ПАРАДИГМА КВИСЛИНГА У СРПСКОЈ

PARADIGMA KVISLINGA U SRPSKOJ

10 marta 2017

Predrag-Ceranic 43t

Piše: Predrag Ćeranić

„Vi ste ministar sigurnosti, a stvorili ste nemir, vi ste ministar nesigurnosti“, sručila je u lice Draganu Mektiću Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), tijela koje je u BiH nadležno za imenovanje svih tužilaca i sudija. Čime je Mektić zaslužio da gospođa Jukić, koja se nalazi na tako odgovornoj funkciji, iznese pomenutu kvalifikaciju?

U veoma gledanoj TV emisiji Pošteno, koja se emituje na Televiziji Federacije BiH, Mektić je nastavio da optužuje Tužilaštvo BiH za nerad i korupciju, što inače čini proteklih mjeseci. Nije štedio ni sudije, iznoseći konstataciju da „pravosuđe kao treći stub vlasti“ u BiH ne funkcioniše. Gospoća Jukić je potom navela prijave koje postoje protiv Mektića u pogledu korupcije i ratnog zločina i ukazala da istražne radnje još nisu završene zbog opstrukcije u SIPA, agencije na čijem čelu se nalazi direktor za čije imenovanje je Mektić lobirao. Da Mektića pomenute prijave čine nervoznim, bilo je vidljivo tokom cijele emisije. Potpredsjednica VSTS bila je decidna, naglasivši da su upravo prijave, koje će morati biti istražene, povod Mektićevog juriša na Tužilaštvo BiH. „U borbi protiv korupcije moraćemo poći od vas, ministre“, naglasila je Jukićeva. Pravosuđe BiH Mektić nije štedio ni tokom gostovanja u Centralnom dnevniku, emisiji sarajevske Face TV, s tim što je ovaj put bio bez sagovornika koji bi mu mogao parirati.

OPET ILEGALNO PRISLUŠKIVANJE

Mektić je ucijenjen čovjek i stoga će pristati na sve kako bi izbjegao procesuiranje za ono što mu se stavlja na teret. To je u pozadini njegovog poziva na ulične nerede u Banjaluci, to je razlog za uporne nasrtaje na institucije Republike Srpske. I u tome ne treba tražiti SDS, partiju koju nominalno predstavlja u Savjetu ministara BiH. Mektićev pravi šef, nalogodavac kojem se ne smije otkazati poslušnost, jeste Bakir Izetbegović.

Tako je Mektić, u momentu kada su na Izetbegovića zbog vanistitucionalnog podnošenja zahtjeva za revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije, pljuštale optužbe sa svih strana – iz Banjaluke, iz Beograda, ali i sa mnogih adresa u Sarajevu, jer su se prilike toliko radikalizovale da je stanje postalo zabrinjavajuće i za Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (Peace Implementation Council – PIC), koji je Izetbegovićevo ponašanje osudio, pokušao da pažnju javnosti preusmjeri potpuno na drugu stranu. Gostujući najprije na banjalučkoj ATV, a potom u izjavama za Televiziju BN, Mektić je dozirano iznosio da raspolaže „materijalnim dokazima“ o „parainstitucionalnoj, pa i paraobavještajnoj grupi koja ruši Vučića“, a kojom se komanduje iz Dodikovog kabineta. Ministar bezbjednosti je pri tome koristio terminologiju tipičnu za vokabular obavještajne organizacije, u kojem se „dokumentovali smo“ čita kao „snimili smo“, a „raspolažemo materijalnim dokazima“ kao „imamo snimljene razgovore“. Bilo je vidljivo da je neko Mektiću ustupio na korišćenje i javnu upotrebu audio-snimke nastale prisluškivanjem privatnih razgovora, što predstavlja krivično djelo. Kako je Mektić navodio da je „materijalne dokaze“ ustupio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, drugo pitanje koje se nameće odnosi se na zakonitost ustupanja „materijalnih dokaza“.

Kada su saradnici premijera Vučića pozvali Mektića da objavi dokaze o navodnom planu Milorada Dodika da sruši Aleksandra Vučića, što je prvi učinio Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS i poslanik te stranke u Skupštini Srbije, otvoreno dovodeći u sumnju Mektićeve tvrdnje, Mektić je to učinio u razgovoru za portal Faktor. Pokazalo se da su Mektićevi „dokazi“ citati nekoliko autora srpske stranice Fonda strateške kulture iz Moskve, u kojima se na kritičan način govori o premijeru Srbije, a poznaju se sa Perom Simićem, Dodikovim savjetnikom za medije.

„Vodi se jedna izuzetno negativna, ružna i primitivna kampanja iz Kabineta predsjednika Milorada Dodika i na čelu čitave te kampanje stoji njegov glavni savjetnik za medije Pero Simić. Oni su uspostavili jednu paraobavještajnu strukturu i u međusobnoj komunikaciji svih tih koji pripadaju toj strukturi tragaju za mogućnostima i načinima da na najprimitivniji način urušavaju Aleksandra Vučića, a onda da bi to u Srbiji dobilo jednu formu sve provlače kroz Fond i tako stvaraju argumente koji bi trebali kao ići u prilog njihovoj priči. Oni koriste određeni broj pojedinaca i sa prostora RS, iz Banjaluke, te iz Beograda. Ja ne govorim o nekim pretpostavkama ili fikcijama, već o nečemu što je na određeni način zasnovano na materijalnim činjenicama“, tvrdi Mektić.

SA TURCIMA NA RUSE

Mektić je javnosti ponovo ulio sumnju da se radi o direktnom ili posrednom prisluškivanju nekog iz Dodikovog kabineta, jer kako bi inače znao o čemu razgovaraju članovi „inkrimisane grupe“ u međusobnoj komunikaciji. Onaj koga u tekstu pod naslovom Mektić pojasnio za Faktor: Kako i preko koga Dodik pokušava rušiti Vučića autor Nedim Pobrić citira, jeste Dževad Galijašević, te se stoga nameće zaključak da je upravo Galijaševićev telefon predmet prisluškivanja, a ono o čemu je sa Simićem razgovarao predstavlja Mektićeve „materijalne dokaze“. S obzirom da je Bosna zemlja čuda, ne bi bilo ništa novo da se u njoj umjesto terorista prate i prisluškuju oni koji ukazuju na opasnost od terorizma. Vjerovatno će protiv Mektića ovim povodom Tužilaštvo BiH pokrenuti novu istragu, a njegov pokušaj da zavadi rukovodstvo Srpske i Srbije pasti u vodu.

Druga interesantna stvar je da se Mektić „otvorio“ preko portala koji je finansiran turskim novcem. Naime, u periodu medijske ekspanzije Turske u BiH, novcem turskih kompanija pokrenut je navedeni portal, nedjeljnik Stav, i dnevni list Faktor, koji je u međuvremenu prestao da izlazi. Tako ministar Mektić, osim što pokušava da međusobno zavadi Srbe, nastoji da u Bosni posvađa Ruse i Turke, napadajući ruski portal sa portala u koji su novac uložili Turci.

U intervjuu emitovanom na Face TV, nakon što je Mektić naveo da ima „materijalne stvari, materijalnu istinu, materijalne dokaze“, na voditeljevo pitanje da li to može biti audio snimak, Mektić je odgovorio potvrdno, ali je naglasio: „Ne bih sada govorio o tome“. Na pitanje da li Rusi stoje iza Dodika u rušenju Vučića, Mektić odgovara sa: „Mislim da stoje“. Podanički lojalan Izetbegoviću, Mektić pravi nove skandale kako bi sačuvao gazdu, nadajući se da će Izetbegović sačuvati njega od pokrenutih istraga. Sve u svemu, Ilija Čvorović, glavni junak kultnog filma Balkanski špijun u poređenju sa Mektićem je mala maca.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *