ОВО НАМ НИКО НЕ ГОВОРИ: Ево колико кошта чланарина у НАТО пакту!

ОВО НАМ НИКО НЕ ГОВОРИ: Ево колико кошта чланарина у НАТО пакту!

6 јуна 2016

NATO 456658Пентагон и Бела кућа замалопа ултимативно од свих чланица алијансе НАТО захтевају да се одбрамбени трошкови повећају на 2% националног БДП-а.

Сада САД на заједничку одбрану троше више него 21 чланица Алијансе заједно. НАТО има 28 чланица. За повећање трошкова највише се тражи од покретача Европске уније – Немачке. Берлину се испоставља рачун на 31 милијарду, истина – за следећих 10 година. Произилази да из буџета годишње треба да се извуче још нове 3 милијарде долара.

Од Италије, ради извршења обавеза према НАТО-у, штаб из Брисела захтева 20 милијарди, а од Шпаније – 15 милијарди. Мале Холандија и Белгија у заједничку касу НАТО-а треба да убаце: прва – 7,5 милијарди, а друга 5,5 милијарди долара. За Краљевину Белгију то је 10% федералног буџета. Французи су већ дошли до црте: 1,85% БДП-а. Да би је прескочили треба им укупно само 4,6 милијарди долара.

Наравно да НАТО опстаје само преко САД, али Вашингтон хоће део својих финансијских трошкова да пребаци на Европљане. Поштено говорећи – алијанса одавно никоме у Европи не треба, она није у стању да реши стварне изазове савремености, у првом реду – борбу против тероризма. Али за величање Американаца и важност САД-а проширује се антируска кампања, од Европљана се упорно траже све већи износи за одбрану и тако се омогућује да се Алијанса како-тако одржава на површини, да не тоне.

Јачање конфронтације са Русијом је добро припремљена акција, она је свакодневна и води се преко свих нивоа војног руководства Пентагона – од министра одбране САД Ештона Картера и председника Уједињеног комитета свих начелника штабова америчких оружаних снага – генерала Џозефа Данфорда до новог врховног команданта Уједињених оружаних снага НАТО-а у Европи, генерала Кертиса Скапаротија.

Сада Вашингтон троши на Пентагон годишње 600 милијарди долара. САД имају најснажнију армију на свету, али – и то им је мало. Обама и његови саветници би хтели да имају још више трошкова за своје војне институције. „Уколико се буџет армије не буде повећавао, као и њена бројност, у том случају америчке јединице ризикују да ће заостати у ширини и ватреном домету“ – тако размишљају саветници Обаме и генерали из Пентагона.

Исту ту мисао они упорно понављају генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, а он – све у круг – министрима одбране и премијерима земаља Алијансе. „Новац за НАТО“ – то је данашња главна парола Американаца. 2% БДП-а земаља Алијансе и – то је то! Једном речју: паре на сто, иначе – беж’те што даље од нас.

KOMENTARI6 коментара

 1. Jovan says:

  Traze i pare i vojnike koji treba ratuju za udruzeni zlocinacki poduhvat fasista i lihvara protiv Rusije

 2. Harry Neron says:

  Neistinit izvepštaj. Od nikoga se ne traži da uplačuje u buđet Natoa nego se traži od članica alianse da prilagode buđete za bezbednost u svojim državama na dfogovrena 2% GDP i da se taj novac prvenstveno koristi za tehnološko usavršavanje odbrambenih sistema.

 3. kosovac says:

  Одличан извештај. Једино није тачно да Европска Унија не жели НАТО. Може да буде незадовољна прерасподелом пљачке, али НАТО је неопходан Европи, разлози се могу видети по историјским догађајима. Када смо за време Југославије и мало после, занешено гледали горе у Европску Комунити (заједницу), они су заједно са нашим инструкторима индоктринације убеђивали нас да је национална армија бацање пара, шта све са тим парама се може урадити на подизању стандарда. Тако је Србија дошла до тога да нема своју војску, а одједном се указала опасност од нечије агресије, например „Хрватским“ ракетама. Сада наравно нама требају паре да платимо заштиту, избор се свео на само 2 могућности а то је Русија или НАТО. Питање је то само да ли је то много или мало пара, ја као лаик не бих то знао, али да треба да се плати, то је сигурно нормално. Плаћање може да буде директно у фонд, а сигурно део иде у натури као што је случај са „Хрватским“ ракетама. Сада ако се заштитник избезобрази па тражи и политичке уступке, нико не може проценити конкретну вредност у валути датог уступка. Сада бих дао предлог да за заштитника одаберемо Русију пре него НАТО, зато што би политички уступци које бисмо давали Русима били далеко подношљивији од англосаксонских. Зато што смо сведоци и само блента не види које све политичке уступке дајемо, а нисмо чланови Европске Уније (НАТО).

 4. lajla says:

  Ko je zelio znati davno je to mogao procitati na netu.NATO alijansa kosta Boga oca.Samo za umirovljene oficire koliko kostaju penzije,da placaju se iz nato budeta,koliko cizama carapa odela smestaj odvojeni zivot vojnika rezije po vojnim bazama itd,itd,da ne nabrajam ukopcajte kefalo,koja obrana drzava da same se naoruzavaju kolonije,pa NATO ih cuva oni su ti koji skupljaju pare i dele.

 5. Pingback: Антонић: Српска се вратила с ивице провалије на којој се нашла јер је 2002. кренула у погрешном правцу - Све о Српској

 6. Pingback: Tri zlatne riječi za RS: NATO? Neka, hvala - Opcija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u