ПАЛА ОДЛУКА! ЕУ одредила КРАЈЊИ РОК за решење КОСОВА! Свему ускоро долази КРАЈ!

ПАЛА ОДЛУКА! ЕУ одредила КРАЈЊИ РОК за решење КОСОВА! Свему ускоро долази КРАЈ!

12 новембра 2018

ЕУ као посредник у дијалогу Београда и Приштине учиниће све како би у наредних годину дана, колико је остало до краја мандата шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини, дошло до постизања споразума о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине, сазнаје Тањуг у Бриселу.

– Ми ћемо направити све у години која је остала да би дошло до свеобухватне нормализације односа, али нисмо једни од којих то зависи – речено је у дипломатским изворима у Бриселу.У Бриселу наводе да су и у овом тренутку ”у току контакти” у циљу наставка дијалога Београда и Приштине, али да још не постоји конкретан датум за могући нови састанак председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија.

У круговима блиским преговарачком процесу оцењују да је прошлонедељни састанак Вучића и Тачија био „без сваке сумње тежак“.

Наводи се да је план Федерике Могерини био да се на том састанку постигне сагласност о интензивирању процеса постизања споразума о свеобухватној нормализацији односа, али да је одлука Приштине о подизању царина на робу која се узвози из Србије „у последњем тренутку пореметила планирано“.

На питање шта ће ЕУ урадити у циљу евентуалног притиска на Приштину да повуче такву одлуку, извори из Европске комисије напомињу да је ЕУ „већ била јасна у свом саопштењу“ када је осудила такав потез и позвала косовске власти да опозову одлуку о подизању такси од 10 процената на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

Оно што се очекује током новембра, без обзира да ли ће доћи до наставка дијалога Београда и Приштине, јесте редовни извештај који ће Европска служба за спољне послове представити земљмама чланицама ЕУ о напретку у процесу нормализације односа две стране.

Од тог извештаја у великој мери зависиће и одлука чланица ЕУ о броју нових поглавља које ће Србија отворити у децембру у оквиру својих приступних преговора.

Након последње рунде дијалога под покровитељством шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини, који се завршио без било каквих помака у приближавању коначном решењу за свеобухватну нормализацију односа Београда и Приштине, из ЕУ поручују да се њихови напори у циљу постизања правно обавезујућег спорзума настављају, а да временски рокови ”остају јасни”.

KOMENTARI2 коментара

  1. Branicevac says:

    Koja budala u Srbiji veruje vise u ovo aman ljudi!

  2. Саша says:

    Дакле, губимо и овај рат, претпостављам, пошто ЕУ воли да задаје ударац на годишњице, да ће тражити да се потпише признање Косова на дан бомбардовања Србије марта 2019.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u