ПАЛЕ МАСКЕ: Палмер открио шта ће ТРАЖИТИ ОД ВУЧИЋА И СРБИЈЕ

PALE MASKE: Palmer otkrio šta će TRAŽITI OD VUČIĆA I SRBIJE

3 septembra 2019

Cilj mi je da što pre vratim Beograd i Prištinu za pregovarački sto i da osiguram dogovor, poručuje Metju Palmer u intervjuu Tanjugu, prvom od imenovanja za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

Novoimenovani američki izaslanik ističe da je prihvatio tu funkciju zato što misli da može da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi, kako on kaze,transformisao ceo Balkan, otvorio evropski put Srbije i takozvanog Kosova, i bio „pozitivna stvar za region, Evropu i SAD“.– Rešenje kosovskog pitanja je na mojoj agendi veoma visoko. Imamo mogućnost i želimo da je iskoristimo – kaže Palmer i precizira da je njegov cilj da što pre vrati strane za pregovarački sto i osigura dogovor.

Povratak Beograd i Prištine za pregovarački sto, ističe Palmer, kratkoročni cilj SAD.

– Imamo izbore na Kosovu 6.oktobra, a u Srbiji će biti održani na proleće. Imaćemo mogućnost za nastavak pregovora između dva izbora koju treba da iskoristimo. Nadamo se da će obe strane iskoristiti tu priliku koja se ukazuje – naglasio je on.

Palmer je kazao da u ovom procesu postoji niz izazova, a da je jedan da se što pre nastave pregovori, a drugi da se pronađe dovoljno zajedničkog osnova za pregovore.

Izrazio je nadu da će iduća kosovska vlada prihvatiti da suspenzuje takse kako bi omogućila obnovu dijaloga, i da će Beograd zaustaviti svoje napore na „međunarodnoj delegitimizaciji Kosova“ i lobiranje kod drugih zemalja da povlače priznanje.

Sve to, prema njegovim rečima, „truje atmosferu“ i čini teškim povratak pregovorima u konstruktivnom duhu.

Upitan ako nema crvenih linija u dijalogu, kao što se zvanično ponavlja, u čemu je problem, na primer, što Srbija lobira protiv nezavisnosti Kosova, Palmer kaže da je lobiranje izazvalo takse, a one su postale prepreka napretku u dijalogu, a na drugoj strani Beograd ih smatra razlogom da se ne vrati za pregovarački sto.

– Tako nešto nije od pomoći. Lobiranje kod, pre svega malih zemalja, da povuku priznanje, je možda taktički uspeh za Srbiju, ali košta Beograd da očuva svoj interes i postići dogovor o normalizaciji. Nadamo se da će obe starne razumeti svoje interes i postići dogovor – kazao je on.

SAD bi želele, ne krije Palmer, da vide međusobno priznanje kao centralnu tačku dogovora.

Istakao je da je cilj SAD da podrži dijalog i sporazum iz kojeg bi, kako kaze, svi izašli tako, da su zaštitili svoje osnove interese.

Naglasio je da niko ne treba da ima osećaj da je izgubio, i da nema razloga da kompromis bude pobeda za Srbiju, takozvano Kosovo i međunarodnu zajednicu.

– To će zahtevati kompromis, neku vrstu empatije, razumevanje kako druga strana gleda na stvari i spremnost na saradnju u pronalaženju dogovora koji bi bio lokalno prihvatljiv, a ujedno bi mogao da se građanima predstavi kao pravo rešenje – objasnio je Palmer.Rekao je da SAD i Srbija žele istu stvar – napredak ka evropskoj budućnosti Srbije.

– Želimo evropsku perspektivu za Srbiju, a postići je zahteva rešenje kosovskog pitanja. Srbija ima podršku SAD u tom procesu kao što je ima Kosovo. Mi želimo da pomognemo stranama da se sastanu, identifikuju tačke zajedničkog interesa, ali i razlike i da dođu do sporazuma koji bi bio najbolji za njihovu budućnost – objasnio je.

Na pitanje šta SAD podrazumeva pod kompromisom, u situaciji u kojoj je jasno da Beograd neće pristati da prizna Kosovo, a da ne dobije ništa, Palmer je rekao da nije na SAD da govori šta je kompromis i da je važno da strane preuzmu same odgovornost za taj proces.

– Mi smo spremni da sarađujemo sa vlastima u Beogradu i Prištini podržavajući napredak. Veoma je vazno da sporazum bude nešto lokalno, a ne nešto što je napisano u Vašingtonu i potom nametnuto stranama. Tako nešto ne bi bila stabilna budućnost – smatra Palmer.

Na pitanje šta ukoliko dakle ne dođe do dogovora, Palmer odgovara da bi u tom slučaju svi bili na gubitku.

– Nadamo se da je moguće postići sporazum, a u tom procesu mogu da računaju na prijateljstvo, podršku i aktivno angažovanje SAD – rekao je Palmer.

U dijalogu, smatra, ima mnogo tema o kojima treba razgovarati, jer svako održivo rešenje sadrži multidimenzionalni, politički, ekonomski i bezbednosni aspekt, kao i kulturni po pitanju položaja imovine Srpske pravoslavne crkve.

– Sve su to otvorene teme o kojima treba razgovarati. Ima mnogo elemenata za razgovor – poručuje Palmer.

Na pitanje da li su održiva tumačenja dela javnosti da se požurivanje zapada da do rešenja kosovskog pitanja dođe do juna povezuje sa izborima u SAD i želju Donalda Trampa da rešenje bude u njegovom mandatu, Palmer je rekao da želja da s epostigne rešenje nije vođeno američkim političkim kalendarom, već činjenicom da će spor što duze traje ostati nerešen i biće teže da se napreduje ka dogovoru.

– Nadam se da će i strane razumeti potrebu hitnosti i da će što pre moći nakon izbora na Kosovu i formiranja vlade moći što pre da se vrate dijalogu – zakljucio je Palmer.

(Tanjug)

KOMENTARI11 komentara

 1. persida says:

  Ovaj je ruzniji cak i od Karleruse.

 2. milorad2 says:

  ponavljam, ovaj nema ovlašćenja da bilo šta preduzima ili predlaže.Poslat je da posmatra i komunicira,ako nešto proba to je iznad njegovih instrukcija i predstavljka privatnu platformu ko zna koga i ko zna čega.Osim toga to je nisko rangiran predstavnik i verovatno je deo šiptarskog lobija pošto od pada klinton klana oni nemaju direktan pristup vrhu min.,inos.poslova USA.Sve moraju da rade preko portira.

 3. persida says:

  Dakle, portir napolje.

 4. padre says:

  Izgleda da oni imaju svoje viđenje normalizacije, to je, kako jakažem!

 5. Kosovac says:

  Metju Palmer, izaslanik, došao da obezbedi napredak ka evropskoj budućnosti Srbije. Hvala, nije trebalo, niko to nije tražio od njega. To mu dođe kao Ričard Holbruk. Ima velika ovlašćenja, ali najveće je da ne mora da održi zadatu reč. Uvek ga štiti realnost. …..Mene podseća na pređašnjeg izaslanika Hojt Ji. Ima isto tako opasan pogled, kao japanske jakuze. ………..I siguran sam da je isto i on doneo koferče, a u njemu svileni gajtan.

 6. Baja says:

  Gomila budalaština i već viđenih praznih fraza ! Ajd išššš bre...može i čibe bre....

 7. Gagi says:

  Pravi naziv za dogadjaje na Balkanu je okupacija. Zbog svojih planova i geostrateskih interesa, zapadna koalicija je divljacki bombardovala Srbiju i nasilno otela deo nase teritorije. Za privremene vlasnike te okupirane teritorije je proglasila svoje saradnike i pomagace - siptare. Kazem privremene, jer oni nemaju ozbiljan uticaj o bilo cemu. Da bi zamaglili svoju pravu ulogu o otimanju i besplatnom koriscenju Srpske zemlje, guraju nas da pregovaramo sa laznim "vlasnicima" nase istorijske imovine. Ako ispadnemo naivni i dogovorimo bilo sta sa siptarima, isti taj olos ce sve dogovorene povoljnosti ustupiti svojim gazdama. Nase jedino smisleno politicko resenje je: Da proglasimo okupaciju dela nase teritorije i u nemogucnosti raspolaganja istom, zamolimo Rusku Crkvu da preuzme brigu o nasim i njihovim pravoslavnim svetinjama na KiM. Ubrzo posle toga, razgovarati sa Rusima da nam besplatno daju nuklearno naoruzanje jer Svetinje moraju da se brane svim sredstvima, kao sto uostalom i zapad to cini, Izraeljski narod takodje. Gresim li ja, ili se mozda Sveti Sava duhovno uzdigao u Ruskom manastiru Vatoped. Isto vino za pricesce, ista molitva. Prema tome, mi nas istorijski i civilizacijski put imamo. Jedino smisleno pitanje koje postoji u ovom momentu je: Da li je kod danasnjih politicara koji odlucuju, ostalo bar malo one uzvisene energije predaka koju im je dao Bog u borbi protiv bezboznika i ljudskog olosa. Mislim da NE. Sve ce to da se prolongira i mulja jer je njihov zivot i danas dobar i kvalitetan, gde ces bolje i kada je bilo bolje. Ugledni i vazni ljudi, topli bazeni, ma, dolce vita. Deci i unicima osigurana buducnost na prestiznim zapadnim univerzitetima, gde ce ih nauciti da je za "dobrobit" svetske zajednice i opste svetske bezbednosti normalno lomiti rebra i otkidati udove Srbiji. MOLIM sve Srbe da ostanu skromni, kako rece nas blazenopocivsi Patrijarh Pavle, skromnost je VRLINA. Imao je Srbin muku i ranije ali nije propao, NECE NI SADA.

 8. jovan says:

  Prvo omoguciti medjusobno priznanje Republike Srpska Krajina sa Hrvatskom.

 9. Slobodanka says:

  Turska neće biti primljena u EU, Turska sklapa poslove i trguje kao da je već zakoračila u multipolarni svet i Turska je sve nezavisniji i neposlušniji igrač u NATO alijansič Žure se jer vide da iz njihovog unipolarnog sveta gube veliko poluostrvo Mala Azija (Turska) , te da ne izgube i Balkansko poluostrvo. Cilj Palmera i Bele kuće je sporazum o normalizaciji Beograd-Priština kao osnov za transformaciju celog Balkana, tačnije kao osnov za komadanje Srbije; zatim da strpaju u NATO i EU: krnju Srbijicu i Kosovo pride i BIH, što bi bila „pozitivna stvar za Evropu i SAD", a region iz njegove izjave je izostavljen jer to je podvala.

 10. Za Srbiju says:

  Da se nosi u ....

 11. Pera says:

  Kad bi ovaj imao, sto nema, mogao bi da trazi od cionista sta mu padne napamet, jer bi mu sve dali sto zatrazi, samo da ne budemo sa Rusima i Kinom. A kad bi nabavio to sto nema, makar i polovno, gde bi nam bio kraj sa bracom Rusima, pa makar ukosio oci sa Kinezima !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *