ОВО СУ ТРИ СЦЕНАРИЈА за Космет!

ОВО СУ ТРИ СЦЕНАРИЈА за Космет!

6 априла 2018

Три су сценарија за „велико финале“ између Београда и Приштине, констатовано је на конференцији у организацији Истраживачког института за европске послове и развој (РИДЕА) и Групе за истраживање балканске политике (БПРГ), уз подршку норвешке Амбасаде.

Судећи према ономе што преноси пристинска Коха диторе, ниједан од та три сценарија, међутим, заправо не подразумева компромис, на чему инсистира Србија.

Први сценарио је наставак „статуса qуо“, по формули „чекати и видети“, односно „прекинути“ у одређеном тренутку за који се процени да је повољан.

То би, као и до сада, значило наставак политичких и техничких преговора у одвојеним аспектима, без општег оквира и јасно дефинисаних циљева и рокова.

Тај сценарио, верују учесници скупа, није одржив, а Приштина, бар како је оцењено, од њега нема користи.

Други могући сценарио подразумевао би потписивање свеобухватног споразума о потпуној нормализацији односа Београда Приштине, који би за резултат имао узајмно признавање.

Реалнија, односно „мекша“ верзија овог сценарија подразумева правно обавезујући споразум, којим би се Србија сагласила са придруживањем Косова међународним организацијама, на првом месту УН, али без формалног признавања косовске независности.

Трећи сценарио подразумева потпуну нормализацију односа, укључујући међусобно признавање, путем „ре-регулације границе“, што, како наводи Коха, „садржи одређене ризике и непознанице, укључујући и могућност да дестабилизује цео регион“.

Међутим, оцењено је да сваки споразум представља успех и отварање пута за потпуну нормализацију односа између „две стране“, стабилизујући регион и обезбеђујући брже усмеравање ка чланству у ЕУ.

Императив је, додаје се, да споразум има потпуну подршку свих, уз пружање јасних гаранција ЕУ, без двосмислености, а сам процес би требало да буде политички и друштвено свеобухватнији и транспарентнији.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u