Ово руско оружје је прекинуло америчку доминацију у једном дану!

Ovo rusko oružje je prekinulo američku dominaciju u jednom danu!

16 oktobra 2015

044858Piše: Nikolaj Starikov

Istorijski događaj desio se pred našim očima. O njemu će se obavezno pisati u udžbenicima istorije.

Za savremenike, odnosno za nas, taj događaj bio je istaknut, ali ne i ocenjen po zasluzi. Da bismo tu nepravdu ispravili – moramo da pomenemo jednu istorijsku analogiju značajnu za naše razumevanje.

O čemu ćemo, zapravo, govoriti i čega ćemo se prisećati?

Reč je o plotunu ruskih krstarećih raketa „Kalibar“ i testiranju sovjetskog nuklearnog oružja kada je svima postalo jasno da i Staljin takođe ima „bombu“.

U proleće, početkom 1945. SAD, a zajedno sa njima i Velika Britanija, našle su se u privilegovanom položaju u svetskoj politici. Francuska kao supersila ne postoji, Nemačka poražena, Japan – na ivici sloma. Sovjetski Savez pretrpeo najteža razaranja i ozbiljne gubitke, iako ima najjaču kopnenu armiju. Kina nije prvostepena sila i na njenom čelu se nalazi prozapadna marioneta Čang Kajšek, spreman da pobedi u ratu sa komunistima.

I nema više nikog.

Međutim, glavna prednost Anglosaksonaca nije bila u tome što su očuvali industriju i teritorije, ni u gubicima koji su bili neznatni u poređenju sa ljudskim gubicima drugih učesnika, već u tome što su imali najnoviju vojnu tehnologiju kakvu niko nije imao. To je bila tehnologija atomskog oružja. Mnogi su imali razvojne projekte, među njima SSSR i Nemačka, ali sem SAD niko nije imao finalno oružje užasne razorne snage.

Takva situacija u istoriji čovečanstva nije bila jednom.

Zapadni kolonizatori veoma su voleli da ratuju u okolnostima „mitraljezi protiv koplja“.

U još ranijoj istoriji bilo je situacija kada je postojanje vatrenog oružja ili luka drugačijeg modela davalo toliku prednost u vojnom pogledu da je odmah dovodilo do savladavanje jednih država od strane drugih.

Isto takva okolnost nastala je u avgustu 1945. Međutim, da bi se svoja volja nametnula čitavom svetu, a u stvari – SSSR-u, trebalo je novo oružje demonstrirati u funkciji. I, američki predsednik Truman bez griže savesti izdaje naredbu o nuklearnim udarima po Japanu.

Bacili su bombe na Hirošimu i Nagasaki koji nisu imali vojne ciljeve, tokom čitavog rata skoro nisu ni bombardovani i nisu imali potrebne sisteme PVO. Sva japanska avijacija bila je sakrivena u podzemnim aerodromima i spremala se da odbija iskrcavanje Amerikanaca bez letenja iznad Japana.

Pogibija stotina hiljada Japanaca postala je „video prezentacija“ svetske dominacije SAD.

U situaciji u kojoj se kod njih nalazi bomba, izgledalo je da će Staljin ustuknuti. Ipak, desilo se drugačije.

U SSSR-u je odlučno ubrzao rad na svom atomskom oružju, a osnovni zadatak SSSR-a bile su diplomatske i druge aktivnosti u cilju sprečavanja sopstvenog uplitanja u rat sa SAD uz istovremeno odbijanje Moskve da se potčini Sjedinjenim Državama.

Recimo istinu: Vašington i London nisu naneli nuklearni udar po SSSR samo iz dva razloga.

Najvažniji je bilo to što nisu imali garancije da će uništiti moć naše zemlje, odnosno malo su imali gotovih bombi, računajući na otpor PVO SSSR-a. Ipak je, na primer, Vinston Čerčil, koji je toliko nezasluženo „omiljen“ u Rusiji, na sve načine nastojao da ubedi Trumana 1947. da nanese nuklearni udar po Kremlju!

Drugi razlog je – nisu imali povoda za rat.

Staljin je izbegavao direktan sukob prenoseći borbu na periferiju. Prvo se građanski rat u Kini završio pobedom „prosovjetskih snaga“, zatim je u Koreji počeo građanski rat, koji je prerastao u intervenciju SAD, a zatim u učešće Kine u toj borbi. Amerikancima nije bilo do nas. Zaglibili su se u Aziji.

U tom momentu je drug Berija, koji je bio na čelu nuklearnog projekta SSSR-a, u suštini spasao desetine miliona života. On je lišio SAD monopola nad atomskom bombom.

Amerikanci su shvatili da su „Sovjeti“ dobili nuklearno oružje posle ispitivanja koje je izvedeno na poligonu kod Semipalatinska u avgustu 1949. Sedam meseci kasnije, sovjetsko rukovodstvo izdalo je zvanično saopštenje o tome i pri tom izabralo čudnu kombinaciju.

Zamenik predsedavajućeg Sovjeta ministara SSSR-a, maršal Kliment Jefremovič Vorošilov, zvanično je saopštio da SSSR poseduje atomsko oružje na dan svetskog praznika žena, 8. marta 1950.

Svet se tada promenio. Politika je postala drugačija. Kada su SAD shvatile da pokušaji za uništenje SSSR-a vojnim putem nisu više mogući, pošto prete uništenjem samih Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, nastupila je ravnoteža snaga.

Svetska politika balansirala je u tom kvalitativno novom stanju sve do izdajničkog raspada SSSR-a. Zatim se politika obrela u stanju unipolarnog sveta. Ne, Rusija nije ostala bez nuklearnog oružja, ali je za njenu svetsku politiku njegova vrednost bila jednaka nuli.

Bilo je jasno da u političkom rukovodstvu „jeljcinovske“ Rusije nema volje da se ono primeni, ali nema ni međunarodne situacije koja bi mogla da opravda njegovu primenu. Nuklearno oružje postalo je strašan, ali i neosporno neprimenjiv vojni resurs. Oružje poslednjeg dana u slučaju propasti.

Tada su Amerikanci i njihovi saveznici energično razvijali sisteme naoružanja visoke preciznosti i ostvarili prednost u toj nenuklearnoj sferi. O pokušajima Rusije da se u toj oblasti „otrgne“ i o njenoj zabrinutosti, više puta govorio je predsednik Putin.

Čitava politika SAD, zasnovana na agresiji protiv bilo koje zemlje po sopstvenom izboru, javno gaženje međunarodnog prava, nanošenje udara bez odobrenja OUN-a, temeljila se na ekskluzivnom posedovanju visokopreciznog teškog naoružanja velikog dometa.

Nuklearno oružje niko neće primeniti, a takve krstareće rakete, pametne bombe i precizne sisteme za navođenje niko više ne poseduje.

Takav komforan i za Anglosaksonce uobičajen svet nestao je za jedan dan.

Zapamtite ovaj istorijski datum – 7. oktobar 2015. Toga dana brodovi Kaspisjke flotile gađali su krstarećim raketama „Kalibar“ pozicije terorista Islamske države u Siriji sa udaljenosti od 1500km.

Došao je kraj monopolu SAD i njihovih saveznika na oružje visoke preciznosti. Učestvovanje u borbi sa teroristima na Bliskom Istoku, koje finansiraju SAD, pružilo nam je mogućnost ne samo da saopštimo da oružje posedujemo, nego i da ga realno demonstriramo, pri tom u situaciji u kojoj nije bilo moguće biti protiv njegove primene. SAD su pokušale samo informativno da izglade efekat svog javnog fijaska.

Nekoliko dana kasnije, dajući jedan intervju, predsednik Rusije javno je saopštio da mi ne samo da imamo visokoprecizno oružje, nego i odlučnost da ga primenimo. Ta njegova izjava data je u momentu kada su stavljane tačke na „i“ i konačno podvučena crta ispod epohe jednostrane dominacije SAD.

Ona je sada prošlost.

A to što se svet promenio baš 7. oktobra, odnosno na dan rođenja Vladimira Putina…

To je, naravno, samo koincidencija…

Da zaključimo.

Granatiranje sa ruskih brodova krstarećim raketama „Kalibar“ po teritoriji Sirije odigraće u istoriji čovečanstva istu ulogu kakvu je odigrala prva atomska bomba koju je napravio Sovjetski Savez. Svet će uistinu postati politički multipolarni, dakle i stabilniji.

(za Fakti.org prevela Ksenija Trajković)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *