i smrt i propast u kuću, neće imati moje poverenje. Da prošlo je 15-tak godina od konačnog kraja rata, ali ne mogu da prihvatim da oni koji su u ratu uništavali živote svih naših gradjana da bi rasturali i rasparčali državu Jugoslaviju, a nastavilo se to uništavanje i posle ekonomskim uslovljavanjima, e sad će svi ti biti jako dobri. Pa tako nešto ne postoji ni u najfantastičnijoj bajci. Mislim da ove sad razne zapadne posete u navodnom dobronamernom stilu, uglavnom nisu iskreno dobronamerne, ne interesuju njih ljudi, nego samo prostor, zapravo interesuje ih samo njihova prevlast na ovom prostoru - tačnije geopolitika. Nadam se da će im ta njihova proždrljiva geopolitika doći glave.

 6. MERI says:

  @Harri Neron, evo da ne budemo opterećeni samo sa nama, pogledati te neke druge zemlje šta im se dešava, pogledati kakve su nekad bile zemlje u kojima su živele ove izbeglice i migranti koje vidimo širom Evrope i kakve su i zašto su sada takve. Ko je njima doneo nesreću da se sele i da su sad izbeglice iz ratnih područja ili ekonomski migranti. Medju njima su i kamuflirani teroristi, a neki su u Evropi od ranije i sad imamo evropsku ludu kuću u kojoj se svi žale na izbeglice, a niko se ne usudjuje da kaže gde je glavni problem. EU interesuje samo ekonomija i finansije, a bezbednost ostavlja državama da samostalno to rešavaju. Pa ne može cilj biti samo ekonomija bez bezbednosti njenih gradjana. I EU je podržavala rasparčavanje Sirije i drugih zemalja, a sad je prokukala zbog veličine migracije. Posle dogadjaja u Parizu očigledno je da je EU interesovao samo novac i profit i po cenu da njeni gradjani budu terorisani. U najmanju ruku glupson organizacija. I opet se tuku samo posledice, a ne rešava se osnovni uzrok. Šta će mi ta evropska integracija, i šta će mi i nekakav eventualni ekonomski napredak, ako ulazimo u sistem bez sigurnosti gradjana.

 7. Nina says:

  O ovome je odavno pisao sajt Srbijadanas.net pod naslovom ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O EVROPSKOJ UNIJI KOJU SRBIMA NISU REKLI. Može se i sad pročitati taj članak, ali svako ko je pročitao knjige Devida Ajka Najveća tajna, I istina će vas osloboditi, Priče iz vremenske omče i druge zna koja je svrha stvaranja ne samo EU već i svih drugih unija. Pa zar i na Intermagazinu niste pročitali izjavu jednog od vladara svetom da im je namera stvaranje jedne svetske vlade. Šta to znači pametnom ne treba objašnjavati.

 8. Lady Gaga says:

  DAKLE, SINOĆ JE ZEMLJA SRBIJA DOŽIVELA JOŠ JEDNO PONIŽENJE, KOJE JE SVE KOJU SU TO GLEDALI ILI ČULI O ČEMU SE RADI, UŽASNULO. NAIME, JEDNA OD UČESNICA RIJALITIJA “ FARMA “ MAJA NIKOLIĆ ZAPEVALA JE SRPSKU HIMNU. NEKAKAV POTURICA IZ NOVOG PAZARA, ĐUBRE OBREZANO I SMRAD SKRNAVI PO IMENU SEMIR DŽANKOVIĆ, TAKOĐE UČESNIK FARME, IZREVOLTIRAN PEVANJEM SRPSKE HIMNE U SRED SRBIJE, OTRČAO JE DO KUHINJE, ZGRABIO NOŽ I POKUŠAO DA ZAKOLJE MAJU NIKOLIĆ. Pred milionskim auditorijumom. Nakon svega, Maja je kažnjena. Željmo Mitrović, eto, nije hteo da se zamera mudžahedinima. NAVIKLI DA NAS KOLJU, JER SMO SRBI. JER ZAPEVAMO “ BOŽE PRAVDE SRBI, GDE STE? SRBI, IMA LI VAS? http://www.svet.rs/nas-svet/estrada/semir-diskvalifikovan-sa-farme-aca-mu-jedva-oteo-noz-dzankovic-napao-maju-gabrijela-je-pljunula-a-onda-je-nastradala-i-tamara-video

 9. Kvim says:

  Ne trebamo uci u EU ali trba saradjivati sa njom. Veliki broj nasih gradjana radi tamo i veci deo tih para oni trose u Srbiji. Ja kada bi se pitao mi bi jednostavno trebali da budemo deo Ruske federacije, ali izgleda da nas oni nece zato ste se ne granicimo sa Rusijom.

 10. Harry Neron says:

  @MERI Spominjali ste BiH, da je tamo iko od tri nacionalne partije ( SDS, HDZ, SDA) imao imalo mozga početkom 90. godina predložio bi uređenje države BiH kakvo je u Švajcarskoj. Ali u BiH nije bilo ni volje ni mozga da se nešto slično postigne i izbegne rat bez ikakvog suštinskog rezultata. To da danas postoje dva entiteta nije nikakav rezultat koliko je bilo krvi prolivene, a oba dva entiteta su više manje nefunkcionalana i samo pitanje vremena je kada če opet biti prolivena krv, ili međuentitetno ili unutar samih entiteta. Zato ako očete dobro BiH osnujte građansku pobudu za primenu švajcarskog modela uređenja države a da če svi tu pobudu ozbiljno svatiti i razumetih prevedite šsvajcarski ustav na sva tri jezika BiH ( srbski, hrvatski, bošnjački) da niko neče imati opravdanje da nije razumi pobude. Želim vam večiti mir i mnogo uspeha kod građanske pobude.

 11. Lady Gaga says:

  Kakav bre bosnjacki jezik, to ne postoji.

 12. Lady Gaga says:

  Inace, Republika Srpska je vrlo funkcionalan entitet. I uskoro CE postati sastavni deo Srbije. Bosna ne postoji.

 13. MERI says:

  @ Harry Neron Imali su sigurno u početku svi mozga, i postojao je ranije u BIH taj gradjanski osećaj da smo svi prvenstveno ljudi ili gradjani, pa tek onda smo nešto po poreklu ili veri, ali je preovladala emocija nesigurnosti i straha jer rat se desio i medijski i stvarni etnički rat u njihovoj neposrednoj blizini u Hrvatskoj. Tako da su u BIH već spontano bili podeljeni slušajući medije sa prostora Hrvatske i na sledećim izborima u BIH za svaki slučaj svi su spontano glasali za svoje nacionalne stranke. Tu nam je već bilo jasno da još kad počne medjupartijsko takmičenje koje može biti i fer i nefer, a još i mediji nisu bili reformisani da bi bili objektivni i svakome ko poznaje prilike bilo je jasno da je to početak kraja mirnog života u BIH. U isto vreme je u BIH sve vrvelo od stranih agentura, koji su podmićivali po terenu da do medjusobnih etničkih sukoba dodje. U BIH je bilo uradjeno i jako puno operacija pod lažnom zastavom da do etničkih sukoba što lakše dodje sa ciljem da se rat što više rasplamsa. Imali smo pre neki dan tekst od bivšeg agenta CIA-e koji je rekao da su potrošili milione dolara na takve podmićivanja. I na kraju je rekao da mu je žao što smo ratovali, pozdravio nas je da se ne mrzimo i da je sve to bila jedna predstava. Za otkačeni HOLIVUD je to samo predstava, a za mnoge stanovnike BIH je to bila konačna predstava u smislu da su se poginuli u ratu i da su se oprostili od svog života na zemlji. Šta reći o osakaćenim, obolelim, nezaposlenim i na druge načine uništenim životima. http://facebookreporter.org/2015/11/30/%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8-%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D1%86%D0%B8%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%B8/ Pogrešili smo i sami zato što smo lakoverno prihvatali sve te priče o uspešnim zapadnim modelima ne shvatajući da nam se sam djavo smeši u lice.

 14. Lady Gaga says:

  Semir Džanković diskvalifikovan iz rijalitija zbog nasilničkog ponašanja Semir Džanković je izbačen iz rijalitija "Farma" jer je krvnički nasrnuo na Maju Nikolić i Tamaru Đurić. U naletu besa, pevač je uzvikivao "Alahu Akbar", što je povik koji teroristi Islamske države često koriste. Semir i Maja su se svađali, a onda je ona počela da peva srpsku himnu "Bože pravde". To je njega toliko iznervirao da je počeo da divlja! Aca je krenuo da ga smiruje, ali je onda on pljunuo Maju Nikolić i rekao da srpska himna "Bože pravde" poziva na klanje! - U toj pesmi se pominje kako srpska vojska treba da ide da kolje ljude! Kako bi trebalo da idu na Kosovo! Mene to vređa - rekao je Semir. Produkcija ga je kaznila momentalnim izbacivanjem iz rijaltija.

 15. Matija says:

  Sam naziv Evropljanin, Eu-rope-an (rope: konopac, omča, eng.), zači – onaj koji namiče omču. Davitelji sveta: americkih indijanaca, afrikanaca, azijata, Vizantije, pravoslavaca...! ENGLEZI SVETSKE Ubice bato, ubice...

 16. PAVLE says:

  ZEMAN DOŠO , DA SE PREBROJIMO I VIDIMO SA KIM GDE STOJIMO !

 17. Harry Neron says:

  @Lady Gaga Granica između katolicizma i pravoslavja ( nekadašnjeg zapadnog i istočnog rimskog carstva jeste na rekama Drini, dalje Savi dalje Dunavu) i tu prekrajnaja tih granica neče biti. ako če biti pokušaja prekrajanja granica završiče se onako kako se završilo 95. sa Bleskom i Olujom. Tu nisu u igri nit hrvati nit bih muslimani nego mnogo veče organizacije religisko monarhičnog tipa. Koliko su te organizacije ozbiljne mogli ste se uveriti več nekoliko puta u svojoj istoriji a najplastičniji primer jeste kada su austrijanci terali turke samo i izključivo do vanske granice prije spomenute granice između katolicizma i pravoslavja, do Dunava, a mogli su tada turke da proteraju kompletno sa teritorije Europe ali nisu to uradili jer nisu imali interesa ratovati za tuđe interese jer južno od Dunava i zapadno od Drine nije više katolička teritorija. Te podele važe još danas i među teritorijama konfesija i unutar teritorija pojedinih konfesija samih.

 18. Svetislav says:

  Ima istine u izjavama "Harry Neron" , jer i ja nisam verovao koliko katolicizam smatra da je reka Drina granica prema pravoslavlju, tj. prema zoni ruskog uticaja. Srbija je za njih jos uvek "terra misione", tj. nepokrstena i koja mora da se unisti pravoslavlje prvo u srpskim teritorijama od RS do Kosmeta. To sam cuo i od nekih katolika koji i nisu toliko neprijateljski nastrojeni prema Srbima, ali izgleda da ih tome uci vatikanska inkvizicija, koja izgleda nikada nije prestala da deluje dok ne bude fizicki unistena. Jedino sta se ne uklapa u takve izjave je da je njihov krajnji cilj Rusija, nekoliko puta pomrsila njihove konce, i imam osecaj hvala Bogu, da ce to uraditi i ovaj put i da ce ovaj put granica izmedju kontrole Rusije i rimokatolika, biti pomerena do La Mans kanala, kao sto je bila 50 godina na pola Berlina!

 19. ZORAN says:

  Insert iz emisije o hrani-može mnogo da se nauči ako umete da slušate. Lisabon. Voditelj, poznati kuvar i putopisac pita vlasnika restorana o Portugalu.- Na istoku prema španiji sve je opustelo. Tamo više niko ne živi. Napuštena sela. "Dobili smo kvote i sada ono što smo nekada proizvodili uvozimo iz Francuske i Itlije" Slobodna trgovina bez carina, veća produktivnost u F i I, portugalski seljak propao, sela opustela. TO ČEKA I SRBIJU. Još drastičnije. Zato NE EU!

 20. Harry Neron says:

  @Svetislav Vatikanski cilje je ujediniti hriščanstvo oko zemlajskih stvari ( nebeske nikada nisu ni bile sporne; svi hriščani koriste istu bibliju ali su interpretacije na zemlji različite) kao što su uradžene između katolika i luterana da se ne ponovi nikada više vreme krstaških ratova kada se hrišćanstvo umesto da ostaje ujedinjeno podelilo i koje je dovelo do viševekovnog religiskih ratova između pojedinih frakcija ( najprije katolici prema praslavcima za vreme krstaških ratova a kasnije katolici prema luteranima u vreme reformacije i protivreformacije). Da je Drina granica Vatikan svo vreme pokazuje i praktično, ne petlaj se događanja istočno od Drine i južno od Dunava ali i ne dozvoljava petlajnje u događanje na svome teritoriju. Muslimani u BiH žive pod zaštitom Vatikana jer su turci u vreme pada njihove imperiji sa Vatikanom ugovorili uslove života za islamski živalj na vatikanskoj teritoriji, isto je uradio i Vatikan što se tiče KiM koje nije priznao kao države jer nije dio njegove teritorije i neče priznati KiM dok nečete pravoslavci i mohamedanci ( turci) međusobno dogovoriti i urediti status te teritorije. Da su vaše vladike uradile isto kao turci, dogovorile uslove života pravoslavnog življa na teritoriji katolika, nebi bilo nikakvih ni HSP-ja, ni ustaša i ni masovnih krvoproliča. Da je to istina što vam pričam doikazuje istorija jer nikada nije bilo masovnog međureligiskog krvoproliča na teritoriji pravoslavaca nego uvek na teritoriji katrolika a uzrok tih krvoproliča uvek isti neugovoreni uslovi života pravoslavaca na teritoriji katolika a te uslove mogu da ugovore jedino vladike i pape isto kao što su uradile muftije i papa relaciju između katolika i muslimana. Opametite svoje Vladike da sednu za stol i sklope taj ugovor jer živi se na zemlji ne na nebu.

 21. Svetozar Tozo Pekevski says:

  Jedva izdrzah da procitam ovaj tendenciozni text do kraja. Mi u EU nemamo ovolike textove koji na kraju nista ne znace, a kritikuju duge sluzbene listove... Ja zivim u Holandiji. I da vam pravo kazem dragi Srbi i citaoci, DALEKO je bolje ne u zemljama bivse YU. Osobeno i ULTRA DALEKO bolj ne u Srbiji ili u mojoj Makedoniji. Sada sam jos na odmoru u nekadasnjoj otadzbiti i da vam kazem Mizerno (sa velikim M) izgleda, a jos mizernije je organizovana. Po mamu sam beogradanin, pa bejah nedelju dana u Beogradu, jedva da je 1% bolje ne u Skoplju, kad je u pitanju kvalitet zivljenja u svim pogledima. Ne bih se vracao da zivim u Srbiju a u Makedoniji pa uopshte. Osim dobre hrane i pica NICEG dobrog nema. Hrana je jedina stvar sa kojom se mozemo sigurno takmiciti sa Evropom. Malo prizemno, ali jedino tacno. 55 mi je godina 28 godina sam u Holandiji i da znate da ne varam ni milimetar.

 22. Dragan Kovačević says:

  @Harry Neron Ti si lažljivo unijatsko kopile ličkog pandura i mađarske kurve. Bosna nije katolička već SRPSKA zemlja pokorena od otomana u 15 veku a na prevaru na tzv. Berlinskom kongresu preoteta od strane Austro-Ugarske posle srpsko-turskog i rusko-turskog rata (i, pride, okupacija Raške - do aneksione krize). Tada i od njih (Habsburzi i Vatikan) je posejano seme zla i razdora na ovim prostorima. Tvrdiš da unijati samo hoće svoje a već i otimanje BiH je nasrtaj na tuđe a time pokušavaš da opravdaš sva ona zverstva koja su počinili tzv. Hrvati (u stvari nakaradna mešavina pounijaćenih Srba i belosvetskog šljama - pravi Hrvati su pred turskom najezdom odselili na sever) i tvrdiš da se to nebi desilo da su se "vaše vladike dogovorile sa papom" - KATOLIČENJE (još jedna od NDH metoda). Tvoja logika je monstruozna:daj mi da ti se uselim u kuću, daj mi da ti jebem ženu a potom mi i cigarete kupi jer sam ja ortak glavnih kabadahija u kraju. Ali, kabadahije se menjaju a uvreda ostaje a neće više biti tog utvarnog jugoslavenstva iza koga ćete se ponovo sakriti! Pravda će biti zadovoljena. P.S. Da si čovek nebi se krio iza pseudonima.

 23. giulio1970 says:

  Harry Neron naveo si sledeće: "Najbolja primerjava za Srbiji što se tiče EU je Višegrajska grupa ( Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska); pogledajte i setite se kakave su bile te države i kako je narod tamo živeo pre ulazka u EU i pogledajte te države kakve su i kako živi narod tamo danas posle 10 godina u EU. To su one prave činjenice." ---- Nisi naveo sledeće države a evo ja ću koje nisu prošle kao te tvoje navedene u zadnjih 10godina:Španija,Grčka,Portugal,Italja,Rumunija,Bugarska ,zaboravio si reči i to da su sve ove države zajedno i sa Višegradskom četvorkom osiromašene sa radnom snagom koja im odlazi u te tvoje bofete da rade za manje plate od tih starosedelaca ,zaboravio si da Mađarska ima ugovor sa Rusima oko izgradnje PAKŠ2 i dsa im oni dajeu i kredit sa povoljnijim uslovima od EU.Ne sme se izvlačiti iz konteksta samo najbolje ako smo pravedni i iskreni treba reći i one negativne stvari.

 24. Balint Istvan says:

  Mozda u svemu tome ima istene, ali zakljucak je da treba razviti EU u pravcu Ujedinjene Drzave Evrope. Jer EU ima jedan ogroman prednost: 70 godnia nema rata evropskog razmera u kontinentu gde u raymaku od 20 godina izbila dva svetskog rata. A nacionalan drzava je sama sebe nevolja, a posle eventualnog vracanje na njih moze matematicki iyracunjunati koliko treba do sledeceg evrovskog rata. BI.

 25. mladen says:

  Ako dodje do raspada eu eto irata u evropi ista evropa ce morati da vrati sve sto je uzela od ostalih clanica.

 26. jagoda says:

  BOŽE, SPASI NAS!

 27. Mladjenović Radoman says:

  Ovo se znalo kada sam pročitaoRezoluciju o KiM od 19. aprila 2014.godine. Srbija mora odmah prekiuti svake pregovore sa EU koje ispostavljaju svakodnevno nove uslove, ili člnice te Unije. Trbamo se okrenuti sebi, i onima koji nas poštuju. Svi oni političari koji su govorii da EU nemalternativu, srpski narod je ima. Kojim se nacionalnim manjinama ne živi u repubici Srbiji, imaju mogućnost da je napuste, ko što napuštaju našu republiku njsposobniji i najšklovaniji mladi srpski kadrovi.Ne damo strancima ni peda naše Srbije! Ni pedalj Srbije, na svojim opancima, ne mogu poneti. To vlast mora javno i jasno jednom reći prestavnicima iz Sveta EU, jer mi smo antifašistička zemlja uvek bili, a nekadašnji sardardnici sa Hitlerovom Nemačkom, koji su sada uši u EU, ne mogu krojiti mapu Srbije. Jer ih u suprotnom čeka pakao. Piše: Radoman Mlađenović-Mrđa.PS: Srbija nije šal oko vrata EU da ga nose, a kad nastane bura vetar nestane u prašini. Oni znaju gde se mi tada potpuno okrećemo. Zato bih voleo da ovaj člnak pročitju sve diplomate EU, Turska, Saudiska Arabija, Katar i ostae aziske i afričke zermlje.Posebno Amerike Ida se više nepoigravaju sa nama. Naša Srbija je za njih granična crvena linija ako misle da je rasparčavju. A to ne bih preporučio nijednom srpkom premijeru ii političaru. Bilo je dosta!Ja sam Srbin i tako svi Srbi misle. Ko neće da bude Srbin neka ide u drugu veru i drugu državu. Tako radi i Amerika!

 28. gregori pek says:

  Abrahamske religije (judaizam, hriscanstvo i islam) ostavite Abrahamcima. Vratimo se paganstvu.

 29. dusko says:

  I STA KAZE NAS PREMIJER !!!

 30. SVEMIR OID says:

  FAK YU EU !!!

 31. Drago Jovaov says:

  Ovo svega kad saberemo dolazimo do rezultata kao što piše u Biblija i kaže da opet rat če početi od Nemačke i taa Merkelova ti je gorije negoli njezinog ujko Hitljer i što nije uspeo Hitljer sada pokušava Merkelova sa novcima tojest štampanje para samo ona nezna da neče uspeti i da je ona toljiko šuntava jer smatra pa i traži novi rat sa Rusiom koje če je skupo stajati na koje mislji da sa Kriminalaca NATO Hiljari SOROS uspeče da pobjedi Rusija na koje ja tvrdim da od Nemačke neče ostati ama baš ništa a od Amerike ostače 10 procenata na koje kasnije moraju potražiti parče hnjeba za opstanak eto to če napraviti Merkelova i glupav NATO alji šta kasnije čitava Planeta ima da strada opet od te usrane Nemačke i zapadaa, što se tiče ne samo Srbije nego čitavi Balkan bolje je da ne pričaju toljiko od tj EU zato što to su opasni i mentalo nenormalni kriminalaca što hoče da promene čitavo Čovečanstvo no verujmo u Putina Kini Japanu pa i Indije koje če sklopiti zajednice pa če udariti na te Hitljerovce koje zbog nih stradače čitava Planeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *