ПАО ИСТОРИЈСКИ ДОГОВОР: Замрзава се трговински рат, али само уз ОВАЈ услов!

PAO ISTORIJSKI DOGOVOR: Zamrzava se trgovinski rat, ali samo uz OVAJ uslov!

2 decembra 2018

Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping saglasili su se da ne pooštrovaju trgovinski rat i obećali da se uzdržavaju od uvođenja novih tarifa za 90 dana.

Obećanje dolazi u momentu kada dve najveće ekonomije na svetu pregovaraju o trajnom sporazumu.

Primirje između SAD-a i Kine sklopljeno je nakon subotnje večere između Trampa i Sija na marginama samita Grupe 20 u Argentini, od koje se mnogo i očekivalo. Lideri su pristali da zaustave uvođenje novih tarifa i intenziviraju svoje trgovinske pregovore, rekao je kineski ministar inostranih poslova Vang Ji novinarima u Buenos Ajresu.– Obe strane veruju da je principijelni sporazum postignut između dva predsednika efikasno sprečio dalje širenje ekonomskih problema između dve zemlje – rekao je on.

Bela kuća nazvala je taj sastanak „veoma uspešnim“, rekavši da će SAD ostaviti postojeće tarife na 200 milijardi dolara kineske robe na 10 odsto i da će se uzdržati od povećanja te stope na 25 odsto, kako je planirano 1. januara.

U zamenu za taj ustupak, SAD žele odmah da započnu razgovore o onome na kinesku trgovinsku praksu na koju Tramp ima najveće žalbe, a to su krađa intelektualne svojine, necarisnke barijere i sajber krađe. Posle 90 dana, ako nema napretka u pogledu strukturne reforme, SAD će podići te carine na 25 odsto, poručeno je iz Bele kuće.

Kina je takođe pristala da poveća nabavku poljoprivrednih i industrijskih roba kako bi smanjila trgovinski deficit sa SAD.

– Ovo je bio neverovatan i produktivan sastanak sa neograničenim mogućnostima kako za SAD, tako i za Kinu. Velika mi je čast da radim sa predsednikom Sijem – rekao je Tramp u izjavi.

KOMENTARI3 komentara

 1. Milica says:

  Trgovinski rat izmedju Kine i SAD može da traje od 2 - 20 godina. Ovo je samo primirje. Osnovni problem će i dalje tinjati, a to je da nema slobodne svetske trgovine nego neko vreme i u Kini i u SAD moraće da se drže postignutog dogovora izmedju dva predsednika. To bure (dogovor o primirju trgovinskog rata) neko vreme će držati vodu, ali ne dugo.

  • Zoran says:

   To bure je napravljeno tako sto je Amerika izvezla proizvodnju u Kinu. To nikad ne treba zaboraviti.

 2. Slobodanka says:

  Kada utihne trgovinski rat SAD Kina, u čijem dosadašnjem toku se "veliki" biznismen Tramp pokazao veoma nesposoban, da li onda sledi pojačano američko davljenje sankcijama Rusije, Irana pa i EU? Tramp je ispravno procenio da Kina i Rusija su dva najveća rivala SAD-a. Da li će nova taktika biti davimo rivale jednog po jednog? U tom smislu ukrajinski incident kod Kerčkog moreuza da li je uradjen baš sada ipak po narudžbi moćnih gospodara iz Vašingtona? Jasno je da budaletina Potrošenko pristao bi na to u svako doba. SAD nisu dozvolili ni da se na SB UN razmatra ta tačka. Na osnovu toga ekonomsko davljenje Rusije ostalo bi otvoreno i moguće je da će ga pojačati, a u vreme tog incidenta već su znali i radili na tome kako da poprave za njih veoma nepovoljne posledice iz otpočetog trgovinskog rata protiv Kine. Rusija kao rival ipak zaslužuje prvo mesto; smeta im njena direktna pomoć Siriji posebno sada zbog jačanja sirijske PVO i uopšte snaga SAA. Neko duže vojno prisustvo SAD u Siriji time se potencijalno ozbiljno ugrožava jer Sirija za nekoliko meseci može da proglasi zonu zabranjenog letenja nad nebom cele Sirije, a saveznik i mezimac Izrael već je zaustavljen. Naredni potezi SAD-a pokazaće protiv koga i šta preduzimaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *