ПИСМО АНГЛИСТЕ БРИТАНСКОМ АМБАСАДОРУ: Велика Британија нема морално право…

ПИСМО АНГЛИСТЕ БРИТАНСКОМ АМБАСАДОРУ: Велика Британија нема морално право…

9 јула 2015

deniskif01foto-fonet-a-levajkovic_origОтворено писмо Јелене Радојковић, директора Oxford Центра, амбасадору В. Британије, Њ.Е. Денису Кифу поводом британског предлога Резолуције о Сребреници
Поштовани,

Овим путем желим да изразим своје дубоко разочарење као и огорченост поводом предлога британске владе који се односи на Резолуцију о Сребреници.

Више од 40 година свог рада и живота посветила сам неговању и промоцији британске културе и језика. Рођена сам у Бечу (Vienna, 1944). Студирала сам англистику/германистику у Хамбургу, Њујорку, Карачију и Београду. Већ 25 година водим лингвистички центар (Oxford Centar, Београд/Ниш). Кроз нашу школу енглеског језика прошло је више хиљада студената, а књижара Oxford Centar, која ради у оквиру исте организације, је за ових 25 година у сарадњи са британским издвачким кућама Oxford, Longman итд. продала хиљаде уџбеника за енглески језик. Заједно са британским стручњацима, организовала сам мноштво стручних семинара по целој Србији који су имали за циљ промоцију енглеског језика и културе, али и стварање тржишта за британске издаваче.

Пре свега, своје дубоко неслагање изражавам у погледу термина геноцид који се користи у резолуцији. Сама дефиниција геноцида, како лингвистички тако и фактички, не може бити примењена на случај Сребреница:

1. Жртве страдале у грађанском рату у Сребреници нису биле жене и деца већ наоружани војно способни мушкарци. То у основи дисквалификује термин геноцид.

2. Број жртава никада није утврђен, а пошто српска страна није имала увид у истраживања, не можемо прихватити ту квалификацију нити број жртава. Број жртава утврђен 2005. био је 1.180. На волшебан начин тај број је 2014. године достигао 6.400 жртава, а ове године појавом „неких нових жртава“ дошло се до броја од 8.000. Питамо се колико ће жртава бити нпр. 2020. године?

3. Цео немио догађај одвијао се у заштићеној зони УН, која је подразумевала демилитаризацију.

4. Познато је да су по уласку српских снага у Сребреницу евакуисани жене и деца на муслиманску територију. Апсолутно није јасно како су се у тој „демилитаризованој“ зони изненада затекли наоружани муслимански војници Насера Орића?

5. ДНК анализа доказано није поуздана, а врло вероватно је и фалсификована, јер су босански Муслимани потпуно истог етничког и генетског порекла као Срби, што је историјски потврђено.

6. Велики број светских и српских аналитичара тврди да је цео догађај у Сребреници био намерно исцениран како би се створио повод за бомбардовање Срба од НАТО, без одобрења Савета Безбедности УН. Као што је познато, овај преседан је отворио врата свим будућим ратовима, разарањима и милионским жртвама на Блиском истоку, у Африци и Азији у 21.веку.

7. Парадоксално је да се прави геноцид над 3.500 српских цивила у тој истој Сребреници не само не подводи под геноцид него се не спомиње ни као ратни злочин. Да не говоримо о осталим страдањима српских цивила широм бивше Југославије који су били мучки убијани од стране Ал Каиде, Муџахедина, хрватско-америчке војске и „савезничког бомбардовања“.

britanijaslika8. Наводи који говоре о Сребреници као највећем геноциду после другог светског рата су једна крајње манипулисана и лажна конструкција и зато, све док се не организује кредибилна међународна истраживачка комисија, која би укључивала и српску страну, не можемо прихватити никакве квалификације јер оне очигледно у овом тренутку само служе даљем бруталном понижавању српског народа. Најгоре је што овим чином Западна Алијанса покушава да оправда ничим изазван распад Југославије и бомбардовање Србије, а у крајњој инстанци и даље раздваја и спречава помирење народа у бившој Југославији. Питање је, коме то иде у корист и на част?

У својој историји српски народ никада није починио геноцид. Вековима је живео са муслиманима и другим верским заједницама и развио највећу толеранцију према свим народима света.

Што се тиче геноцида, историјски највећи ратни геноциди (после јерменског у 20. веку) догодили су се у Првом и Другом светском рату над Србима у Хрватској, Босни и на Косову.

У току Првог светског рата страдало је више хиљада српских цивила од стране аустријске војске, а о чему постоји обимна филмска и фото документација. Српска војска је тада задивила цео свет јер је војне заробљенике не само чувала него и хранила на истом „казану“, о чему су сведочили сви западни медији али исто тако и британске болничарке. Србија је тада изгубила милион и по радно способног и репродуктивног становништва. Жртве геноцида из Првог светског рата никада нису изнете пред светску јавност нити је Србија добила икакву ратну одштету.

У Другом светском рату у највећем геноциду над српским цивилима (1941-1945) у квислиншко-ватиканској Хрватској под окриљем немачке окупације, а под руководством хрватских усташа, заклано је око два милиона српских цивила. Документацију о томе можете потражити :

BBC documentary – преко пола милиона жртава;

Spiegel, април 2010 – 1.8 милиона жртава;

– Karl Heinz Deschner, познати немачки католички теолог, у својим бројним радовима наводи два милиона жртава.

Као ни сва претходна страдања Срба, тако ни овај геноцид није признат од међународне заједнице нити је икада одата пошта овим милионским жртвама.

Такође, изгледа да смо заборавили све жртве британских бомбардовања Србије у 20. веку, те остаје питање зашто је Британија бомбардовала српске градове и цивиле, а да притом Срби никада у историји нису напали Велику Британију и њену територију.

britanijacivilizacijaПосле свега наведеног, поставља се питање да ли Велика Британија има морално право, односно кредибилитет, да буде „Judge and the Jury“ не само у случају Сребреница него и уопште. Колико је геноцида, злочина и отимања националних добара учињено у име и за рачун В. Британије у протеклим вековима британских колонијалних ратова на свих пет континената, од Америке, преко Африке, Индије и све до Кине, где се број жртава мери стотинама милиона.

Дакле, ароганција са којом се британска влада поставља у случају Сребренице представља не само крајњи цинизам него и увреду, како српског тако и свих народа света, а кључно питање је који је смисао и циљ оваквог чина.

Наглашавам да се ово моје обраћање односи на политику В. Британије, нипошто на британске народе, који су, упркос империјалном изобиљу, имали своје тешке тренутке у историји.

Такође, моје обраћање није лично и овим путем желим да изразим дивљење према Вашем одличном познавању српског језика. Надам се да ћете имати жељу и прилику да упознате најстарију европску цивилизацију, која не само да је настала на територији данашње Србије (Лепенски Вир, Винча итд.) него је српски народ све њене тековине (језик, митологија, етнографија…) очувао и до дан данас, и предао осталим народима Европе (о чему пишу Gordon Childe, Bryan Sykes, Stephen Oppenhaimer, Collin Renfrew…).

У доброј вери,

Јелена Радојковић
директор Oxford Центра

KOMENTARI34 коментара

 1. nemanjic says:

  Ima jos pametnih, mudrih, postenih i svesnih Srba. Ne citaju svi Srbi Blic i Informer, ne gledaju svi Srbi Pink parove, Grand, B92, Tesku rec, Farmu.... Ne slusaju svi Srbi Jelenu, Natasu, Gogu, Macu, Cicu i Zoricu! Proci ce i ovo vreme gde pametan cuti, budala govori a fukara se bogati!

 2. Apis says:

  Gospođa je predivno izrazila osecanja svih srba ali kome. Krvozednim razbojnicima kojima pravo i pravda ne znace nista. Pa nisu oni zabunom hteli da srbe zigosu kao genocidne nego ciljno sa namerom da nas maltretiraju do unistenja. Pravu istinu svih događanja u SFRJ oni znaju bolje od nas jer oni su autori svih faza unistenja SFRJ.

 3. Istina says:

  Apis,U pravu si. Samo jos da dodam, britanske fukare vrlo dobro znaju istinu, siguran sam cak I vise od gospodje Radojkovic. Samim time njihova dvolicnost, licemjerje I saucesnistvo u zlocinu postaju ociglednije.

 4. српски на српском says:

  Бог Вас благословио госпођо Радојковић.

 5. Milos says:

  Kladim se da ce dobiti otkaz :(

 6. За Србију says:

  Sve to engleska fukara zna. Odlično pismo. Dobro je da oni saznaju da mi znamo ko je ko.

 7. Maksim says:

  Šta vrijede ovakvi stavovi, kada Srbijom vlada plaćeni politički ološ koji sistematski uništava svaki pokušaj vraćanja narodnog dostojanstva. Samo prisustvo Vučića ovoj "ceremoniji" napraviće više istorijske štete za narod nego što to Britanci mogu i sanjati. Sve se odvija po onoj staroj poslovici "..Srbi će to najbolje sami obaviti!" Ni prvi ni zadnji put u istoriji.

 8. rodoljub zaharijevic says:

  draga gospodjo,svaka vama cast,ali gospodin sa jarecom bradom nema sanse da shvati sta zelite da mu kazete,nazalost opet englezi,1919,1941 ,vwerovatno i djindjic i danas kroz pokusaj sa rezolucijom po svaku cenu,pa sam ocekivao i licitaciju kod sotbija kako bi nekako namakli tekst koji ce biti prihvacen.

 9. PERO says:

  profesorski napisano samo je pitanje koliko to pije vode onome kome je namenjeno i pitanje dal ce ovo pismo napisano iko ikada i pogledati ,i uopste dal ce ovo pismo doci na pravu adresu sve su to sumnje sa cinicnim englezima koji vise nego genocidnom politikom doveli do ubisva mise milionskog stanovnistva indije samo sarad poreza i ostatak stanovnistva morao je da placa porez i za onog koji je u mukama umro e to je politika ujedinjenog kraljvstva i u svrhu boljeg zivota bele rase na osrtrvu oni su ziveli u blagostanju na krvi i smrti drugih i nikad nisu osetili griznju savest da sve stecenio na krvlju je prokleto a po svoj prilici i to kraljevstvo je samo od sebe stvoreno na temeljima krvi ...i zbog toga samog oni nikad i nisu osetili griznju savest za sve svoje genocide ...

 10. Despot says:

  E pa sestro svaka ti je na mestu, samo što si promašila svoj život! Zašto se tolike godine družiš sa takvim izrodima? Radeći za njih ti im činiš uslugu. Daleko lepa kuća i njima i njihovom jeziku i njihovoj kulturi!!!

 11. Slobodan Jarcevic says:

  РEПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА ВЛАДА У ПРОГОНСТВУ 11.000 Београд, Змај Јовина 15 Тел. 011/3427-044 Бр. 1802/15 – 10. јул 7523 (2015) АМБАСАДАМА ЧЛАНИЦА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Амбасадори и отправници послова - Влада Републике Српске Крајине у прогонству поздравља Вашу екселенцију и жели да вам скрене пажњу на јучерашњу изјаву хрватског премијера, Зорана Милановића – везану за уцртани фашистички кукасти крст на фудбалском стадиону у Хрватској. Хрватски премијер је рекао неистину - у очи свим државницима Европе, јер тврди да су Хрвати били најбројнији антифашисти у Југославији у Другом светском рату, од 1941. до 1945. Овим се покушава обманути јавно мњење Европе, те су установе Европске уније обавезне предузети предвиђене мере против премијера Хрватске. Његова изјава одаје његову приврженост фашистичком поретку, јер су скоро сви припадници хрватске нације били у фашистичкој војсци Независне Државе Хрватске, која је имала две војне фашистичке групације – усташе и домобране, које су отвориле десетак концентрационих логора смрти, где су биолошки истребљивани Срби, Јевреји и Роми. У антифашистичкој војсци (партизанима) били су Срби и преживели Роми и Јевреји. Срби су били та најбројнија антифашистичка војска у Другом светском рату, а били су највише становници Републике Српске Крајине (Зоне под заштитом УН), чије борце и борачке потомке је хрватска војска прогнала од 1990. до 1995. године, у броју од 800.000 Срба. Премијер Хрватске, господин Зоран Милановић, није споменуо да је прогон потомака антифашистичких бораца већа приврженост фашистичкој идеологији, него цртање кукастог крста на фудбалском стадиону. Ваше Екселенције, У изјави премијера Хрватске, имате податак, да су Срби били најбројнији антифашисти у Другом светском рату и да је над тим Србима Хрватска обавила злочин геноцида, прогнавши их из Републике Српске Крајине и градова Хрватске – око 800.000, од 1990. до 1995. Зато сте обавезни, да обавестите своје владе, да је приоритетније предузети против Хрватске мере за повратак прогнаних Срба на рођену земљу, него кажњавати хрватске фудбалске клубове – због нацртаног кукастог крста. У оба случаја - и за прогон потомака антифашиста (Срба) и за цртање кукастог крста на фудбалском стадиону су одговорне државне власти Хрватске. Имајући у виду антифашистички став установа Европске уније, чији је члан и Хрватска, не би се смело десити – да ваше владе не предузму одговарајуће мере против Хрватске, предвиђене за поступке величања фашистичких учинака у истребљењу народа. Ваше Екселенције, Подсећамо вас да, по међународном праву, помагачи у злочину геноцида су криви и одговорни за тај злочин – као и извршилац, држава Хрватска. А ти помагачи Хрватској у прогону Срба, надамо се, неће бити чланице Европске уније. С поштовањем, Милорад Буха, премијер Дипл. инж. Рајко Лежаић, председник Скупштине

 12. LJUBAN says:

  Samo bi dodao srpski narod bi zauvek trebao da mrzi sve britanske i americke vlade ! Znamo i zasto i ko su Englezi i Amerikanci !

 13. Žikica Marković says:

  Pismo upućeno britanskom ambasadoru u Beogradu gosp. Denisu Kifu od strane gospođe Jelene Radojković, u potpunosti odražava stavove ogromne većine srbskog naroda.Realno njegova težina je beznačajna, jer ga upućuje građanin.Njegova jačina je tek kao kad se oseti miris baruta koji se prostire etrom posle eksplozija razarajućih bombi koje su na nas bacali isti ti britanci, ničim izazvani, po glavama naše nedužne nejači, a ne i osećanja stravične posledice u samom epi centru eksplozije.Ali da je ovakvo pismo uputila naša Vlada, još kako bi se zamislila gospoda koja predstavlja britansku imperiju.Do tada će toj gospodi misli biti neprekidno opsednute i zaokupljena kako što više ocrniti Srbe kao narod i to će sve raditi dok im se ne odgovori na odgovarajući način od strane zvaničnih predstavnika Republike Srbije.

 14. MickoNY says:

  Sto rece neko ovde ,znaju oni pravu istinu bolje od nas.Sve zlo ovog sveta i ove planete kuva se u britanskoj kuhinji a sprovodi preko njihovih saveznika,i njih samih kad je potrebno.Treba jednom za navek razbiti britansku imperiju zla,na sitne komade, i svetom ce vrlo brzo zavladati mir.Verovali ili ne i ovde u samoj Americi ima puno aktivista i drustava koji se bore protiv najvecih zlikovaca na planeti. I samo odgovor "Ljubanu", Ne treba da mrzimo sve americke vlade...pr. za vreme americkog predsednika woodrow Wilson-akoji je vladao od 1913 -1921 .Srbija je napadbuta od velike Austro ugarske armije, dobijala veliku finansijsku i moralnu podrsku Amerike. Kazu da se srpska zastava pored Americke vijorila na Beloj Kuci,i sirom amerike ...Narodu je rceno kako se jedan, mali ,ali hrabri narod (Srbi) hrabro bori protiv mocne imperije zla....Bila je to jedna druga Amerika,slobodna i postena, sve dok i njoj britanski zlikovci nisu stali nogom za vrat,te i dan danas upravljaju njom.

 15. LJILJA says:

  Prokleti bili BRITANCI i AMERIKANCI seme im se zatrli genocidno !!!

 16. Lady Gaga......odrasla sam ovce čuvajući, i čobanske pesme pevajući............ says:

  Da vam ja sad kažem nešto: ZABOLE NAS SRBE DUPE ZA SREBRENICU. Dakle, svi koji su tamo potamanjeni i trebali su da budu ucmekani, jer su klali srpske žene i srpsku decu. Srebrenica je bila pravda za poklanu srpsku nejač. A vi Srbi, i ja sa vama, motke u ruke, pa da rasteramo ta lezbejska i pedofilska govna koja sebe zovu Ženturačama u crnjaku, dabogda im se desilo da ih crnja trti do od sexa sm@rti.

 17. Lady Gaga......odrasla sam ovce čuvajući, i čobanske pesme pevajući............ says:

  Sutra svi da puštate ČETNIČKE pesme kao izraz NEPOŠTOVNJA premma srbebreničkim izmišljenim žrtvama.

 18. frka says:

  Ima jos pravih srpskih intelektualaca po cijelom svijetu a u Srbiji stoluju samo intelektualne podguzne muhe.Cas pojedincima koji su manjina.Rezolucija o Srebrenici je ljepilo z aglupe muslimane koji ce na Balkanu do posljednjega poginuti braneci americko britansko nejmacke interese.

 19. milan župski says:

  Ако се има сазнање а им се, Вучић се мора под хитно, али народ да га смени и судски прогони за све издајничке радње које је ураддио и ради, ово виде и мала деца?.

 20. Sanela says:

  Jelena,kad si već zavrsila te sve škole,sto se ne držiš svog posla,ne zabadaj nos,gdje ti nije mjesto,nemaš ti pojma o Srebrenici!!

 21. pravda says:

  Britanska GOVNA su i oduzeli SRPSKI DRAC,i dali Ust...ma ceo JADRAN. Pa zar Vam vec nije jasno sa kojim sljamom imamo posla.Jos nas ove nase BITANGE guraju u EU. Da sami izvrsimo kolektivno samoubistvo/ Pa ljudi moji jeli to normalno. NE ,NE,NeNEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

 22. Aleksandar says:

  Svaka cast gospodjo. SVAKA CAST !!!!!!!

 23. Biljana says:

  Ovo pismo je trebalo da napise onaj koga smo birali da zastupa nase interese ali oni ocito nemaju ni duse ni pameti.Ne vide da su sve to politicke igre .Klinton poziva Nikolica a kad ce se on izviniti za srusenu Srbiju i ipobijene civile fosfornim bombama

 24. Kikiriki says:

  Zna li neko gde može da se nađe upućeno pismo na engleskom?

 25. Vasa says:

  Dajte nam pismo na engleskom, ima nas u dijaspori dosta, da ga prosledimo svim institucija i televizijama. Molimo vas, objavite gde se može naći pismo na engleskom jeziku.....hvala!

 26. aleksandra cv says:

  Molim za link za prevod na engleski. Zivim u londonu..koleginica mi se zbori za srebrenicko pitanje. Ovo bi joj objasnilo mnogo stvari. Hvala!

 27. Jovana says:

  Moli vas , link sa prevodom povog pisma na Engleski jezik !!!!!!!!!! Hvala !

 28. Jovana says:

  Molim vas , link sa prevodom povog pisma na Engleski jezik !!!!!!!!!! Hvala !

 29. Биља says:

  Честитам Вам На храбрости да напишете овакво писмо Британској личности али као што и већ знате истина њих незанима! Они гледају своје циљеве и да униште све што им смета да бих остварили те циљеве! Бог је на нашој страни! Ништа им не вреди!

 30. serbian says:

  Bravo . nek se vidi da imamo i takve zene a ne kao Sonju i Natasu koje drugi narodi nemaju.

 31. Dux says:

  @Sanela, Vidim da ti imaš pojma o Srebrenici. Bila si tamo????? Znaš koliko je ljudi zakopano i kojih???? Ajde sada pali sa ovog foruma, pozdravi one ''Akrepe u Crnom'' i gledaj da ti Naser uvali koju........

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u