Ово никако не смете да једете за доручак

Ovo nikako ne smete da jedete za doručak

3 marta 2017

604621_breakfast-1359445-1920_f

Doručak je najvažniji obrok u toku dana. U zavisnosti od toga šta smo doručkovali zavisi kako ćemo se osećati tokom dana. Zato je važan odabir pravih namirnica za ovaj obrok. Dobar doručak takođe deluje preventivno protiv nastanka mnogih oboljenja, kao što su rak i dijabetes. Evo nekoliko namirnica koje nikako ne treba jesti za doručak.

1. Šunka, slanina i kobasice

Mesne prerađevine imaju nitrate koji su povezani sa nastankom raka debelog creva. Ako želite da smanjite rizik od nastanka ove opasne bolesti vreme je da potražite neku dugu namirnicu za doručak. Preporučujemo: dvopek,malo posnog sira i kuvano jaje.

2. Žitarice sa šećerom

Neke žitarice su pune ugljenih hidrata i šećera, a njihovo konzumiranje uzrokuje naglo podizanje a zatim i opadanje šećera u krvi, što utiče na našu životnu energiju. Ukoliko ne želite da spustite energiju na početku dana birajte žitarice bogate vlaknima i proteinima, dodajte im mleveni lan ili orahe.

3. Palačinke prelivene javorovim sirupom

Javorov sirup spada u kategoriju zdrave hrane, međutim veštačke vrste tog sirupa su nezdrave jer sadrže visok nivo sirupa od kukuruza koji je pun fruktoze. Posledica konzumiranja takvog sirupa je masno tkivo između organa, odnosno mast koja prouzrokuje rak.

4. Slatka testo, krofne, peciva…

Pored toga što se prave od belog brašna, puni su i šećera, a šećer je najgori iozvor energije za doručak. Pored toga što ćete brzo ogladneti, konzumiranjem slatkog testa povećavate rizik od stvaranja dijabetesa.

5. Light jogurti

Ova vrsta jogurta je niskokalorična, ali sadrži dodatke veštačkih zaslađivača koji nisu hranljivi. Zato izaberite jogurt sa manje mlečnih masti.

6. Mafini

Razlog izbegavanja mafina rano ujutru je taj što su prepuni belog brašna, ulja ili mastaca i šećera.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *