PATRIJARH IRINEJ O „PARADI PONOSA“: Čega se pametan stidi, budala se ponosi

PATRIJARH IRINEJ O „PARADI PONOSA“: Čega se pametan stidi, budala se ponosi

26 септембра 2013

patrijarh-irinej-Patrijarh srpski Irinej poručiou intervjuu za „Nedeljnik“ da je SPC protiv održavanja Parade ponosa, i dodao da na nju gleda „crno da crnje ne može od toga biti“.

Crkva i država moraju da urade nešto u cilju podsticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda, naveo je patrijarh.

Osvrnuvši se na LGBT populaciju u Srbiji u, kakose navodi, nikad oštrijem tonu, patrijarh je u Nedelniku osudio njihov pokušaj organizacije gej parade u Beogradu.

Upitan šta bi poručio tim mladim ljudima iz LGBT populacije, koji planiraju šetnju beogradskim ulicama, patrijarh je rekao:

„Čega se pametan stidi, budala se ponosi.“

Patrijarh Irinej, medjutim, nije želeo da se izjasni da li su se državne vlasti konsultovale sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko organizovanja parade i da li očekuje nemire i nasilje u Beogradu u slučaju njenog održavanja.

„U našem tragičnom vremenu ništa nije tako ugroženo kao brak i porodica. I brak i porodica se planski ruše, a posebno gej paradom“, rekao je patrijarh.

On je doda da srpskom narodu nedostaje samo još, kako je rekao, ta pošast pa da nestanemo s lica zemlje.

„Porodica je osnovna ćelija društva i naroda. Zdrava porodica je osnov za zdravo društvo, zdrav narod, zdravu prosvetu, zdravu kulturu“, naveo je patrijarh srpski Irinej i zaključio da je krajnje vreme da Crkva i država urade nešto u cilju podsticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda“, naveo je prvojerarh SPC.

Parada ponoso je u Beogradu zakazana za subotu 28. septembra, ali MUP još nije izašao sa stav da li bezbednosne procene dozvoljavaju njeno održavanje.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. МИВ says:

    Немам примедбе, али: "... i zaključio da je krajnje vreme da Crkva i država urade nešto u cilju podsticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda”, naveo je prvojerarh SPC." је једино недоречено у Патријарховој изјави; прво, како повећати наталитет када је све опљачкано и када су млади остали без будућности; друго, зар је то нека памет указати на пљачку и узети активније учешће у борби против сиромаштва, притискајући криминалну и издајничку власт. Можда је неумесно коментарисати речи најчаснијег човека, али то је чињеница - влада уништава све и још предаје народ у руке крвника, а црква се не оглашава или је веома "блага".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u