ПАЛА ЈЕ ПРВА ДОМИНА, ПОТЕЗИ КОЈИ ЋЕ ДОВЕСТИ ДО СВЕТСКОГ РАТА! НАТО уз Турску, Русија уз Сирију!

PALA JE PRVA DOMINA, POTEZI KOJI ĆE DOVESTI DO SVETSKOG RATA! NATO uz Tursku, Rusija uz Siriju!

1 marta 2020

NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu u Idlibu i poštuju međunarodno pravo, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i istakao da alijansa podržava Tursku.

Stoltenberg je nakon sastanka ambasadora NATO, koji je inicirala Turska, nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu, rekao da saveznici razmatraju dodatnu podršku Turskoj.On je pozvao na deeskalaciju nasilja u Siriji, prenosi Rojters.

– Pozivamo vlasti Rusije i Sirije da zaustave napade i neselektivne vazdušne napade – rekao je Stoltenberg.

On je pozvao Rusiju i Siriju da poštuju međunarodno pravo i da se pridruže naporima UN da se pronađe mirno rešenje za Siriju.

Ambasadori NATO sastali su se danas na zahtev Turske, na osnovu Člana 4 Severoatolantskog Sporazuma iz Vašingtona, koji podrazumeva da članica NATO može da zatražiti konsultacije ukoliko veruje da su njen integritet, politička nezavinost ili bezbednost ugroženi.

KOMENTARI9 komentara

 1. Maksa says:

  A sta traze Turci u Siriji, ko ih je zvao, Rusi su tu na poziv zvanicne vlade Sirije.

 2. Slobodanka says:

  Ni NATO ni Turska neće moći da zaustave uništavanje njihovih zajedničkih jataka-terorista u Siriji. Po pravilu razočarani gubitnici se posvadjaju, dakle glavni dogadjaj koji čekamo je velika svadja izmedju Turske i NATO-a, a svetski rat (iz naslova) se neće dogoditi. NATO bez obzira šta obećava, neće pružiti adekvatnu podršku Turskoj, sigurno ne onakvu kakvu Turska očekuje. Na koga će se tada okrenuti Erdoganov štap? Pogotovu što pred domaćom turskom javnošću Erdogan će morati da opravda veliki poraz svoje politike, i to meren u broju poginulih turskih vojnika. Ako se tada bude žalio na Siriju i Rusiju odbaciće ga Turci glatko kao nesposobnog jer baš on lično je neko vreme išao ka razvijanju boljih odnosa Turske sa Rusijom. Jedino će moći da se izvuče tako što će žestoko prasnuti na važnog saveznika NATO vojni savez, a koji je izneverio Tursku.

 3. Slobodanka says:

  Sirija - objavljuju da je u potpunosti oslobodjena od terorista sirijska pokrajina Hama. U završnici očišćen je onaj najseverniji zapadni deo te pokrajine koji se nalazi ispod idlibskog grada Džisr Šugur. Takodje rade na oslobodjenju od terorista preostalog zapadnog dela pokrajine Alepo. Sirijci skupljaju svoje mačiće, a Erdoganu neka se puše uši.

 4. Slobodanka says:

  Koliko znam (iz pouzdanih izvora) plan Sirije bio je da oslobode najpre put M5 deo od grada Marat al Numan do Alepa, zatim poprečni put M4 Latakija-Sarakib. Ovo što su teroristi ponovo preuzeli Sarakib to već nastoje da poprave. Zatim već su oslobodili značajan deo južnog idliba ispod puta M4, mada tu južno ispod puta M4 ima 5 novih turskih baza oko kojić će ići sporije. Uglavnom oslobodiće od terorista celu Hamu i celu Latakiju i zapadni deo pokrajine Alepo, zatim obadva magistralna puta M5 i M4, a po planu trebalo je da ostane oko 2000 km2 severnog dela pokrajine Idlib koji obuhvata i glavni grad Idlib. Dosad su teroristi vršljali po putevima M5 i M4 i pljačkali mnogobrojna civilna naselja, a odsad promena je da tu ih neće biti, nego snage SAA biće veoma blizu puta koji povezuje grad Idlib zatim severnije Marat Misrin i tako na sever do granice sa Turskom i graničnog prelaza kod turskog grada Rejhanli. Teroristi će se s obzirom na tako smanjen i sužen prostor osećati nezadovoljno i poraženo, a mnogi će biti i pobijeni-murtvi. Kad dostignu ovu fazu snage SAA su planirale pauzu. MEDJUTIM, S OBZIROM NA OVO GRUBO MEŠANJE TURSKE MOGUĆE JE DA ĆE DOĆI DO PROMENE TOG PLANA, TE DA SNAGE SAA UOPŠTE NEĆE PRAVITI NEKU ZNAČAJNU VREMENSKU PAUZU KAO ŠTO SU RANIJE RADILE, NEGO IĆI ĆE NA POTPUNO OSLOBODJENJE CELE POKRAJINE IDLIB. Nema drugog rešenja nego da ih skroz poraze, A TADA ĆE UTIHNUTI I OVO VELIKO SVEOPŠTE LAJANJE. Turska će jedino uspeti da uspori takav uspeh Sirije, ali zbog potpunog gubljenja Idliba na kraju Turska će se osećati veoma poraženo. Zatim zbog ovog puštanja izbeglica iz Turske u Evropu, i po tom pitanju neće se baš sve odvijati kako Turska želi, a takodje Turska neće biti zadovoljna ni sa podrškom koju će joj pružiti NATO. Tokom ove godine Tursku čekaju najmanje 3 krupna nezadovoljstva.

 5. Miraš says:

  Glavna borba oko Turske vodi se po pitanju da li će ona pripadati unipolarnom zapadnom svetu kom je do juče potpuno pripadala ili će pripadati multipolarnom svetu koji se radja. Turska je već prilično zakoračila u multipolarni svet, ali još uvek balansira i sa Zapadom. Zamislite sasvim drugačiju situaciju > da je Turska glatko pristala na rešavanje problema Idliba onako onako kako predlaže Rusija i kako su se dosad dogovarali u okviru astanske trojke. Šta bi tada uradio Zapad? Odmah bi na Tursku primenio sve moguće ekonomske sankcije sa ciljem da je iznutra podrije i da na osnovu unutrašnjeg socijalnog nezadovoljstva zbaci neposlušnog Erdogana. Kao prvi korak bilo bi povlačenje nuklearnog naoružanja iz Adane o čemu su iz Pentagona već pokazali da razmišljaju, a zatim bi krenuli sa ekonomskim sankcijama protiv Turske. Ovako Erdogan na starom zajedničkom talasu po pitanju svrgavanja "tiranina" Asada i dalje sudbine Sirije i celog Bliskog Istoka održava kakav takav zadovoljavajući nivo poverenja u najvažnijim zapadnim centrima moći. Turska preko ledja Sirije napaćene dugogodišnjim ratom, čuva sebe od sankcija Zapada jer Tursku mogu dobro da ošinu sankcijama zato što ima od ranije nasledjenu značajnu poslovnu saradnju sa Zapadom. Turska je probala i ruske sankcije, ali čim se popravila u ponašanju te sankcije su otklonjene. Ali sa Zapadom to ne ide tako. Jednom kad Zapad nekom okači samar sankcija, skidaju ga tek kad postignu potpuni unutrašnji slom kod zemlje-žrtve. Čini mi se da je to osnovna suština, a sva ova velika galama koju čujemo iz Ankare i začudjujući potezi Turske to je u funkciji čuvanja Turske od nemilosrdnih i teških sankcija Zapada.

 6. Vesna says:

  Dok Rusi ne ušetaju u Carigrad, Turci se neće smiriti.

 7. Armagedon says:

  A kad su nas preoravali bez dozvole SB-a, tada je to bilo opravdano. Koji ste k... tražili u Srbiji '99-e!? Slutim raspad Turske.

 8. Mussa Kessedžija says:

  Bit će rata svršavaju srpski mediji. Može li Srbija nešta da ušićari u tom ratu? Kakve interese ima Srbija u Siriji? Hoće li Srbija uz Ruse ili Turke? Ili uz one koji će da joj vrate KiM? Ili Crnu Goru? Ii joj bar daju izlaz na Crno more ako nemož već na Jadran ili Egej?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *