ПАДА ГЛАВНИ ГРАД ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Курди нападају Раку!

PADA GLAVNI GRAD ISLAMSKE DRŽAVE: Kurdi napadaju Raku!

13 oktobra 2015

kurdish-peshmerga-forces 45Kurdska milicija u Siriji krenuće u akciju proterivanja „Islamske države“ iz Rake u narednih nekoliko sedmica, saopštio je komandant formacije koja ima podršku SAD.

Sipan Hamo, komandant milicije IGP, rekao je listu „Al Hajat“ da su u toku konsultacije sa koalicijom koju predvode SAD, da bi se utvrdilo tačno vreme početka operacije.

IGP je u savezu sa arapskim grupama kojima su SAD pre tri dana vazdušnim putem isporučile sitno naoružanje i municiju na severoistoku Sirije.

Izbacivanje zaliha iz letelica ciljanim formacijama na terenu je dio nove strategije SAD, koja je objavljena prošle sedmice, kako bi se pomoglo pobunjeničkim grupama koje se bore protiv „Islamske države“.

Raka je pala u ruke džihadista 2013. godine i od tada postala njihovo glavno uporište u Siriji.

Grad ima veliki strateški značaj, pošto se iz njega kontrolišu naftna i gasna polja, kao i drevni grad Palmira.

KOMENTARI7 komentara

 1. triglav says:

  isto kao u drugom svetskom ratu na tlu europe.

 2. deda mraz says:

  Tacno tako,Rusi pomlatili fasisticku gamad,izginulo ih 27 miliona,a paraziti Ameri,Englezi i Kanadjani dosli sa 400 hiljada vojnika kada je Hitler bio porazen da oslobode Evropu i propaganda im je uspela tj. da su oni oslobodioci.Sada se isto desava u Siriji tj. da cej oni osloboditi Siriju od ID.Samo ako budu ovoliko dugo cekali od toga nema nista i ja mislim da je to dezinformacija nego bice samo sisanje,skidanje sandala i brijanje brada i oblacenje Nato uniformi od strane ovih zivotinja iz ID sto je sada kristalno jasno da su to ubice koje Amerika,Engleska,Francuska,Njemacka,Holandija,Turska i ovi primitivci iz S.Arabije snabdevaju oruzjem i to su njihovi sefovi.I vise je kristalno jasno da je NATO najveca teroristicka organizacija koju je savremeni svet poznavao i mi Srbi smo to dobro osetili na svojoj kozi jer i kod nas su isto tako sakupljali fasiste i primitivce muslimane i gurali protiv nas dok su oni bombardovali i nasa usljiva politicka vrhuska to jos uvek podrzava,medjutim u Siriji je bio vodja koji nije izdajnicko smrdljivo Nato govno i narod koji je dao sve da sacuva svoju slobodu i svaka im cast za to i naravno kada su ih Rusi stisli sve je na videlo izaslo kao i u Ukrajini da iza fasista i ID ubica Nato stoji.

 3. Đura says:

  Nema tu sreće. Opet pokušavaju da zajebu Ruse. To Amerikanci cepaju Siriju na Severnu i Južnu Koreju. Dakle, pokušaj da ne puste Ruse u celu Siriju, što će biti isti kurac ko i da Rusi nisu došli. I taj ogranak Kurda je teroristički i bori se protiv sirijskog naroda. Dakle, to je suprotstavljanje ruskoim akcijama ane napad na ISIL.

 4. otac Satarije says:

  Udrite Kurdi da gad ne postoji !!!

 5. Meri says:

  Možda žele da pokvare posao oko oslobodjenja Alepa tj. da odvuku Ruske i Sirijske snage sa sadašnjih ratišta, oko Alepa i gde su još već ovih dana. Upravo sam pročitala vest da su Amerikanci iz aviona pogodili trafostanicu u Alepu, nikom nije jasno zašto su to uradili, možda da se i to pripiše kao Ruska greška, ili ima još neki prikriven razlog. Što se tiče Rake, pa zna se da su Rusi isto nekoliko puta uništavali skladišta ID u Raki. Kurdi mogu da učestvuju u oslobadjanju Rake, ali ne mogu da je uzmu ni za sebe jer nemaju državu, a ni za Amere jer nemaju ni legitimitet da pozovu stranu silu. Sve u svemu Amerikanci su navodno izjavili, da se povlače iz Sirije,i čak da im je žao koliko je ta zemlja razorena, perfidno do bola, ali imaju neke svoje jake razloge zašto lažu i naravno interes da preko svojih saradnika još uvek vuku konce.

 6. Meri says:

  ALEP je velik, sigurno da treba nekoliko sedmica da se detaljno očisti taj grad, pa još i bez svetla ići će još sporije, prave glib Rusima i Sirijcima, ali mislim da Rusi imaju puno bolje komandante i stratege od mene, pa da ne brinemo suviše.

 7. Meri says:

  Moguće je da su Kurdima obećali državu, ako im sklone najbitnije ljude i dokaze iz Rake, i onda se predstave svetu Ameri Kurdi i još poneka sirijska opozicija svi zajedno zagrljeni i ovenčani slavom pobednika...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *