Penzionerima treba oduzeti celu penziju na dve godine jer mogu živeti i bez nje, a i valjda je put ka Evropi bitniji

Penzionerima treba oduzeti celu penziju na dve godine jer mogu živeti i bez nje, a i valjda je put ka Evropi bitniji

22 septembra 2014

kul-kordic-0404-2014_620x0Piše: Miloš Kordić

U prethodnom svom tekstu na ovom portalu (Odakle Vladi Srbije pravo da smanjuje penzije ili da prisiljava građane da plaćaju pretplatu za RTS?) bio sam se ostrvio na Vladu koja se sprema da predloži Narodnoj skupštini smanjenje penzija. I to smanjenje onim penzionerima kojima su penzije iznad 25.000,00 dinara. Odnosno, da budem jasniji: njima bi se oduzimalo 10 ili 15 odsto od onog od penzije što im je iznad tih 25.000,00.

Mada sam i tada znao da je to tako. To jest bilo mi je i tada jasno da se to ne bi oduzimalo, ili smanjivalo, svejedno, od čitave penzije, nego isključivo od onog viška. Bez koga oni koji ga primaju i te kako mogu. Samo se pretvaraju da ne mogu. Ali sam ja to tada smetnuo s uma pa sam u besu napisao štošta što možda i nije trebalo da napišem.

E sada, kad je to meni, to, o tom višku iznad 25… došlo iz dupeta u glavu, a prethodno mi se ipak mnogo toga tada izokrenulo: ja sam sada u potpunosti promenio mišljenje, stav, kako hoćete. Ako odgovorni i političkim znanjem potkovani ljudi imaju pravo u cilju spasa otadžbine da menjaju stranke, partije, ujedinjene regione, grupe građana… da osnivaju nove ili nova, što ne bih i ja, kao penzioner, kao neko ko nije čak ni pupsovac ne bih promenio mišljenje, stav…

Pa razmišljam, pa se čak usudim i da predložim da se svim primaocima penzija, kojima je ona iznad 12.000,00 dinara, oduzima čitava penzija na godinu, pa čak i na dve godine dana. Ne samo da će se tako prikupiti 400 miliona našem budžetu neophodnih evra, nego će toga biti toliko da ministar finansija, odnosno naš ekspert u Vladi neće znati kuda će ni  šta će s njima. Pa kad se tome dodaju umanjene, a nekima, kao poslanicima i članovima Vlade, na primer, i skroz ukinute plate, jer oni će se, za očekiva ti je, solidarisati, to će biti: lezi lebe da te jedem. Nema bankrota, nema grčkog scenarija, nema španske krize…

I sad da se ponovo vratim svojim penzionerima. Naime, kad se stvari, odnosno problemi, kakve stvari, nema tu stvari… sagledaju iz više geometrijskih uglova, svaki iole priseban i razuman penzioner složiće se s mojim mišljenjem, predlogom, stavom, svejedno sa čime. Kao aktivan potrošač zdravstva, gradskog saobraćaja, telefonskih komunikacija, infostana, televizijskih kanala, pošte, banaka, šetnji u parku u svom naselju… sve više shvatam da se obični i mnogo brojniji a sve zaposleniji građani (i đaci, studenti, naravno) ne mogu maknuti od nas penzionera. Uđem u neko od sredstava gradskog prevoza, kad unutra sve mi – penzioneri. Vozikamo se, brate, za 400,00 dinara godišnje kao da smo u Diznilendu. I onda još mi, penzioneri zasednemo pa nikome od mlađih, od onih koji su svoje karte mnogo skuplje platili, da ustanemo. Dođem u čekaonicu svoje zdravstvene stanice, kad unutra sve mi – penzioneri. Stanem u red da predam knjižicu, kad ono u redu sve mi – penzioneri. Završim s pregledom, odnosno doktorka završi s pregledom (ne pregledavam se valjda sam, a kod doktorke), stanem u red kako bih dobio recepte i zakazao sledeći pregled, kad ono u redu sve mi – penzioneri. E, šta je: besplatno zdravstvo, pa to ti je! Dođem u poštu s punom šakom računa (ovo lažem: to radi moja supruga), kad unutra sve mi – penzioneri. Kao da u ovoj zemlji osim penzionera niko drugi ne plaća svoje račune. Dođem u svoju banku po penziju, kad unutra sve mi – penzioneri… i tako dalje. Dobro je što nas neće u osnovnu školu, u policiju, u vojsku… Kad bi još i to… Tada se od nas penzionera u ovoj zemlji ne bi moglo više živeti.

A garantujem da penzioneri s penzijama iznad 12.000,00 dinara mogu bez njih. Jer ako ih ne budu primali godinu ili dve, budžet će se, velim, tako debelo popuniti da će moći bez po muke da se ponovo uključe u svoje penzije. I to oni koji prežive taj period. Jer ne samo što će tim veličanstvenim odricanjem da spasu državu, nego će oni da spasu i ovu ekspertsku vlast, odnosno, izvinjavam se, ekpertsku Vladu. Ne dao Bog da nam se desi pa da, daleko bilo, plju! plju! bankrotiramo, pa da padne Vlada, ko bi nas vodio ovim blistavim, svetlim dakle putem ka Evropi?! Ne smem ni da pomislim šta bi i s nama penzionerima tada bilo.

Uzimajući, na kraju krajeva, sve gore rečeno u obzir, stvar je zaista više nego jasna: ako nas ne izvučemo mi, penzioneri, ne znam ko će.

Stoga, u nove radne pobede – ne sa smanjenjem, nego s još većim odricanjem od svojih penzija.

Penzioneri, vratite narodu i državi ono što ste tolike godine bez rada primali!

(Intermagazin)

KOMENTARI14 komentara

 1. Milan R. Nikolic says:

  svaka vam cast ovo je sramota za Srbiju,da li je moguce da su tako nisko pali da penzionerima oduzimaju i ono malo crkavice koju imaju.Gde ce vam dusa dusmani sve vam je malo dabogda.

 2. života says:

  Milane Nikoluiću tako, a ja pitam koliko će penzionera na ulicu, pred Skupštinu, ono Narodnu ne pišem, jer ako se zakoni donose po meri tajkuna i lopuža ona nije narodna- dakle kjoliko će penzionera pokazati neslaganje, ili će i dalje po kućama i domovima penzionera da protestuju. Nema nas tamo gde treba ...

 3. nikola.m says:

  Prema informacijama, koje su do sada objavljene, penzionerima iznad 25.000 primanja oduzimaju sumu gde se cifra iznad mnozi koeficjentom 0,22, a zaposlenima u javnom sektoru oduzimaju 10% na svu sumu. Tako racunica kazeda ce penzioneru koji ima 50.000 dinara, oduzeti 7.040 dinara a zaposlenom u JS 5.000 dinara. Sebe su bolje zastitili od penzionera. Tacno treba im sve oduzeti da pre pocrkaju.

 4. Za Srbiju says:

  Nije vreme za sentimentalnosti. Treba spasavati radno sposobnu populaciju u Srbiji. Penzineri ne treba da primaju nikakve penzije. Voleli su i radili za Broza, a onda su postali glavni glasači za sve režime posle njega. To je najveći problem Srbije. Zamislite da nemamo penzinere, kojih ima više od zaposlenih. Rešili bi se nepotrebnih građana, što na buđetu za isplatu penzija, što troškova po medicinskim ustanovama. Otvorile bi se mogućnosti za njihovu decu i unuke, umesto da ih uzdržavaju od svojih penzija. Čuo bi se glas naroda na izborima. Ovako nas vuku u propast.

 5. Vera says:

  "Za Srbiju" - samo jedan komentar: FAŠISTO!

 6. zuba zubic says:

  "za srbiju" Hitler je ubijao nemocne, bogalje, mentalno zaostale, a ti bi I babu I dedu, some samozivi, placali ljudi, njihovo je, da li si stvarno oyoliko tupav, vidim pises ili mozda nekome diktiras.

 7. Vesna says:

  "Za Srbiju", mozda ne bi bilo lose da sve penzose u logore stavimo, bez hrane i vode, pa tako lepo tebi nacisti i Vucicu brige smanjimo. Po Ustavu RS PENZIJA JE STECENO ZAKONOM PRAVO, NA OSNOVU RADNOG STAZA, SKOLSKE SPREME I DOPRINOSA, te niko nema prava da je smanjuje i oduzima pravo na istu, jer je to po Krivicnom Zakonu RS KRADJA, i kao takva, mora se i kazniti po zakonu. Botovima, koji se ne potpisuju svojim imenom, koji se sluze imenom domovine, kao sto je NACISTA, koji sebe zeove "za srbiju" treba dobar specijalista NEUROPSIHIJATAR, jer ovo sto doticni pise je cist NACIZAM!

 8. SLOBODAN says:

  Za nezaposlenost radno sposobne populacije nikakvu krivicu ne snose penzioneri,već političari koji su pored pljačke preduzeća,budžeta,opljačkali i penzioni fond davajući penzije pevaljkama i mnogima koji u taj fond nisu izdvajali ni dinara.Ko to sebi glumeći Hitlera daje pravo da meni koji sam 40 godina radio u privatnoj firmi i uredno uplaćivao u PIO sad oduzme jer to je MOJ novac,i neka mi vrate samo to što sam uplaćivao.Ako bi se oduzele penzije pola te radne populacije bi pocrkalo od gladi,budite sretni što nas imate.

 9. svetlana abramovic says:

  Pitam se da li ove komentare cita "mudra Vlada" na celu sa Vucicem i koliko svi oni mirno spavaju sa ovom legalizovanom pljackom penzionera. Mi smo od svojih zarada odvajali za svoje penzionerske dane, ne sanjajuci da ce nas sustici "sistem banana drzave". Za spas ove, ovakve Srbije trebalo bi prvo da konfiskuju svu imovinu novokomponovanih bogatasa i to "prekim sudom", bez sudjenja, jer su svi odreda ocigledno necasno i bezocno krali ovu drzavu u protele dve decenije, pa kad bi sve to prodali , eto nama para, pa ne bi morali da guraju ruke u djepove ni zaposlenima, a kamoli penzionerima. Ovako sve lopurde danas ostavljaju da i dalje uzivaju u svom luksuzu, ostali su stado za sisanje.A tako nam i treba kad ne umemo da ispravimo kicmu. Suvise nam vredjaju inteligenciju a mi umrtvljeno cekamo noz za klanje a ne toboz ZA BOLJE SUTRA. Koja demagogija! Pa ni mladi u to ne veruju vec beze glavom bez obzira od aveti smrti!

 10. Vide Daničić says:

  Da se još jednom osvrnemo na način na koji penzije biti smanjivane. Objavljeno je - a ne znam kako je uređeno - da se penzije do iznosa od 25.000 din. neće smanjivati, a preko tog iznosa do 50.000 din. smanjivaće se za 10%, i to samo osnovica za smanjivanje od 25.000 din. (50.000 - 25.000 = 25.000). Razlog mog komentara je u tome što je Blic nedavno objavio formulu po kojoj će se penzije objavljivati: (50.000 - 25.000)h0,22=5.5oo (ovo je iznos za koji će biti smanjena penzija od 50.000 din.). Smanjeni iznos od 5.500 din. čini 22% razlike za smanjivanje od 25.000 din, odnosno 11% ukupnog iznosa penzije od 50.000 din.?! Da li je ovo samo uobičajena brljotina Blica ili priprema za još jedno sumanuto pljačkanje penzionera?! Ne bi trebalo da nas iznenadi činjenica da će penzije u celosti biti smanjivane za min. 10% - protivno najavam, jer se od ove neodosmanlijske vlasti ne možemo ničemu ni pametnom, ni dobrom nadati...

 11. Despot says:

  Miso brate,nisi u pravu. Nema nas penzionera bas svuda. Sacekaj i pogledaj dolazecu paradu pedera i lezbejki. Neces u njoj da vidis penzionera, zasto? Pa mi smo Moso rodjeni moj, toliko stegli dupe da ni ne poseremo ono malo sto smo pojeli, a kamoli da idemo u "pozadince". A oni sto im se dupe otvorilo za sve sto ulazi, e oni ce biti tamo.

 12. Den says:

  Koliko sam razumio , ovde se neradi o penzijama ispod 25.000.- i to niko nikad nikome nesmije da ukine , cak nekim penzonerima koji zive sami i nemocni su treba podici ne 30-40.000- koji nemogu da placaju stan. Nazalost ima mnogo penzionera koji zive jos uvijek kao u vreme socijalizma , kada su dobijali stanove za dijecu i sebe , danas zive u velikim stanovima ,i izdaju sobe studentima . Ima i onih penzionera kojima je bivsa vlast dala posao stan i dobre plate ... a kaa je trebalo "91 boriti se za onu drzavu onda su se povukli u misije rupe . Trebalo bi napraviti revizije svih penzionera, dati svakome po zasluzi a zagarantovati visinu potrosacke korpe i stana, po penzioneru . Nesmijete tu kategoriju zapostaviti , jer svaki covijek ima pravo na dostojan zivot. U kapitalizmu nema drustvene svojine na koju imaju pravo samo pojedinci , sinovi i kceri bivsih komunista, Srbija treba da "prebaci" mnogo gorkih ukusa, bives nam drzave , i da pokupi povlastice. Ako je zaista izasla iz bivseg sistema...?

 13. brana says:

  Dragi penzioneri,vi ste najveće glasačko telo.Glasali ste, dobili ste.Samo je nepravda sto su pored vas dobili i oni nedužni.

 14. brana says:

  A, da, zaboravih.Što ne zamolite svoju decu i unuke da vam pozajme pištaljke ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *