ПАЛА ОДЛУКА! ЕУ одредила КРАЈЊИ РОК за решење КОСОВА! Свему ускоро долази КРАЈ!

PALA ODLUKA! EU odredila KRAJNJI ROK za rešenje KOSOVA! Svemu uskoro dolazi KRAJ!

12 novembra 2018

EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine učiniće sve kako bi u narednih godinu dana, koliko je ostalo do kraja mandata šefice EU diplomatije Federike Mogerini, došlo do postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u Briselu.

– Mi ćemo napraviti sve u godini koja je ostala da bi došlo do sveobuhvatne normalizacije odnosa, ali nismo jedni od kojih to zavisi – rečeno je u diplomatskim izvorima u Briselu.U Briselu navode da su i u ovom trenutku ”u toku kontakti” u cilju nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali da još ne postoji konkretan datum za mogući novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

U krugovima bliskim pregovaračkom procesu ocenjuju da je prošlonedeljni sastanak Vučića i Tačija bio „bez svake sumnje težak“.

Navodi se da je plan Federike Mogerini bio da se na tom sastanku postigne saglasnost o intenziviranju procesa postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, ali da je odluka Prištine o podizanju carina na robu koja se uzvozi iz Srbije „u poslednjem trenutku poremetila planirano“.

Na pitanje šta će EU uraditi u cilju eventualnog pritiska na Prištinu da povuče takvu odluku, izvori iz Evropske komisije napominju da je EU „već bila jasna u svom saopštenju“ kada je osudila takav potez i pozvala kosovske vlasti da opozovu odluku o podizanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ono što se očekuje tokom novembra, bez obzira da li će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, jeste redovni izveštaj koji će Evropska služba za spoljne poslove predstaviti zemljmama članicama EU o napretku u procesu normalizacije odnosa dve strane.

Od tog izveštaja u velikoj meri zavisiće i odluka članica EU o broju novih poglavlja koje će Srbija otvoriti u decembru u okviru svojih pristupnih pregovora.

Nakon poslednje runde dijaloga pod pokroviteljstvom šefice EU diplomatije Federike Mogerini, koji se završio bez bilo kakvih pomaka u približavanju konačnom rešenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, iz EU poručuju da se njihovi napori u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporzuma nastavljaju, a da vremenski rokovi ”ostaju jasni”.

KOMENTARI2 komentara

  1. Branicevac says:

    Koja budala u Srbiji veruje vise u ovo aman ljudi!

  2. Saša says:

    Dakle, gubimo i ovaj rat, pretpostavljam, pošto EU voli da zadaje udarac na godišnjice, da će tražiti da se potpiše priznanje Kosova na dan bombardovanja Srbije marta 2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *