ОВО СЕ НИЈЕ ДЕСИЛО ГОДИНАМА! Лоше вести стижу из Русије: Путин у неповољном положају!

OVO SE NIJE DESILO GODINAMA! Loše vesti stižu iz Rusije: Putin u nepovoljnom položaju!

1 avgusta 2019

Dvoje od petoro Rusa, odnosno 38 odsto, ne bi želelo da predsednik Rusije Vladimir Putin ostane na vlasti nakon što se njegov trenutni mandat završi 2024. godine, pokazalo je novo istraživanje nezavisnog „Centra Levada“.

Kako „Levada“ navodi i svom izveštaju, ovaj rezultat predstavlja rast od 11 odsto u odnosu na 2018. godinu kada je 27 odsto izjavilo da ne bi želelo da vidi Putina u Kremlju i nakon isteka sadašnjeg mandata.Zanimljivo je da je i broj onih koji žele da Putin ostane na vlasti takođe porastao, mada je taj rast znatno manji, svega tri odsto u odnosu na prošlu godinu. Danas 54 odsto Rusa želi da Putin ostane na nekoj od najvažnijih pozicija u državi, a 2018. godine taj broj iznosio je 51.

Ovi rezultati jasni su pokazatelji da podeljenost u ruskom društvu raste i da je sve manje onih koji su ravnodušni ili neopredeljeni po ovom pitanju. U prilog tome da se Rusi sve više dele na jednu ili drugu stranu ide još jedan podatak iz istraživanja – broj neodlučnih je rekordno nizak, tek osam odsto, što je trostruko manje u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, procenati brže rastu na onoj strani koja je protiv aktuelne vlasti i približavaju se maksimumu kada su ovakva istraživanja u pitanju. Taj maksimum je zabeležen 2013. godine kada je 45 odsto Rusa bilo protiv produžene vladavine sadašnjeg predsednika.

– Približavamo se situaciji 2011-2013. Kada je došlo do vrhunca anti-putinovskih osećanja. Međutim, ovu iritiranu masu obuzdava nedostatak lidera u opoziciji koji bi mogao da konsoliduje nezadovoljstvo – rekao je Lev Gudkov iz „Levade“ za dnevnik „Vedomosti“.Putin je inače lider sa najdužim stažom na ruskoj političkoj sceni nakon Staljina. Od 2000. godine, nekadašnji KGB oficir uspevao je da zadrži vlast rokadama predsednik-premijer-predsednik, a ukoliko ostane na vlasti i nakon 2024. godine verovatno će ponovo posegnuti za istim receptom.

Naime, aktuelni mandat drugi je zaredom za Putina, a počeo je nakon ubedljive pobede 2018. godine. Ruski Ustav ne dozvoljava tri uzastopna mandata, pa su pomoćnici i savetnici ruskog predsednika angažovani na pronalaženju načina kako da Putinu omoguće da produži svoju vladavinu. Korak ka tome mogla bi da bude promena Ustava.

(Alo)

KOMENTARI14 komentara

 1. Ivke says:

  A sta bi radije 90te gde su zene i cerke prodavali po ulicama?

 2. Ivana says:

  Želje katoličko-protestanske osovine zla i fašista sa zapada kao i pete kolone iz Srbije neće biti uslišene kaže Bog, naprotiv Putin je car zemaljski.

 3. uf says:

  Sto je babi milo u snu joj se snilo. Ovo su necije zelj. Ostace mu samo puste ...

 4. milorad2 says:

  putin po mom skromnom mišljenju mora da poštuje ustav a ne da ga menja po potrebi, ustav koji se ČESTO menja NIJE ustav.(sama reč ustav je od ustava, brana, nepopustljivo i nepromenjivo)Takodje mislim da će putin lepo preskočiti taj mandat,a posle ga ništa ne sprečava da se PONOVO kandiduje i da ponovo POBEDI,jer velika većina rusa je i dalje uz putina.Takodje putin ima pravo da se vrati na svoje STARO RADNO MESTO :) a tu može možda i više da učini nego kao predsednik:)Sve u svemu mislim da i sam putin NE ŽELI da se ponovo kandiduje za predsednika mimo ustava.

  • Deda says:

   Da li vam se ono nepromenljivo omaklo? Brane se grade da se nešto popravi, a ne da se kvari. Prema tome treba dograđivati i menjati branu zbog boljitka. Naravno, sve po propisu jer svaka "brana" ima i klauzule po kojima se menja.

 5. Nemanja Vlahović says:

  Ne treba tu spomenuti opoziciju. Zapadnjačka opozicija u Rusiji, na sreću, beznačajna. Naslednik Putjina će doći iz vladajućih struktura. Pitanje je samo da li će biti patriota ili liberal (pristalica približavanja Zapadu). Putjin balansira između njih. Ko će odneti pobedu, u značajnoj meri će uticati na svetska događanja.

 6. Za Srbiju says:

  Kada misli da reši oligarhe i da milijarde ne izlaze iz Rusije svake godine? Kada će te pare da uloži u industrijalizaciju? Dokle će da se živi od izvoza sirovina? Jedna Indija je postala peta ekonomija sveta. Sramota za Putina i Rusiju.

  • Pera says:

   Opismeni se malo, procitaj nesto, pa onda se javi ! Najmanja poreza u svetu je u Rusiji, samo 15 %. Tako da posteni oligarsi/prema drzavi, uopsteno posteni ne postoje/ su ostali u Rusiji, samo lopuze su zbrisale. Problem je sto u prvom naletu pljacke su odneli lovu na strane racune i ne vracaju u Rusiju.

 7. Kosovac says:

  Čuveni istraživački centar. Sorošoidna firma sastavljena od kupljenih stanovnika Rusije. Čudo da nisu dali i nepovoljnije za Putina. Valjda im je ovakav bio nalog. Nisu uzeli u obzir da car Putin može da dobije protiv-uslugu od Trampa, i poveća popularnost? .......... Ovi sorošoidni Zapadnjaci deluju kao kada bi se Hitler prvo raspitao o popularnosti Staljina, pa tek onda krenuo u napad….. Sećam se da su sorošoidi Medvedeva skoro angažovali sa svoje strane kada je počeo da iskače iz linije. Car Putin ga je prišrafio tako lepo, da evo i dan danas Medvedev deluje sa patriotskih pozicija.

 8. Pera says:

  Ako je levada postena kao ,,nas,, cesid, onda nam je valjda svima sve jasno !

 9. Lazar says:

  Samo vi čitajte "Alo". Šta je babi milo, to joj se i snilo...

 10. Beli Orao says:

  Mislim da i kad dođe momenat da odstupi a i logično je godine čine svoje , nadam se da je naslednik već tu i uči zanat kako treba da nastavi stopama Velikog Putina !!!

 11. teoretičar says:

  Eto ti sad. Ne verujem ni jednoj jedinoj ispitivačkoj nameštaljki na celom svetu. Sve je to banda koja radi za pare i to ne ko da više, nego ima stalne mušterije a najviše se raduje kada proamerička opozicija u bilo kojoj državi izvadi dolare i zatraži "tačno i precizno" ispitivanje naroda. I onda naručilac objavi rzultate a Livadini monteri brže bolje montiraju rezultate. Te sve "istraživačke" ujdurme su zadnji ološi u svakoj državi. Zaboli njih i za opoziciju i za poziciju. Dole ću vam navesti državni primer sabiranja rezultata.

 12. teoretičar says:

  Pa kažu na bilbordima kojima je ciljana grupa ustvari ceo narod. Prošle godine - od svih smrtova u saobraćaju 63% uginulih nije imalo pojas! (kasnije ću teoretisati). Ove godine kaže biliBord - od svih uginulih 61% nije imao pojas. E sad teorija. Ako znamo da uopšte nije tačno to što objavljuju, nego da su povećali dva tri procenta, onda sa minimalnim znanjem matematike i kopanja kuruza, shvatimo da je taj odnos negde 55% prema 45%. A kada bi meni neko dao da pregeldam izveštaje, to bi se smanjilo na 52:48. To mu dođe imo nemo verovatnoća da ćeš uginuti je skoro ista. Sdruge strane, ne kažu da je od onih koji su poginuli SKORO 40% imalo pojaseve, a ne kažu jer to deluje razočaravajuće i poražavajuće. Pojas i ubija u dosta slučajeva. I da ne dužim. Sva mudrost je u tome dal je čaša polupuna ili poluprazna. Eto, tako rade Livada centri. Opet, ja ne bih vozio dete bez pojasa za decu ni slučajno, jer to je zaista nešto drugačiji odnos, mada i tu nikada nisi siguran. Uostalom, svi ste svesni da su kazne čak i za najteže i najtragičnije saobraćajne udese gotovo simbolične iz prostog razloga što ama baš niko nije napravio udes namerno. Osim kada ja nastradam ili neko moj. E onda jeste namerno i treba ga streljati, jel tako? Ja vam ovde dosađujem i cedim mast samo zato što nisam imao pojas. Pomalo rasparčan, pao sam na levu stranu jer vrata tu više nisu bila a desni nosač sedišta se slomio, tako da je onaj što me lomio ozgore jednostavno prešao iznad mene. Da sam imao pojas, nestao bih zajedno sa volanom, jer ni njega više nije bilo. Nema veze. To bilo pre 52 godine, noge su mi skupili naokolo i još uvek hodaju, ali glava i grudni koš ostali skoro čitavi. Ono dole sve bilo žalost i tuga i lečilo se 2 godine po kojekakvim ustanovama SFRJ i zalečilo se. Dakle, nošenje pojasa je nešto nedovršeno. Nisi nikad pametan šta da radiš sa njim. Imao sam žalosnu priliku da vidim čoveka kome je pojas gotovo presekao grudi. I sada neki tamo vam objave procenat. Nisam protiv pojasa. Daleko od toga. Ali kažem, nikada ne možeš znati šta je bolje sve dok se ne dogodi, a rezultate ispitivanja nošenja i nenošenja pojasa plaća proizvođač pojasa. To je jedan od najsigurnijih biznisa danas na svetu. Sačuva 55 do 60% ljudi koji ga nose a zaradi 100%. Kao i levada centar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *