Ову храну никако не смете да једете када јој истекне рок

Ову храну никако не смете да једете када јој истекне рок

31 марта 2018

Мислите да је рок трајања који пише на амбалажи само маркетинг трик чији је циљ да купујемо више? Грешите, и то много.

Јаја

Свежа јаја у фрижидеру могу да стоје од три до пет недеља. Дакле, имате довољно времена да их потрошите. Јаја којима је истекао рок могу бити токсична, имајте то на уму.

Свеже месо

Ако месо нисте употребили за 48 сати, ставите га у замрзивач, у супротном ризикујете веома опасне бактерије, салмонелу, ешерихију кол… а то се све тешко и дуго лечи.

Меки сиреви

Тврди, старији сиреви (чедар, гауда…) имају дужи рок трајања, јер је бактеријама теже да их „окупирају“. То значи да тврди сиреви могу у фрижидеру да стоје и до шест месеци. Међутим, меки сиреви као што су (рикота, фета, крем сир…) су подложни бактеријама и требало би их бацити након првог знаку кварења или након истека рока трајања који је истакнут на амбалажи, а то је око седам дана након отварања.

Куповни преливи

Можда вам се чини да куповни сос или неки прелив, може да траје бесконачно, само зато што је у стакленој тегли, али нисте у праву – и ти прехрамбени производи су такође подложни бактеријама. Зато, ако сте приметили течност која се издвојила на површини тегле, можда грудвице у сосу, или осећати неки чудан мирис – баците то одмах.

Салате са преливима

Све салате за које користите сенф, мајонез, кечап и сличне куповне преливе, поједите одмах када их направите, најкасније за 24 сата. Након тога „појешће“ их бактерије.

Свежи сокови

Свеже цеђени сокови су веома модерни, али и веома опасни ако их не попијете брзо – за два или три дана најдуже. Веома су подложни бактеријама, за разлику од прерађених сокова који су пастеризовани.

Месне прерађевине

У својој амбалажи могу стајати дуго, али чим их отворите поједите их за три дана. Уколико приметите да је шунка постала лепљива, пршут има чудан мирис, кобасица је променила боју – баците то! Месне препрађевине су подложне бактерији која се зове Листерија, а која је отпорна на ниске температуре, и у вашем фрижидеру може фино да се „башкари“.

Риба

Риба је, као и свако друго месо, подложна бактеријама, зато је треба појести за дан или два након куповине. У супротном, рибу увијте у фолију и ставите у замрзивач.

Клице

Клице, које су постале веома модеран додатак салатама, узгајају се у топлим условима, што их чини идеалним за размножавање бактерија. Зато их једите само два дана након куповине, а ако сте трудни или већ болесни, избегавајте их у потпуности.

Свеже бобичасто воће

Бобичасто воће има кратак рок трајања. Малине и јагоде су јестиве само три дана након куповине, а боровница нешто дуже, до пет. Ако их не поједете у том времену, замрзните их и избегните циклоспироу и муке као што су дијареја, надимање, повраћање и друге симптоме тровања храном.

Зелениш

Да, чак и ако га добро оперете, поврће попут зелене салате, спанаћа, блитве… често садржи бактерију ешерихију коли. Зато, добро прочитајте шта пише на амбалажи, ако купујете упакован зелениш, и придржавајте се тог датума.

Шкољке

Као и остали морски плодови, свеже шкољке имају веома кратак рок трајања – дан или два, и то у фрижидеру. Ова храна, након истека рока употребе, може да садржи вибрио вулнификус, бактерију која изазива тровање крви.

KOMENTARI



Један коментар

  1. Zoran says:

    Ja mogu ladno da jedem budjav leba, nista mi ne fali. Malo mirise, al nista. A moja zena mora da ljusti krusku, inace j eubi kiselina.:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u